Haberler:

"Başla, inan, başar!" 🚀

Ana Menü

Hz. Hüseyin (r.a.)'in Kerbela Yolculuğu

Başlatan uyanangenclik, Tem 03, 2025, 03:16 ÖS

« önceki - sonraki »

uyanangenclik

1. Medine'den Ayrılış
Hz. Hüseyin (r.a.), Yezid'in halifeliğini tanımadığını açıkladıktan sonra, ailesi ve yakınlarıyla birlikte Mekke'ye doğru yola çıktı. Yolculuk sırasında birçok kişi ona katıldı. Mekke'de bir süre kaldıktan sonra, Kûfe halkından davet mektupları almaya başladı. Kûfeliler, onu halife olarak görmek istediklerini yazıyorlardı.
Ders:
Hakkı savunmak, bazen en zor yolu seçmeyi gerektirir.
Sözünde durmayan toplumlara güvenmemek gerekir.

2. Kûfe Yolunda Musibetler
Hz. Hüseyin (r.a.), Kûfe'ye gitmek üzere yola çıktı. Ancak yolda, Kûfe valisi Ubeydullah bin Ziyad'ın, halkı tehdit ederek onlara baskı yaptığını öğrendi. Yine de yoluna devam etti. Fırat Nehri'ne yaklaştıklarında, Yezid'in ordusu tarafından kuşatıldılar. Su kaynakları kesildi, çölün ortasında susuz bırakıldılar.
Ders:
Zalimler, hak yolundakileri susuz bırakır ama imanlarını söndüremez.
Dünyanın tüm zulmü, Allah'a teslim olanın kalbini kıramaz.

3. Arefe Gecesi ve Son Vaatler
Aşura'dan bir gece önce, Hz. Hüseyin (r.a.), yanındakilere dönerek:
"Yarın hepimizin şehit olacağı belli. İsteyen, bu gece sessizce gidebilir. Sizlere bir şey diyemem." dedi. Hiç kimse onu terk etmedi. Hatta bir sahabi, "Biz senin yanındayız, ölüm bile bizi senden ayıramaz!" diye haykırdı.
Ders:
Gerçek dost, en zor anda belli olur.
Allah yolunda ölümü göze alanlar, ebedi hayatı kazanır.

4. Aşura Sabahı: Son Hazırlıklar
Sabah namazını kıldıktan sonra Hz. Hüseyin (r.a.), atına bindi ve Yezid'in ordusuna son bir konuşma yaptı:
"Ey insanlar! Ben Peygamberin torunuyum. Sizler bana biat etmiştiniz, şimdi niye karşıma çıkıyorsunuz? Eğer bana ihanet edecekseniz, hiç olmazsa bu kadın ve çocuklara dokunmayın!"
Ancak kimse onu dinlemedi.
Ders:
Hakikat karşısında gözleri kör olanlar, vicdanlarını da kaybeder.
Peygamber sevgisi, onun soyuna hürmetle ölçülür.

5. Kerbela'da Son Anlar
Savaş başladı. Hz. Hüseyin'in (r.a.) yanındaki 72 kişi, bir bir şehit oldu. Oğlu Ali Ekber, susuzluktan bitkin düşmüştü. Babasına son kez baktı ve:
"Babacığım, susuzluk beni öldürüyor!" dedi. Hz. Hüseyin (r.a.), ellerini açıp:
"Allah'ım! Sen görüyorsun, Peygamberinin torunu, susuzluktan kıvranıyor!" diye dua etti. Sonra Ali Ekber de şehit oldu.
Ders:
Allah, kullarının çektiği her acıyı bilir ve karşılığını verir.
Şehadet, en büyük şereftir.

6. Hz. Hüseyin'in (r.a.) Şehadeti
Artık yalnız kalmıştı. Yezid'in askerleri etrafını sardı. Bir ok, kalbine isabet etti. Yere düşerken son sözleri şu oldu:
"Bismillahi ve billahi ve alâ milleti resûlillâh."
("Allah'ın adıyla, Allah için ve Resulullah'ın dini üzere...")
Ders:
Ölüm bile olsa, hakikatten dönmemek imanın gereğidir.
Allah yolunda şehit olan, asla ölmez.

Sonuç
✔ Hak için ayağa kalkan, asla yenilmiş sayılmaz.✔ Zulme boyun eğmeyenler, tarihe iz bırakır.
✔ Aşura, hem matem hem de direniş günüdür.
Dua:
"Allah'ım! Hz. Hüseyin(r.a.) ve ehli beytin çektiği bu acılar hürmetine, ümmet-i Muhammed'e birlik ve sabır nasip eyle. Bizi zalimlere değil, şehitlere komşu eyle. Âmin."