📚 2024-2025 6. Sınıf Türkçe 2. Dönem I. Yazılı Sınavı 📝 (Ülke Geneli Ortak) 2

Başlatan Administrator, Şub 09, 2025, 01:28 ÖS

« önceki - sonraki »

Administrator

1. Aile üyelerinin hepsiyle tek tek vedalaştım, bu yüzden az daha uçağı kaçıracaktım.
Aşağıdakilerin hangisinde bu cümledeki "az daha" sözünün anlamını karşılayan bir kullanım vardır? (6 puan)
A) Ne olursa olsun, bu işi bugün bitirmeliyiz.
B) Karlı yolda yürürken neredeyse düşüyordu.
C) Sınıfın penceresini aniden açıp bahçeye baktı.
D) Bu soruya kısa sürede cevap vermeyi başardı.

2. Kardeşim beni üzdüğünü anlamış olacak ki - - - - için bana bir dilim pasta getirdi.
Bu cümlede boş bırakılan yere anlam akışına göre aşağıdaki deyimlerden hangisi getirilmelidir? (6 puan)
A) gönlümü almak
B) gönlü varmadığı
C) gönül koymak
D) gönlüne doğduğu

3. Resmin önü, küçük lamba ile aydınlatılmış.
       I           II
Lambanın ışığı tavanda halkalar oluşturmuş.
  III
Odanın bir köşesinden ötekine gerilen ipte pantolonlar asılı.
Pantolonların gölgeleri
   IV
sobanın üstüne düşmüş.
Bu parçadaki altı çizili bölümlerden hangisi sıfat tamlamasıdır? (6 puan)

A) I    B) II    C) III    D) IV

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde geçiş ve bağlantı ifadesi vardır? (6 puan)
A) Suda yaşayan canlılar elektrik üretebilir.
B) Çevremizdeki güzelliklerin kıymetini bilelim.
C) Vücutlarındaki yünler koyunları soğuktan korur.
D) Köstebekler iyi göremez ama koku duyuları çok gelişmiştir.

5. Türkiye'nin ilk astronotu olan Alper Gezeravcı'nın uzay yolculuğu 19 Ocak 2024'te
Türkiye saati ile 00.49'da başladı.
             I
Astronotumuz 18 gün boyunca Uluslararası
                       II                  III
Uzay İstasyonu'nda çeşitli bilimsel deneyler
                                            IV
yaptı.
Bu parçada numaralanmış sözcüklerden hangisi türemiş yapılıdır? (6 puan)
A) I      B) II     C) III     D) IV

6. Basketbol ayakkabıları zıplamayı desteklemesi için esnek ve yumuşak malzemeden üretilir. Tabanları, hareket sırasında zeminde kaymayacak biçimde tasarlanmıştır. Diğer spor ayakkabılarına göre daha yüksek bilek bölümü
sayesinde bileği sararak sabit tutar ve sakatlanmaların önüne geçer. Her mağazada yer almayan bu ayakkabıların yan bölümlerinde dayanıklı ve hafif bir malzeme olan yapay deri tercih edilir.
Bu parçada sözü edilen basketbol ayakkabılarıyla ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez? (6 puan)
A) Ayak bileğini kuşatan bir yapısı vardır.
B) Sınırlı sayıda üretilmektedir.
C) Hareket etmeyi kolaylaştırır.
D) Bazı bölümlerinde yapay deri kullanılır.

7. I. Bunu yaparken diğer oyuncular, kâğıda dokunamaması için ebeyi şaşırtmaya çalışırlar.
II. Bu işlemden sonra bir oyuncu, ebe seçilir ve gözleri bağlı şekilde kendi etrafında üç tur döndürülüp bırakılır.
III. "Ortayı Bul" adlı oyunda büyük bir kâğıda çember çizilerek kâğıt, duvara yapıştırılır.
IV. Ebe, duvardaki kâğıdın tam ortasına parmağıyla dokunmaya çalışır.

Numaralanmış cümlelerle anlamlı bir paragraf oluşturulduğunda sıralama aşağıdakilerden hangisi olur? (6 puan)
A) III - II - IV - I    B) III - IV - II - I
C) IV - I - III - II    D) IV - II - I - III

8. Aile, farklı konularda ortak kararların alındığı ve bu kararların birlikte uygulandığı bir kurumdur. İşleri ortak kararla yürütmek, aile üyelerinin birlik ve beraberliğine katkıda bulunacaktır.
Bu parçanın konusu aşağıdakilerden hangisidir? (6 puan)
A) Birlik ve beraberliğin aileye katkısı
B) Çocuğun başarısında ortak karar almanın rolü
C) Ailede ortak karar almanın önemi
D) Çocuğun doğru kararlar almasında ailenin etkisi

9. Mizah (gülmece) anlayışı kişiden kişiye farklılık gösterir. Arkadaşlarınızla güldüğünüz bir fıkrayı büyüklerinize anlattığınızda onlar sizin kadar gülmeyebilir. Şaka yapmak için tuzla şekerin yerini değiştirmeniz evdekiler tarafından komik bulunmayabilir. Bunun nedeni mizah anlayışının kültür, yaş, çevre, edinilen deneyimler gibi etkenlerle biçimlenmesidir.
Bu parçanın ana düşüncesi aşağıdakilerden hangisidir? (6 puan)
A) Yapılan şakalar insanları incitmemelidir.
B) İnsanların kişiliğinin oluşmasında yaşadığı çevrenin etkisi vardır.
C) Güldürme yeteneği doğuştan gelir.
D) İnsanların mizah anlayışı bazı ölçütlere göre farklılaşır.

10. Aşağıdakilerin hangisinde anlatıcı diğerlerinden farklıdır? (6 puan)
A) Ses çıkarmadım. Elimdeki kitabı okur gibi yaptım. Sessizliğin ne kadar sürdüğünü hatırlamıyorum.
B) Yaz tatilinden bu yana görüşemediğimiz için teyzemle deniz kıyısında yaptığımız gezintileri çok özlüyorum. Umarım, bu yaz aynı gezileri yine yaparız.
C) İki dağ arasına gömülmüş bu mavi cennet, gözüne çok büyüleyici göründü. Gölün iki yanında uzanmış sedir ağaçlarının gölgesinde yavaş yavaş yürüdü.
D) Sanırım on yaşındaydım. Arkadaşımla beraber lunaparka gitmiştik. O gün hayatımda unutamayacağım kadar eğlenmiştik.

11. (I) Ünlü tarihî yapıların en güzel örneklerinden biridir Süleymaniye Camisi.
(II) İstanbul'un Süleymaniye semtinde bulunan yapı, bir tepenin üstündedir.
(III) Liman yönünden İstanbul'a gelen herkesin ilk bakışta gözüne çarpacak bir
çekiciliğe sahiptir.
(IV) İnce ve zarif minareleriyle öteki yapılardan hemen ayrılır.
Bu parçada numaralanmış cümlelerden hangisi kanıtlanabilirlik açısından diğerlerinden farklıdır? (6 puan)
A) I    B) II    C) III     D) IV

12. (I) İnsanlar, neredeyse 12 bin yıldır bitkilerin tohumlarını saklıyor.
(II) Biyoçeşitliliği korumak için dünyanın pek çok ülkesinde tohum bankaları kurulmuştur.
(III) Tohumlar bu bankalarda uzun süre saklanabiliyor.
(IV) Ülkemizde de "Türkiye Tohum Gen Bankası" ve "Ulusal Tohum Gen Bankası" bulunmaktadır.
Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde amaç-sonuç ilişkisi vardır? (6 puan)
A) I       B) II     C) III      D) IV

13. Aşağıdaki grafikte bir okul kütüphanesinden 2021, 2022 ve 2023 yıllarında ödünç alınan roman, deneme ve şiir türündeki kitapların sayıları verilmiştir.

Bu grafikten hareketle aşağıdakilerden hangisi söylenebilir? (6 puan)
A) Şiir türünde ödünç alınan kitap sayısı, verilen yıllarda her sene bir önceki seneye göre artmıştır.
B) 2022 yılında ödünç alınan roman sayısı, bir önceki yıla göre düşüş göstermiştir.
C) Deneme türünde ödünç alınan kitap sayısında 2023 yılında bir önceki yıla göre düşüş olmuştur.
D) Şiir türünde ödünç alınan kitap sayısı, verilen yılların hepsinde roman sayısından fazla olmuştur.

14. Trabzon, 25.10.2001
Bugünlerde senin eksikliğini çok hissediyorum. Bana ödevlerim konusunda yardım ettiğin, canım sıkıldığında benimle birlikte parka gelip oyunlar oynadığın zamanları çok özlüyorum. Seninle tekrar bir araya geleceğimiz günleri iple çekiyorum. Ablacığım, bir an önce kavuşmak temennisiyle sağlıklı ve mutlu günler dilerim. Hoşça kal!

Bu parçada mektup türünün aşağıdaki özelliklerinden hangisi yoktur? (6 puan)
A) Yazılan kişiye uygun bir hitapla başlar.
B) Mektubun sonunda iyi dilekler ifade edilir.
C) Uzaktaki kişiye duygu ve düşünceleri iletmek için yazılır.
D) Yazıldığı yer ve tarih, sağ üst köşede belirtilir.

15 ve 16. soruların cevaplarını cevap kâğıdınızdaki ilgili alanın dışına taşırmadan okunaklı bir şekilde yazınız.

15. Son yıllar da yöresel peynirlerin yanısıra tost peyniri adıyla satılan, görüntüsü kaşar peynirine benzeyen ürünler görmeye başladık.
Bu cümlede bazı sözcüklerin yazımlarında yanlışlık yapılmıştır. Yazımı yanlış olan sözcükleri belirleyip bu sözcüklerin doğru hâllerini cevap kâğıdınızdaki ilgili alana yazınız. (6 puan)

---
16. Türkçeyi yabancı sözcüklerin etkisinden korumak için yapılması gerekenlerle ilgili
görüşlerinizi cevap kâğıdınızdaki ilgili alana yazınız. Yazınıza uygun bir başlık koyunuz. (10 puan)
---

Administrator

CEVAP ANAHTARI
1. B
2. A
3. B
4. D
5. D
6. B
7. A
8. C
9. D
10. C
11. B
12. B
13. C
14. A

15. "yıllar da" sözcüğündeki -da bulunma hâl ekinin bitişik yazıldığı ve "yanısıra"nın ayrı yazıldığı öğrenci
cevapları doğru kabul edilecektir.
Örnek Cevap: yıllarda (3 puan)
             yanı sıra (3 puan)