Amasya Yöresel Yemekleri

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı busegül

  • *******
  • Join Date: Mar 2008
  • Yer: Adana
  • 20005
  • +360/-0
  • Cinsiyet: Bayan
  • Allah birdir ve Muhammed (s.a.v.) onun elçisidir.
    • Uyanan Gençlik
Amasya Yöresel Yemekleri
« : 08 Aralık 2010, 20:03:47 »
Amasya tarihsel yaşamı ve köklü bir kültür düzeyi yanında ekolojik yapısıyla da zengin bitki örtüsüne, dolayısıyla zengin mutfak kültürüne sahiptir.
Her yörenin kendine özgü yemekleri vardır.
Bazı yemekler ise diğer yörelerde de bilinmesine rağmen her yörede değişiklik arz eder. 

Çorbalardan:
Çatal çorba, sakala çarpan, toyga çorbası, cilbir, helle çorbası, kesme ibik çorbası, yarma çorbası.

Etli Yemeklerden:
Bakla dolması, etli bamya, keşkek, ciğer sarması, göbek dolması, madımak, mıhlama, mumbar, işkembe, pastırmalı pancar, patlıcan pehli, pastırma pağallemesi, pirpirim, sirkeli ciğer ve sulu köfte.

Tatlılardan 
dene hasudası, kuymak, yuka tatlısı, ayva gailesi, elma tatlısı, fırın sütlaç, gelin parmağı, gömlek kadayıfı, kalbur tatlısı, höşmerim, peluza (hasuda), şeker böreği, unutma beni, vişneli ekmek ve zerdali gailesi.

Hamur İşlerinden:
Amasya çöreği, yağlı / katmer, kabak kavuklu pilav, bişi, cırıtka/ cızlak /akıtma, döndürme, ekmek aşı (papara), eli böğründe, haşhaşlı cevizli çörek, hengel, kıymasız mantı, kaypak, mayalı, patlıcanlı pilav, sini suböreği, tepsi böreği, yakasal böreği ve yanuç, yöresel yemekler olarak sayılabilir.

Güveçte kuru fasulye, keşkek, bakla sarması ve ev baklavası deneyip tadı damağınızda kalacak yemekler.

Keşkek Tarifi:


MALZEMELER:
Yarım kg. aşurelik buğday (bir gece önceden bol soğuk suyla ıslamaya bırakılacak)
1 adet tavuk göğsü
1 adet kuru soğan
1 su bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı salça
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber

HAZIRLANIŞI:

Akşamdan aşurelik buğday, üzerine 2 parmak çıkacak kadar soğuk su ilavesiyle bir tencereye konup, ıslatılır.
Ertesi gün yıkanan buğdayın üzerine 1 litre yani 5-6 su bardağı su döküp,
bir tencerede kaynatmaya bırakılır. Öte yandan bir tavada, iri doğranmış tavukla ince kıyılmış soğan 7-8 dakika kadar kavrurup, tenceredeki aşurelik buğdayın içine eklenir.
Üzerine 5-6 bardak daha su ilave edip, kaynamaya bırakılır.
Tavuk pişince tencereden alıp, bir tarafta bir kabın içinde çok ince ince didiklenir.
Sonra tuz ve karabiber, yarım su bardağı zeytinyağı aşurelik buğdaya eklenir.
İyice kaynayınca ve malzemeler iyice yumuşayınca, ocağın altı söndürülüp, ılınması beklenir.

Sonra keşkek tencereden alınıp bir kapta tahta kaşık yardımıyla iyice ezelir ya da daha kolay yapmak isteyenler için bir robottan geçirlir.
Böylece iyice koyulaşan keşkeğin üzerine yarım su bardağı zeytinyağıyla, 4-5 dakika kadar kavrulan salçalı sos dökülür.