7. Sınıf Metin Türleri Konu Anlatımı 📚👫

Başlatan Administrator, Şub 08, 2025, 06:38 ÖÖ

« önceki - sonraki »

Administrator

1. Söyleşi (Sohbet) 🗣�💬
Kişisel görüşlerin ve düşüncelerin, okuyucuyla konuşuyormuş gibi samimi bir şekilde yazıldığı yazılardır.
Örnek:
Ana sütüm
"Şairimizin Türkçeyi ana sütüne benzettiğini hatırlıyor musunuz? Ana sütü neyse, dilimizde Türkçe de odur. O kadar leziz, o kadar yararlı..."

2. Hikâye (Öykü) 📚👫
Yaşanmış ya da yaşanabilir olayların anlatıldığı kısa yazı türüdür.
Örnek:
"Ertesi yıl annem, yazın gene İstanbul'a gitti. Biz yalnız kaldık. Hasan'a ahır hala yasaktı. Geceleri yatakta atların ne yaptıklarını tayların büyüyüp büyümediğini bana sorardı."

3. Masal ✨🦄
Hayali karakterlerin yer aldığı olağanüstü olayları anlatan, zaman ve yer belirtilmeden yazılan yazılardır.
Örnek:
Küçük İstavritin Büyük Macerası
"Bir varmış, bir yokmuş... Evvel zaman içinde kalbur saman içinde, denizlerin en orta yerinde, küçük ama meraklı bir istavrit balığı yaşarmış."

4. Fabl 🦁🐭
Hayvanlara insan özellikleri verilerek anlatılan, genellikle ders veren kısa yazılardır.
Örnek:
Aslan ile Fare
"Aslan toprakla oynuyormuş bir gün; birde bakmış pençesinde fare, Aslan, aslan yürekliymiş o gün, kıymamış canına, bırakmış yere."

5. Günlük 📖🖋�
Günü gününe yazılan, tarih belirtilerek oluşturulan yazılardır.
Örnek:
"17 Nisan Cuma, 1953: Bugün günlerden cuma. Baktım çocuklar uçurtma uçuruyor. Her yıl, ilk yaz aylarında, uçurtmayı gördüm mü, bir üzünç duyarım içimde ağlamaklı olurum."

6. Anı 🕰�📝
Yaşanmış olayların, belli bir süre sonra yazıldığı yazı türüdür.
Örnek:
Askerle Güreş
"Bir gezisinde, Kolordu binasının kapısında aslan yapılı bir Mehmetçik gördü. Çağırdı ve güler yüzle sordu:– Sen güreş bilir misin?"

7. Gezi Yazısı 🌍✈️
Gezip görülen yerlerin anlatıldığı yazı türüdür.
Örnek:
Tlos Antik Kenti
"Burada Likya krallığının altı büyük kent bulunuyor ve ayrıca krallığın spor merkezi olarak kullanılan bir stadyum da yer almakta."

8. Mektup ✉️💌
Bir şey haber vermek, sormak, istemek veya duyguları bildirmek için yazılan yazılardır.
Örnek:
"Kardeşim Kaplan,
Bir yığın can sıkıntısı, üzüntü ve yorucu iş arasında mektubuna cevap veremedim. O bir tarafa, o güzel makalene de vaktinde teşekkür etmek lazımdı."

9. Biyografi 👤📜
Herhangi bir alanda üne kavuşmuş kişileri tanıtmak amacıyla yazılan yazılardır.
Örnek:
Yakup Kadri Karaosmanoğlu
"Yakup Kadri Karaosmanoğlu, 27 Mart 1889'da Kahire'de doğdu. İlköğrenimine altı yaşındayken Manisa'da başladı."

10. Otobiyografi 👤📖
Kişinin kendi hayatını tanıtmak amacıyla yazdığı yazılardır.
Örnek:
"07 Ocak 1980'de Adana'da doğdum. Üç yaşıma geldiğimde babamın işi gereği Adana'dan İzmir'e taşındık."

11. Tiyatro 🎭🎬
Sahnede oynatılmak üzere yazılan yazılardır.
Örnek:
Düüt
"Çocuk: Düüt!
Anne: Maşallah bey, oğlumuz büyüyor.
Baba: Tabii canım, kimin oğlu! Kafaya bak kafaya tıpkı ben!"

12. Haber Metni 📰🌍
Toplumu ilgilendiren güncel olayların halka duyurulması amacıyla hazırlanan yazılardır.
Örnek:
"2009'dan bu yana kırılamayan dünya rekoru sonunda kırıldı. Son rekorun üzerinden geçen tam 10 yılın sonunda dünya şampiyonasında yüzme rekoru kırılarak tarihe yeni bir rekor kaydı düşüldü."