İrtibatı Koparmamak: Manevi Yolculuğun Şartı

Başlatan uyanangenclik, Nis 03, 2025, 05:15 ÖS

« önceki - sonraki »

uyanangenclik

Bir gün Hz. Üstazımız bir sohbet sırasında, bu yolun yolcusu nasıl olmalıdır sorusuna cevap verirken, sohbetin sonunda yaşlı bir amca ona şu soruyu yöneltti:

"Efendim, bizim hâlimiz ne olacak?"

Bu soru üzerine Hz. Üstazımız, amcayı rahatlatmak ve konuyu daha iyi anlatmak için iki güzel misal verdi:

1. Tren Katarı Misali
Hz. Üstazımız şöyle buyurdu:

"Evladım, bir tren katarını düşün. Lokomotifin arkasında 1. sınıf, 2. sınıf vagonlar olduğu gibi, kömür yüklenen vagonlar da vardır. Bu vagonlar lokomotife bağlı olduğu sürece, lokomotifin ulaştığı istasyona onlar da ulaşır. Ama bir vagon irtibatını koparırsa, olduğu yerde kalır."

Bu misal, manevi yolda istikamet üzere kalmanın önemini gösterir. Yolculuğa devam edebilmek için irtibatın kesilmemesi gerekir.

2. Çoban ve Sürü Misali
Hz. Üstazımız ikinci misalinde çobanın sürüsünü otlatmasını anlattı:

"Çoban, sürüsünü akşam ağıla getirmek için harekete geçtiğinde hasta ya da ayağı kırık bir koyun varsa onu orada bırakmaz. Gerekirse omzuna alıp taşır. Ama koyun kendi isteğiyle sürüden ayrılır, kaybolursa çobanın yapacağı bir şey kalmaz."

Bu misal, Ramazan ayı boyunca manevi atmosferde kendimizi geliştirdiğimiz gibi, Ramazan'dan sonra da irtibatı kesmeden devam etmemiz gerektiğini anlatıyor. Yolculuğa devam etmek için bağlı kalmalı, manevi atmosferi yıl boyunca korumalıyız.

Sonuç: Ramazan Sonrası da Manevi İrtibatı Kesmeyelim
Ramazan ayı, ruhumuzu besleyen bir zaman dilimidir. Ancak asıl mesele, Ramazan'dan sonra da manevi atmosferi koruyarak Allah'a olan bağlılığımızı sürdürmektir. Hz. Üstazımızın bu hikmetli sözleri, manevi yolculukta istikameti korumanın ve irtibatı kesmemenin önemini bizlere hatırlatıyor.

Cenâb-ı Hak bizleri yolundan ayırmasın, azımızı bereketlendirsin ve istikamet üzere daim eylesin. Rabbim hepinizden razı olsun.