Fatih Müftülüğü 1991 yıllığında hakkındaki bilgiler şöyledir:
1931 yılında Of’a bağlı Tavşanlı (Miço) köyünde doğdu. İlk tahsilini babası ile eniştesi Hacı Dursun Feyzi Güven Efendi’den aldı. Hıfzını da Of’ta tamamladı. Tefsir, hadis, kelam ve tasavvuf gibi dini ilimlerde tam bir vukufiyeti vardır. 1960 yılına kadar İstanbul’da Ali Haydar Efendi’nin sohbetlerine devam ederek feyz aldı. Nakşî tarikatının Halid-i koluna mensup olan Ali Haydar Efendi’nin arzuları ile İsmailağa camisine imam hatip oldu. Çok harap durumda olan cami yeniden ve aslına uygun olarak restore ettirildi. 1.5.1954 yılında resmen bu camide göreve başladı. 1 Ağustos 1960 tarihinde hocasının vefatı üzerine hilafet ve irşad görevlerini üzerine almıştır. İlminden, irfanından istifade etmek üzere her gün etrafında yüzlerce cemaat toplanmakta ve onlara İslam dininin farz, vacip, sünnet gibi prensiplerini telkin etmektedir. Evli ve üç çocuk babasıdır. Müftülük sicil numarası 8130’dur.
Kendi ifadesiyle biyografisi şöyledir:
Hacı Mustafa oğlu Ali Efendi ile Tufan Vanlıoğlu’nun kızı Fatma Hanım’dan 1929 yılında Trabzon ilinin Of ilçesi Tavşanlı köyünde dünyaya geldim. Hayatın ilerleyen günlerinde yaşıtlarım arasında ezilmemem için günün adeti üzere rahmetli annemin isteği üzerine nüfusa 1931 yılı doğumlu olarak kaydedildim.
Hafızlığımı rahmetli annem Fatma Hanım’ın hocalığında babamın kontrolünde tamamladım. Daha sonra köyümüz hocalarından talim ve benzeri dersleri ikmal ettim. Yine köyümüzün hocalarından Mustafa İbrahimoğlu ve Hasan İbrahimoğlu hocalardan da Yasin Suresi tefsiri okudum.
Yakın köyümüz olan Balaban köyünde Hoca Vahap Efendi’den Emsile- bina kitaplarını okudum. Ramazan vazifesini yapmak üzere Kayseri’ye gittim. Burada Tesbihçizade Hacı Ahmet Efendi ile karşılaştım ve kendisinden bir yıl Arapça okudum. Subha-i sıbyan, Tuhbe-i Vehbi, Avamil ve İhzar isimli kitabın iğrab bahsini bu hocamdan tahsil ettim.
Kayseri dönüşünde memleketimizin tanınmış hocalarından ve dersiamlarından Süleymaniye Medreselerinden mezun ve dersiamlık unvanına sahip Dursun Feyzi Güven Efendi Hoca’ya ilim tahsil etmek üzere intisab ettim. Bu esnada köyümüzün tanınmış ailelerinden Vanlıoğlu Abbas Efendi’nin kızı Zehra Hanım ile evlendim. Ben ilim tahsili ile meşgul iken o benim her türlü yükümü çekti ve bana biri Kur’an öğreticisi olmak üzere iki erkek ve bir kız çocuğu büyüttü.
16 yaşıma geldiğimde İslami ilimlerden icazet aldım. Talebelik arkadaşlarım arasında vaiz Abdullah Vanlıoğlu ve İlyaz Vanlıoğlu’nu sayabilirim. Ayrıca askere gitmeden önce bir grup talebeme icazet verdim.
Yetiştirmiş olduğum talebeler içinde pek çoğu Diyanet teşkilatımızda vaiz, imam hatip, müezzin-kayyım olarak hizmet etmişlerdir.
Vatan hizmetini yapmak üzere piyade olarak amcamın oğlu Mustafa Ustaosmanoğlu ile birlikte Bursa’ya gittim. Askerlik vazifem esnasında Bandırma’da Nakşî Şeyhi Ali Rıza Bezzaz Efendi tarafından yaptırılan camiye ibadet maksadı ile gidip gelirken Şeyhülislamlık makamında pek çok görevde bulunan Nakşî Şeyhlerinden Ali Haydar Gürbüzler Efendi ile tanıştım.
Askerliğimi tamamladıktan sonra Ali Haydar Hoca Efendi’nin irşadı ve rehberliği ile İstanbul’da İsmailağa Camiine imam olarak göreve başladım. 1960 yılında muhterem hocam üstadım Şeyh Ali Haydar Efendi’nin vefatı üzerine irşat vazifesi ile görevlendirildim. 42 yıl din hizmetinde bulunduğum Diyanet Teşkilatımızdan 1996 tarihinde 65 yaşımı doldurduğum için emekliye ayrıldım.
Bu süre zarfındaki ilmi birikimimi memleketimiz insanı ve Müslüman kardeşlerimizle paylaşabilmek amacı ile Rûhu’l-Furkan isimli bir tefsiri kaleme almaya başladım. Şu ana kadar Allah’a hamd-ü senalar olsun 12 cildini tamamladım. Ayrıca yapmış olduğum sohbetler 4 cilt halinde yayınlanmıştır.
Halen sağlığım elverdiği ölçüde devam etmeye çalışıyorum.