Teravih Namazı Nasıl Kılınır? 🤲✨ | Adım Adım Rehber

Başlatan Administrator, Mar 03, 2025, 02:10 ÖS

« önceki - sonraki »

Administrator

Ramazan ayında, Yatsı namazının ardından kılınan teravih namazı, Müslümanların sevap kazandığı ve manevi olarak arınmaya çalıştığı çok kıymetli bir ibadettir. Peki, teravih namazı nasıl kılınır ve kaç rekattır? İşte Diyanet'in açıklamaları doğrultusunda teravih namazının kılınışını anlatan detaylı rehberimiz! 🙏🌙

1. Teravih Namazına Niyet Edin 🕋
Teravih namazına başlamadan önce niyet etmeniz gerekir. İmam, "Niyet ettim Allah'ım senin rızan için teravih namazı kılmaya ve bana uyanlara kıldırmaya" şeklinde niyet eder. Cemaat ise "Niyet ettim Allah'ım senin rızan için teravih namazı kılmaya, uydum hazır olan imama" diyerek niyet eder.

2. İftitah Tekbiri Alın ve Eller Bağlayın 🙌
Teravih namazı için iftitah tekbiri alınarak eller bağlanır. Ardından namazın rekatları başlar.

3. Teravih Namazının Rekatları 🧑�🤝�🧑
İlk Rekat (1. Rekat):
İmam ve cemaat Sübhaneke duasını okur.
İmam Euzu Besmele çekip, Fatiha Suresi'ni okur.
Ardından Kur'an'dan bir sure ya da Zammı Sure okunur.
Rüku ve secde yapılır. Bu esnada cemaat sessizce "Sübhane Rabbiyel Azim" ve "Sübhane Rabbiyel Alâ" tesbihlerini okur.
İkinci Rekat (2. Rekat):
İmam, Besmele ve Fatiha okuduktan sonra Zammı Sure'yi okur.
Rüku ve secde yapılır.
Tahiyyat oturulur ve Salli Barik ile Rabbena duaları okunur.
Ardından selam verilir.
Üçüncü Rekat (3. Rekat):
İmam ve cemaat Sübhaneke okur.
İmam Euzu Besmele ile Fatiha ve Zammı Sure'yi okur.
Dördüncü rekata kalkılır.
Dördüncü Rekat (4. Rekat):
İmam Euzu Besmele, Fatiha ve Zammı Sure okur.
Rüku ve secde yapılır.
Tahiyyat oturulur ve Salli Barik ile Rabbena duaları okunur.
Son olarak selam verilir.
Bu rekatlar tamamlandıktan sonra teravih namazının diğer rekâtları da istenilen şekilde kılınabilir.

4. Teravih Namazının Selamı ve Dinlenme 💫
Teravih namazını dört rekâtta bir selam vererek kılmak caizdir, ancak iki rekatta bir selam vererek kılmak daha faziletlidir. Ayrıca, her dört rekâtın sonunda bir miktar oturup dinlenmek, bu esnada "Lâ ilâhe illallah" diyerek salavat getirmek müstehaptır. 🌙

Teravih Namazı Kaç Rekattır? 🔢
Teravih namazı genellikle 20 rekât olarak kılınır. Ancak, evde kılarken 8, 10, 12, 14, 16 veya 18 rekât kılmak da caizdir ve sünnet yerine getirilmiş olur. Diyanet, teravih namazının sünnet olduğunu belirtmektedir ve cemaatle kılınması, sevapları artırır.

Teravih Namazı Ne Zaman Kılınır? 🌙
Teravih namazı, yatsı namazının farzından sonra kılınır. Aynı zamanda vitir namazı da yatsı namazının ardından kılınır. Ancak, teravih namazının vakti bitmişse kazası gerekmez, ancak vitir namazı için kaza gerekebilir.

Teravih Namazı Farz mı, Sünnet mi? 🕌
Teravih namazı, Ramazan ayında yatsı namazının ardından kılınan nâfile namazdır. Peygamber Efendimiz (s.a.s), Ramazan gecelerini ihya etmek için bu namazı kılmıştır. Teravih namazı, sünnet-i müekkededir ve her Müslüman için önemli bir ibadettir. Peygamber Efendimiz, bu namazı kılanların geçmiş günahlarının affedileceğini müjdelemiştir. 🙏✨

Sonuç olarak, teravih namazı, Ramazan ayı boyunca Allah'a yakınlaşmak için büyük bir fırsattır. Namazın her rekâtı, manevi olarak ruhu arındırır ve kalbe huzur getirir. Her bir Müslümanın, bu mübarek zaman diliminde teravih namazını düzenli ve huşu içinde kılması büyük bir sevap kazandırır. 🌙💖