*Hanefi Mezhebine Göre Dini Nikâh Merasimi

Başlatan uyanangenclik, Tem 08, 2025, 11:34 ÖÖ

« önceki - sonraki »

uyanangenclik

(İmam Rolünde Anlatım)* 

Mekânda hazır bulunanlara hitaben: 

### *1. Başlangıç ve Hutbe-i Nikâh* 
*"Bismillâhirrahmânirrahîm. Elhamdülillâhi Rabbil âlemîn. Vessalâtü vesselâmü alâ Resûlina Muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ecmaîn."* 
(Sonra cemaate dönerek:) 
**"Muhterem misafirler, nikâh; Allah'ın emri, Peygamberimiz'in (s.a.v.) sünneti ve İslam'ın önemle koruduğu bir akittir. Kur'an-ı Kerim'de buyrulur: 
Ve enkihû el-eyâmâ minkum - 'İçinizden bekârları evlendirin.' (Nur, 24/32) 
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) de: 
'Nikâh benim sünnetimdir, kim sünnetimi terk ederse benden değildir.' (İbn Mâce) buyurmuştur."** 
### *2. Tarafların ve Şahitlerin Onayı* 
(Gelin ve damada/vekiline dönerek:) 
*"Bu mübarek nikâh akdi için hazır bulunan:* 
- *Damat ------------bey,* 
- *Gelin -----------hanım,* 
- *Şahitlerimiz ----------- bey ve --------------- bey (veya 1 erkek + 2 kadın),* 
*Nikâhın geçerli olması için mehrin belirlenmesi ve karşılıklı rıza gereklidir. Mehr olarak [örneğin: 'bir altın çeyrek' veya 'X miktar TL'] belirlenmiştir. Kabul ediyor musunuz?"* 
(Taraflar ve şahitler onay verir.) 
### *3. İcap ve Kabul* 
(Gelin tarafına/vekiline dönerek:) 
*"[Gelin/vekil ismi] hanım/bey, siz [damat ismi] beye, mehr-i müeccel olarak belirlenen [mehir miktarı] karşılığında kendinizi/filan kadını nikâhlamak istiyor musunuz?"* 
(Gelin/vekil: "Evet, kendimi [...] karşılığında [damat ismi] beye nikâhladım." der.) 
(Damada/vekiline dönerek:) 
*"[Damat/vekil ismi] bey, siz de [gelin ismi] hanımı, mehr-i müeccel olarak belirlenen [mehir miktarı] karşılığında kabul ediyor musunuz?"* 
(Damat/vekil: "Evet, kabul ettim." der.) 
### *4. Şahitlerin Tasdiki* 
(Şahitlere dönerek:) 
*"Şahitlerimiz, bu icap ve kabulü duydunuz mu? Şahitlik ediyor musunuz?"* 
(Şahitler: "Evet, şahit olduk." der.) 
(Cemaate yüksek sesle:) 
*"Allah'ın izni, Peygamberimiz'in (s.a.v.) sünneti ve şahitlerin huzurunda, [damat ismi] bey ile [gelin ismi] hanımın nikâhı akdedilmiştir. Hayırlı ve bereketli olsun!"* 
(Eller kaldırılarak duâ edilir:) 
*"Allahümme salli alâ Muhammedin ve alâ âli Muhammed. Bârik alâ [---------damat ismi] ve [--------gelin ismi]. Allâhümma'cümâ beynehümâ fi'l-hayr ve veffikhumâ li-tâatike ve'r-zukhumâ evlâden sâlihan. Rabbena âtinâ fi'd-dünyâ haseneten ve fi'l-âhireti haseneten ve kınâ azâbe'n-nâr."* 
(Tebrikler için:) *"Cemaatimiz, yeni çiftimizi tebrik edebilir. Allah ömür boyu mutluluk versin!"*