Haberler:

"Başla, inan, başar!" 🚀

Ana Menü

Rabbenağfirli Duası - Anlamı

Başlatan uyanangenclik, Nis 11, 2025, 04:32 ÖÖ

« önceki - sonraki »

uyanangenclik

Rabbenağfirli" duası, Kur'an-ı Kerim'de İbrahim Suresi'nin 41. ayetinde geçen, Hz. İbrahim (a.s.)'in yaptığı çok güzel ve kapsamlı bir duadır.
Rabbena → Ey Rabbimiz - ğfir → bağışla (kimi) - lî → beni - ve li-vâlideyye → ve anne babamı - ve lil-mu'minîn → ve müminleri - yevme yekûmul-hisâb - hesap günü bağışla.
"Ey Rabbimiz! Beni, anne-babamı ve müminleri, hesap gününde bağışla."

Hz. İbrahim sadece kendisi için değil:
Anne ve babası için Tüm müminler için dua ediyor. Bu da Müslümanın bencil olmaması, başkaları için de dua etmesi gerektiğini gösterir.
Anne-babanın affı için dua etmek, Kur'an'ın birçok yerinde tavsiye edilmiştir.
"Yevme yekûmul hisâb" (Hesabın görüleceği gün) ifadesiyle, duanın ahiret bilinciyle yapıldığı vurgulanır.
Bu, Müslümanın ahireti hiç unutmadan yaşaması gerektiğini öğütler. Düşünsene...
Bir insan bir suç işlese, sana karşı yanlış yapsa. Ama sonra her gün gelse, hem de günde 5 defa:
– "Ne olur beni affet." – "Gerçekten pişmanım." – "Kırmak istememiştim." – "Lütfen beni bağışla."
dese...
İlk gün kızgın olabilirsin. İkinci gün "samimi mi acaba?" diye düşünebilirsin.
Ama her gün, her fırsatta, içtenlikle bu sözleri söylemeye devam ederse, bir noktada kalbin yumuşar.
Çünkü bu insan artık suçunun arkasına saklanmıyor. Kendini inkâr etmiyor.
Yalvarıyor. Samimiyet gösteriyor.
Ve her gelişinde seni onurlandırıyor; seni affedici, merhametli bir yüce olarak görüyor.
Biz her namazdan sonra ellerimizi açıp:

🕊� "Rabbenağfir lî, ve li-vâlideyye, ve lil-mu'minîn, yevme yekûmul-hisâb"
diye dua ettiğimizde, aslında şunu demiş oluyoruz:
– Ya Rab, ben kulum. – Hatalarım var. – Ama Sana geldim. – Çünkü beni affedecek olan Sensin.
– Çünkü rahmetin gazabını aşmıştır. – Çünkü Sen "Tövbeleri çokça kabul eden"sin.
Ve biz bunu bir gün değil, bir ömür boyunca, her gün tekrar tekrar söylüyoruz.
Allah cc affetmeye bu kadar hazırken, kul da samimi bir şekilde her gün 5 defa dua ediyorsa,
böyle bir dua mutlaka karşılık bulur.

"Allah'ım, Bizi affeden, bağışlayan ve kullarına merhamet edenlerden eyle. Bizi, ve tüm Müslümanları, hayatta olanları ve vefat etmiş olanları bağışla. Amin."