7. Sınıf Anlamsal Anlatım Bozuklukları Konu Anlatımı 📚

Başlatan Administrator, Şub 08, 2025, 06:17 ÖÖ

« önceki - sonraki »

Administrator

7. Sınıf Anlamsal Anlatım Bozuklukları Konu Anlatımı 📚

Anlatım bozuklukları, dilin doğru ve etkili kullanımını engeller. Bu bozukluklar, anlamı karıştırabilir veya cümlenin yanlış anlaşılmasına sebep olabilir. İşte 7. sınıf için anlatım bozukluklarına dair bazı önemli başlıklar ve örnekler:

1. Gereksiz Sözcük Kullanımı ❌
Eş anlamlı sözcüklerin bir arada kullanılması anlatım bozukluğuna yol açar.

Örnekler:

İhtiyar, yaşlı kadın güçlükle yürüyordu. (Gereksiz "yaşlı" kelimesi "ihtiyar" ile zaten ifade edilmiş.)
Kardeşimin elinden tutmasam neredeyse, az kalsın düşecekti. (Hem "neredeyse" hem de "az kalsın" aynı anlamı taşıyor.)
Henüz çalışmalarımı daha bitiremedim. ("Henüz" ve "daha" birbirini tekrar eder.)

2. Anlamca Çelişen Sözcüklerin Kullanılması ⚠️
Cümlede anlamca ters düşen sözcüklerin birlikte kullanılması anlatım bozukluğuna yol açar.

Örnekler:

Kesinlikle bugün yağmur yağabilir. ("Kesinlikle" ve "yağabilir" anlamca çelişiyor.)
Tam yedi yıl kadar önce İzmir'e gitmiştik. ("Tam" ve "kadar" kelimeleri birbiriyle çelişiyor.)
Kışın mutlaka sizler de ısınma problemi yaşıyor olmalısınız. ("Mutlaka" ve "yaşıyor olmalısınız" ifadeleri uyumsuz.)

3. Sözcüğün Yanlış Anlamda Kullanılması ❗
Sözcüklerin yanlış anlamda kullanılması anlatım bozukluğuna yol açar.

Örnekler:

Sahilde çektiği resimlere bakıyorduk. ("Resim" yerine "fotoğraf" kullanılmalı.)
Kişinin kendine özgün fikirlerinin olması gerekir. ("Özgü" yerine "özgün" kullanılmalı.)
Anlatım bozukluğu konusunu en ayrımına kadar öğrendik. ("Ayrımına" yerine "ayrıntısına" kullanılmalı.)

4. Sözcüğün Yanlış Yerde Kullanılması 🏷�
Sözcüğün cümlede yanlış yerde kullanılması anlatım bozukluğuna yol açar.

Örnekler:

Bugün çok başım ağrıyor. → Yanlış, doğru: Bugün başım çok ağrıyor.
Yeni eve geldim ki arkadaşım aradı. → Yanlış, doğru: Eve yeni geldim ki arkadaşım aradı.
Alt katı iki üniversiteli genç kiraladı. → Yanlış, doğru: Alt katı üniversiteli iki genç kiraladı.

5. Anlam Belirsizliği ❓
Kimi zaman zamirler ve noktalama işaretleri eksik kullanılarak anlatım bozukluğu yapılır.

Örnekler:

Kardeşini dün de çarşıda görmüştüm. → Yanlış, doğru: Senin kardeşini dün de çarşıda görmüştüm.
Derse fazla katılmadığını söyledi. → Yanlış, doğru: Senin derse fazla katılmadığını söyledi.

6. Deyimlerin Yanlış Anlamda Kullanılması 🗣�
Deyimlerin yanlış anlamda kullanılması anlatım bozukluğuna yol açar.

Örnekler:

Takım, ilk seti kazanınca antrenörün etekleri tutuştu. → Yanlış, doğru: Takım, ilk seti kazanınca antrenörün etekleri zil çalıyordu.
Çalışmalarıyla öğretmenlerin gözüne batmayı başardı. → Yanlış, doğru: Çalışmalarıyla öğretmenlerin gözüne girmeyi başardı.
7. Sıralama ve Mantık Hataları 🔄
Cümlede verilen kavramların önem sırasının karıştırılması anlatım bozukluğuna yol açar.

Örnekler:

Salata yapmayı bırak, yemek bile yapamaz. → Yanlış, doğru: Yemek yapmayı bırak, salata bile yapamaz.
Kazada ölebilir hatta yaralanabilirdin. → Yanlış, doğru: Kazada yaralanabilir hatta ölebilirdin.
Özet 📝
Anlatım bozuklukları, dilin doğru kullanılmasını engeller ve anlamı karmaşıklaştırır. Bu bozuklukları fark etmek ve düzeltmek, yazılı ve sözlü iletişimde başarıyı artırır. Bu tür bozuklukları giderirken, dilin doğru kullanımına dikkat etmek gereklidir.