7. Sınıf Geçiş ve Bağlantı İfadeleri (Yönlendirici İfadeler) Konu Anlatımı 🔙

Başlatan Administrator, Şub 08, 2025, 05:54 ÖÖ

« önceki - sonraki »

Administrator

7. Sınıf Geçiş ve Bağlantı İfadeleri (Yönlendirici İfadeler) Konu Anlatımı 🌟

Cümlenin gidişatına göre cümlenin yönünü değiştiren, destekleyen veya hangi şekilde ilerleyeceğini belirleyen ifadelere "Geçiş ve Bağlantı İfadeleri" denir. 💬

Yazarken ✍️ ve konuşurken 🗣 bazen cümleleri birbirine bağlama ihtiyacı hissederiz. Bu ifadeler, cümlemizi daha iyi anlatmamıza yardımcı olur. ✔️

Bu ifadeler sayesinde, bizi dinleyenler 👂 veya yazdığımızı okuyanlar 📖 cümlenin devamının nasıl gelişeceğini kestirebilirler. 🤔

Geçiş ve bağlantı ifadeleri, iki cümleyi bir araya getirir ve bağlarlar 🔗. Daha çok bağlaçlar ve edatlar yardımıyla yapılır.

Ayrıca, iki farklı anlamı (olumlu, olumsuz) bir arada kullanmamıza yardımcı olurlar. ⚖️

Örnekler:

Bugün çok yoruldum ama yaptığımız iş çok güzel oldu. 😓👍
Okulu bitirince memlekete dönmeyi hatta orada bir süre kalmayı düşünüyorum. 🏫➡️🏠
Kimse beni aramasın yani kimseyle görüşmek istemiyorum. 📵🙅�♂️
Öğretmen, doktor, avukat; kısacası ne iş yapıyorsak hakkını vermeliyiz. 👩�🏫👨�⚖️👨�🔬💼

1. Düşüncenin Yönünü Değiştiren İfadeler (Farklı Düşünmeye Yönlendiren İfadeler) 💭➡️⚖️
Bu ifadeler, cümle içinde anlatmak istediğimiz zıt iki durumu anlatmaya yarar. ⚖️

Bu cümlelerde, başlangıçtaki ifademiz olumluysa, cümle devamında olumsuza döner. Cümlemiz olumsuzsa, devamında olumluya döner. 🔄

Örnekler:

Bisiklet almak istiyorum. → Olumlu ifade 🚲
Yeterli param yok. → Olumsuz ifade 💸
Bisiklet almak istiyorum ama yeterli param yok. (Cümle olumludan olumsuza döndü.)
Örnekler:

Onunla hiç anlaşamıyoruz. → Olumsuz ifade 😕
Bana ödevlerimde yardım etti. → Olumlu ifade 🙌
Onunla hiç anlaşamıyoruz ne var ki bana ödevlerimde yardım etti. (Cümle olumsuzdan olumluya döndü.)
Düşüncenin yönünü değiştiren ifadelerden en sık kullandıklarımız şunlardır: "ama, ancak, fakat, lakin, yalnız, ne var ki, oysaki, halbuki, buna rağmen, yoksa, ya da ..." 💡

Örnekler:

Bugün maç yapacaktık ama rakip takımdaki oyuncuların işi çıktı. ⚽❌
Arabamı yıkayacaktım fakat yağmur yağdı. 🚗🌧�
Ona çok kızdık oysaki onun hiç suçu yokmuş. 😡🙄
Sana yardım etmek isterdim ne var ki zamanım yok. ⏰🚫
Seni oyuna alırım yalnız kurallara uyacaksın. 🎮✔️
İşimi çok hızlı yapmama rağmen sana yine de yetişemedim. ⏳😞

2. Açıklayıcı ve Destekleyici İfadeler 🔍💬
Aynı doğrultudaki iki cümleyi daha anlaşılır kılmak ve söyleneni desteklemek için kullandığımız ifadelerdir. 📚

Konuşma ve yazıda konuyu daha iyi anlatmak için anlattıklarımızı farklı şekilde ifade ederiz. ✨

Düşüncemizi desteklemek ve açıklamak için en sık kullandığımız ifadelerden bazıları şunlardır: "örneğin, mesela, özellikle, hatta, üstelik, açıkçası, ayrıca, başka deyişle, yani, gerekirse, açıklamak gerekirse..." 💬

Örnekler:

Tüm ödevi tek başına yapmış üstelik bir de fazladan soru çözmüş. 📖💪
Bazı eserleri tekrar tekrar okumak gerekir mesela "Nutuk" bunlardan biri. 📚🔁
O kadar güzel top oynuyordu ki adeta Messi sanırsınız. ⚽🤩
Bu kıyafet biraz dar olmuş yani sana yakışmamış. 👗❌
Açıkçası bunu senden beklemezdim. 😕🤔
Günümüzde insanlar hazır gıdayla besleniyor özellikle de üniversite öğrencileri. 🍔📚

3. Özetleyen ve Sonuç Bildiren İfadeler 📝🔚
Konuşurken ve yazarken anlattıklarımızı belli bir sonuca bağlamak, kısaca özetlemek amacıyla destekleyici ve açıklayıcı ifadelere ihtiyaç duyarız. 📌

Anlatımlarımızda en çok kullandığımız destekleyici ve sonuç ifade eden sözcükler şunlardır: "böylece, kısacası, kısaca, özetle, sonuç olarak, sonunda, böylelikle, görüldüğü gibi..." 🎯

Örnekler:

Sonuç olarak hepimiz aynı geminin yolcusuyuz. ⛴️
Müjdat, dürüst, ahlaklı, yardımsever kısacası güvenilir bir insandır. 👨�⚖️❤️
Bugünlük işlerim bitti böylece rahatlıkla maç izleyebilirim. 🏁📺
Manavdan elma, muz, erik kısaca meyve aldık. 🍏🍌🍊
Böylelikle elle tutulur bir sonuca varmış olduk. ✔️📈
Olayı büyütme sonuçta hepimizden özür diledi. 🙏