📚 2024-2025 6. Sınıf Türkçe 2. Dönem I. Yazılı Sınavı 📝 (Ülke Geneli Ortak) 1

Başlatan Administrator, Şub 09, 2025, 01:07 ÖS

« önceki - sonraki »

Administrator

1. "Kalmak" sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde "varlığını korumak" anlamında kullanılmıştır? (6 puan)
A) Babam gençliğinden kalan güzel huylarının olduğunu söyledi.
B) Köydeki büyük arazi ona dedesinden kalmış.
C) Kardeşim üç sene benim yanımda kaldı.
D) Geçen sene de bu otelde kaldığımı hatırlıyorum.

2. Eski arkadaşlarıyla yıllar sonra bir araya geldiler. Geçmiş günlerden uzun uzun konuştular.
Arkadaşlarının, kendisiyle ilgili övgü dolu sözlerini dinlerken ağzı kulaklarına vardı.
Bu parçadaki altı çizili deyimin anlamı aşağıdakilerden hangisidir? (6 puan)
A) Merak etmek
B) Tedirgin olmak
C) Çok sevinmek
D) Şaşırmak

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde belirtili isim tamlaması yoktur? (6 puan)
A) Mavinin enginliği bizi uzaklara götürdü.
B) Yaşananlar herkese umut ışığı oldu.
C) Sessizce göğe selam veriyor kavağın dalları.
D) Burada yeşilin tonlarını görmek mümkün.

4. Aşağıdaki cümlelerde altı çizili sözcüklerden hangisi türemiş yapılı değildir? (6 puan)
A) Her gün düzenli su tüketimi sağlık için önemlidir.
B) Masadaki tuzluk elden ele dolaştı.
C) Yeni evimiz okulumuza çok yakındı.
D) Çekirdeksiz üzümü daha çok seviyorum.

5. Bir mantar türü üzerine deney yapan araştırmacılar, bu mantardan doğada kolayca yok olabilen yani doğayı kirletmeyen, deriye benzer bir kumaş elde etti. Üzerinde delikler açarak özel bir sıvının içinde beklettiklerinde kumaşın, kendi kendini onardığını başka bir deyişle deliklerinin kapandığını gördüler.
Bu parçada sözü edilen kumaşla ilgili,
I. Soğuğu geçirmeyen bir yapıya sahiptir.
II. Kendini tamir edebilme özelliği vardır.
III. Çevreye zarar vermeyen bir üründür.
yargılarından hangileri çıkarılamaz? (6 puan)
A) Yalnız I    B) Yalnız III    C) I ve II    D) II ve III

6. I. Beyazlaşan ürünler, fırınlarda pişirilir ve istenen desen, ürünün üstüne çizilip boyanır.
II. İstenen şekil verildikten sonra kuruması için hamur bir süre bekletilir.
III. Ürün, tekrar pişirilir ve soğutularak kullanıma hazır hâle getirilir.
IV. Çini hazırlanırken kum ve tebeşir gibi
malzemeler karıştırılarak hamur hâline getirilir.
V. Yeterli kuruluk sağlanınca beyaz bir görünüm alması için ürüne astarlama
yapılır.
Numaralanmış cümlelerle anlamlı bir paragraf oluşturulduğunda sıralama aşağıdakilerden hangisi olur? (6 puan)
A) III - II - V - I - IV      B) III - II - I - IV - V
C) IV - II - V - I - III      D) IV - II - V - III - I

7. Tanık olduğum bir olay, duyduğum bir söz, sokakta gördüğüm bir yüz yazılarım için zihnimde bir fikir uyandırır. Yazmaya başlamadan önce bir süre bu fikir üzerinde kafa yorarım.
Eğer fikirle ilgili aklımdan geçenler beni etkilerse onunla ilgili yazmaya başlarım.
Bu parçada yazar aşağıdakilerin hangisinden söz etmektedir? (6 puan)
A) Yazarlığı niçin seçtiğinden
B) Hangi sanatçılardan etkilendiğinden
C) Eserlerini kimler için yazdığından
D) Yazılarının konusunu nasıl belirlediğinden

8. Çocuk tiyatrolarında rol almanın en önemli yararlarından biri çocuklara dayanışmayı öğretmesidir. Tiyatroda görev alan çocuklar, birlikte bir iş başarmanın yanında dayanışmanın önemini de kavrarlar. Bu da çocukların ileriki yaşlarda paylaşımcı olmasına ve ekip çalışmalarında sorumluluk bilincine sahip bireyler olarak yer almasına imkân sağlar.
Bu parçada anlatılmak istenen düşünce aşağıdakilerden hangisidir? (6 puan)
A) Tiyatro izleyen çocukların zihinsel gelişimlerinde belirgin bir iyileşme olur.
B) Çocuklar bir tiyatro oyununu sahneye koyarken sorumluluk bilinci kazanır ve yardımlaşmayı öğrenir.
C) Yardımlaşma duygusunun anlatıldığı tiyatro oyunları, çocukların bu konuda duyarlılık kazanmasında oldukça etkilidir.
D) Sorumluluk bilinci yüksek çocuklar tiyatro oyunlarında daha başarılı bir oyunculuk sergiler.

9. Aşağıdakilerin hangisinde anlatıcı diğerlerinden farklıdır? (6 puan)
A) Öğretmenimin verdiği "çocuklukta unutulmayan sesler" konulu ödevimi yapıyordum. Bu konuda babamdan yardım almaya karar verdim.
B) Evin sokağa bakan tek penceresinin önünü koltuk ve masa için dönüşümlü kullanıyorduk. Akşamları koltuğu itiyor, küçük masayı pencerenin önüne çekip yemeği orada yiyorduk.
C) Caddede yavaş yavaş yürümeye başladı. Burada yürümekten keyif aldığını ilk kez fark etti. Yürürken uzun uzun bakındı etrafına.
D) Her cumartesi olduğu gibi ilçedeki pazara gittim. Bahçemizde yetiştiremediğimiz sebze ve meyveleri oradan alıyordum.

10. (I) Geleneksel tiyatro türlerimizden biri olan "Karagöz" oyununu sergilemek çok kolaydır.
(II) Önce bir çubuğun ucuna deriden yapılmış Hacivat ve Karagöz figürleri tutturulur.
(III) Ardından ortasında mum yanan bir paravan kurulur.
(IV) "Hayalî" adı verilen kişi Hacivat ve Karagöz'ü bu paravan üzerinde hareket ettirerek konuşturur.

Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde kişisel görüşe yer verilmiştir? (6 puan)

A) I    B) II    C) III    D) IV

11. (I) Gözleri en keskin hayvanlardan olan kartal, yırtıcı bir kuştur.
(II) Bu kuşların gözleri vücutlarına oranla oldukça büyük olduğundan çok uzakları bile net görür.
(III) Hedefine olan keskin odaklanmayı sürdürebilmek için göz bebeklerinin eğim derecesini sürekli yeniden ayarlar.
(IV) Kartallar morötesi ışığı da görebilir.
Bu parçadaki numaralanmış cümlelerle ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez? (6 puan)
A) I. cümlede karşılaştırmaya yer verilmiştir.
B) II. cümlede neden-sonuç ilişkisi bulunmaktadır.
C) III. cümlede amaç-sonuç ilişkisi vardır.
D) IV. cümle koşul anlamı taşımaktadır.

12. Erzurum, 1 Ağustos 1920  Muhterem Valideciğim, İstanbul'dan ayrılışımdan beri sizlere ancak birkaç telgraf çekebildim. Bu sebeple büyük merak içinde kaldığınızı tahmin ediyorum. Bilhassa gazetelerden işittiğiniz
haberler, merakınızı artırmıştır. Şimdi vereceğim bilgilerle tatmin olacağınız için endişe duyacak hiçbir şey yoktur.
Bu parça aşağıdaki metin türlerinden hangisine örnek olabilir? (6 puan)
A) Anı
B) Mektup
C) Tiyatro
D) Gezi yazısı

13. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde geçiş ve bağlantı ifadesi kullanılmıştır? (6 puan)
A) Sizi beklettiğim için üzgünüm ancak gecikme benden kaynaklanmıyor.
B) Okul olarak Kars'taki Ani Harabeleri'ni ziyaret ettik.
C) Evimizin önündeki küçük bahçede pazar gününün tadını çıkarıyorum.
D) Kız Kulesi, Boğaz'ın girişindeki kayalıklar üzerinde yer alıyor.

14. Aşağıdaki grafikte 2021, 2022 ve 2023 yıllarının Ocak, Şubat ve Mart aylarında bir kütüphaneyi ziyaret eden öğrenci sayıları verilmiştir.

Bu grafiğe göre aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? (6 puan)
A) Verilen yıllarda ocak ayında kütüphaneyi ziyaret eden öğrenci sayısı her yıl artış göstermiştir.
B) 2021 yılının Mart ayında kütüphaneyi ziyaret eden öğrenci sayısı 2022 yılının Şubat ayından az olmuştur.
C) 2022 yılının Şubat ayında kütüphaneyi ziyaret eden öğrenci sayısı 2021 yılının Ocak ayıyla aynıdır.
D) 2021 yılının Şubat ayında kütüphaneyi ziyaret eden öğrenci sayısı 2023 yılının Mart ayından fazladır.

15 ve 16. soruların cevaplarını cevap kâğıdınızdaki ilgili alanın dışına taşırmadan okunaklı bir şekilde yazınız.

15. Kahkaha denildimi akla ilk gelen isimlerden olan Nasrettin hoca herkes tarafından çok sevilmektedir.
Bu cümlede bazı sözcüklerin yazımlarında yanlışlık yapılmıştır. Yazımı yanlış olan
sözcükleri belirleyip bu sözcüklerin doğru hâllerini cevap kâğıdınızdaki ilgili alana yazınız. (6 puan)

16. Okulunuzun temiz olması için yapılması gerekenlerle ilgili görüşlerinizi cevap kâğıdınızdaki ilgili alana yazınız. Yazınıza uygun bir başlık koyunuz. (10 puan)

Administrator

CEVAP ANAHTARI

1. A
2. C
3. B
4. C
5. A
6. C
7. D
8. B
9. C
10. A
11. D
12. B
13. A
14. D

15. "mi"nin ayrı, "Nasrettin hoca" söz grubundaki "hoca" kelimesinin büyük harfle yazıldığı öğrenci cevapları doğru kabul edilecektir.
Örnek Cevap: denildi mi (3 puan)
             Hoca (3 puan)