Toggle navigation
Ana Sayfa
Yardım
Giriş Yap
Kayıt Ol
Giriş Yap
Kayıt Ol
×
Close
Giriş Yap
Remember me
Sorular ve Cevaplar
Bilgi Bankası
Sağlık
Sağlık Haberleri
Konu:
Sıvı dengesi iyi sağlanmalı
« önceki
sonraki »
+
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Aşağı git
Sıvı dengesi iyi sağlanmalı
0 Yanıt
2874 Gösterim
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Arif Arslaner
Join Date: Eyl 2008
Yer: A'raf şehri
4502
+1462/-0
Cinsiyet:
Sen, Seni Sevdiğinle Bil Ey Can! "O" Seninledir.
Sıvı dengesi iyi sağlanmalı
«
:
11 Ağustos 2010, 15:49:56 »
Bursa Sağlık Müdürlüğü, aşırı sıcakların çeşitli sağlık sorunlarını da beraberinde getirdiğini belirterek vatandaşları uyardı.
Bursa Sağlık İl Müdürü Dr. Özcan Akan, sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısının arttığını ve metabolizmanın bu yeni duruma uyum sağlarken zorlandığını dile getirdi. Akan, şunları söyledi: "Normalde terleme ile vücut ısısı dengede tutulmaya çalışılmaktadır. Ancak aşırı sıcaklarda sadece terlemek vücut ısısını dengede tutmaya yetmemektedir. Özellikle yaşlılar, bebekler ve kronik hastalığı olanlarda terleme mekanizması ile vücut ısısının dengede tutulması her zaman mümkün olmayabilir. Yine ortamdaki nem oranı yüksekse terleme suretiyle vücut ısısı yeterli düzeyde düşmeyebilir. Bu gibi durumlarda yükselen vücut ısısı beyin ve diğer hayati organlarda hasara yol açabilmektedir."
Dr. Akan,Ramazanayında yeterli ve dengeli beslenmenin sürdürülebilmesi için günün oruç tutulmayan bölümünde ihtiyaç duyulan sıvı ve gıdalar yeterli seviyede karşılanmasını önerdi. Sahur öğününün atlanmamasını isteyen Akan, sadece su içerek niyetlenmenin veya gece yatmadan önce yemek yemenin zararlı olduğunu ifade etti.
Küçük çocuklar, 65 yaş ve üzerindeki yaşlılar ve aşırı kilolu olanların daha fazla risk altında bulunduğunu kaydeden Akan, diğer risk gruplarını ise şöyle sıraladı: "Açık alanda çalışanlar, kronik hastalığı (şeker hastalığı, kalp-damar hastalıkları, beyin-damar hastalıkları, psikolojik hastalıklar, kronik solunum sistemi hastalıkları, karaciğer hastalıkları, böbrek hastalıkları) olanlar, sürekliilaç(özellikle tansiyon düşürücü, idrar söktürücü, depresyon ve uyku ilaçları) kullanan kişiler, bakıma ihtiyacı olanlar, sokak çocukları ve evsizler."
Hava sıcaklığının arttığı durumlarda vücuttaki su oranın yeterli düzeyde tutulmasının hayati önem taşıdığına vurgu yapan Müdür Akan, şu görüşleri dile getirdi: "Günde ortalama en az 2-2.5 litre (12-14 su bardağı) su içmeli, sıvı alımından su içmek esas olmakla beraber, ek olarak ayran, taze sıkılmış meyve suları, soda ve benzeri tüketmeye özen gösterilmelidir. Vücut direncini artırmak ve vücudun yeterli miktarda vitamin ve mineral almasını sağlamak için bol miktarda sebze ve meyve tüketilmelidir. Çocuklar sıvı elektrolit dengesine daha duyarlı oldukları için çok daha dikkatli ve tedbirli davranmalıdır. Çocuklar su ihtiyaçlarını fark etmeyecekleri ve ifade edemeyecekleri için sık sık kaynatılmış ve soğutulmuş su içirmekte fayda vardır. Kafein, alkol ve fazla miktarda şeker içeren içecekler vücuttan daha fazla sıvı kaybına yol açtığı için tüketilmemelidir. Dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin tüketimin kaçınmalı, çabuk bozulma riski olan besinler (et, yumurta, süt, balık ve benzeri) açıkta bekletilmemeli, besinlerin hazırlanması ve pişirilmesi aşamalarında hijyen kurallarına özen gösterilmelidir."
Bursa Sağlık İl Müdürü Dr. Özcan Akan, aşırı sıcaklara karşı alınması gereken tedbirleri şöyle sıraladı:
- Zorunlu olmadıkça, güneş sıcaklığının en belirgin olduğu 11.00-15.00 saatleri arasında dışarıya çıkılmamalıdır. Çocuklar, yaşlılar, kalp ve şeker gibi kronik hastalığı olanların buna özellikle dikkat etmeleri gerekir.
- Kapalı alanların havalandırılmasına, yeterli bir hava akımı sağlanmasına özel gösterilmelidir.
- Bol sıvı ve mineral içeren içecekler tüketilmelidir.
- Hafif yemekler, sulu yiyecekler (meyve, salata, çorba ve benzeri) yenmeli, yağlı ağır yemeklerden kaçınmalıdır.
- İnce, açık renk, bol giysiler giyilmeli, geniş kenarlı şapka takılmalıdır.
- Sık sık duş yapıp, serinlemeye çalışmalıdır.
- Kapalı ve park edilmiş araç içerisinde hiçbir canlı bırakılmamalıdır.
- Dışarıda aktif olarak çalışması gerekenlerin mümkün oldukça güneş altında korunmasız kalmamaya, ağır eforlardan kaçınmaya ve bol bol sıvı gıdalar almaya daha çok dikkat etmelidir.
- Sıcak bitkinliği, sıcak çarpması belirtilerine karşı uyanık olunmalı ve doktora danışılmalıdır.
CİHAN
Kayıtlı
+
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Yukarı git
« önceki
sonraki »
Sorular ve Cevaplar
Bilgi Bankası
Sağlık
Sağlık Haberleri
Konu:
Sıvı dengesi iyi sağlanmalı
Yukarı git
Aşağı git