Dua havas ve esma okunurken dikkat edilecek hususlar

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı D®agon

  • Ezberletmez Öğretir
  • *******
  • Join Date: Mar 2008
  • Yer: Ankara
  • 11656
  • +524/-0
  • Cinsiyet: Bay
    • Arif Hocam
Dua havas ve esma okunurken dikkat edilecek hususlar
« : 29 Mayıs 2009, 00:19:46 »
Gerek maddi, gerekse manevi bir konuda Dua etmek isteyen kimsenin bazı noktalara dikkat etmesi gerekmektedir. Dikkat etmesi gereken en önemli nokta şudur ki Dua edenin zihni Allah'tan(CC) başkasıyla meşgul olduğu müddetçe Allah'a(CC) dua etmiş olmaz ve
en makbul dua bir müminin diğer bir mümin için ettiği duadır.

1. Düşmanlıkla, nefretle ve buna benzer duygularla dolu sert bir kalple dua edilmez. Dua etmeye başlamadan çok önce Allah'ın(CC) kalbinizi yumuşatması için giderken, gelirken kısaca boş kaldığınız her saniye her an “Allah'ım(CC) benim kalbimi yumuşat” diye dua etmeniz lazımdır

2. Okuduğu duaların, havas'ların ve esmaların Allah(CC) tarafından kesinlikle kabul edileceğine ve isteklerinin kendisine verileceğine inanmalıdır. Kalbi ve tüm duygularıyla Allah'a(CC) yönelmeli, fikri olarak da isteğiyle meşgul olmalıdır. Acaba olur mu veya olmaz mı diye şüphe duymamalı tereddüt etmemelidir. Kalbinde tam bir iman ve inanç olmadan okumak boşa zahmet çekmektir. Kesinlikle bilinmelidir ki şüphe, tereddüt ve aklından geçirdiği şeyler esmaların ve duaların Ruhaniyetlerine gizli değildir, böyle kimselere Ruhaniler yardımcı olmazlar.

3. Her şeyin Allah'ın(CC) dilemesiyle meydana geleceğine kesinlikle inanmalıdır.

4. Okumaya başlamadan önce okuyacağı duayı tertipleyen bir şeyh yada alim ise, üç İhlas-ı Şerife ve bir Fatiha okumalı, onun Ruhaniyetine hediye etmeli, ondan yardım dilemelidir veya bildiği bir Kamil insan varsa yapacağı işi ona söylemeli ve onun ruhani olarak yardımını almalıdır.

5. Duygusal ve fiziksel olarak kendini her şeyden arındırmalı, hiçbir şey düşünmemeli, hiçbir şeyle meşgul olmamalı sadece olmasını, yerine gelmesini istediği şeye kendini motive etmelidir.

6. Dinen, ahlaken kötü, aşağılık bütün düşünceleri aklından ve kalbinden atmalıdır.

7. Mümkünse duasını yapmak için tenha bir yere çekilmelidir.

8. Günah işlememeli, yalan söylememeli, gıybet etmemeli, sadaka vermeli ve çok iyilik yapmalıdır. Yukarıda anlattığımız bela ve musibete uğramamak için alabileceğimiz önlemlere de dikkat etmelidir.

9. Dua, Havas ve Esma okunurken dikkat edilecek en önemli noktalardan biri de temizliktir. Bunlar da vücutta temizlik, giyimde temizlik ve dua okunacak yerin temizliğidir.
A. Vücut temizliği : Cenabet ve hayız gibi şeylerden temiz olmaktır. Ruhanilerden yardım almak aptesli olmaya bağlanmıştır. Bundan başka vücudun her tarafı necasetten ve her türlü pisliklerden temiz olmalıdır. Bunu temin etmenin en garantili yolu okumaya başlamadan önce gusül aptesti almaktır.
B. Giyimde temizlik : Tüm giysilerde, iç çamaşırlarda necaset, kan, kir ve benzeri pisliklerin olmamasıdır. Duaya başlamadan önce tüm giysiler değiştirilmeli ve temizleri giyilmelidir.
C. Dua okunacak yerin temizliği : Dua okunacak yer iyice süpürülmeli, varsa örümcek ağları temizlenmeli, canlı resimleri varsa kaldırılmalı, kedi köpek gibi hayvanlar uzaklaştırılmalıdır. Dua okunacak yer kötü koku gelebilecek tuvalet veya benzeri yerlerden uzak olmalıdır.

10. Okumaya başlamadan önce gerekli şartlardan biri de niyettir.”Ya Rabbi, sen mutlak güç ve kudret sahibisin. Gizli ve açık her şeyi bilirsin. Senin emrin ve iraden, iznin ve müsaaden olmadan hiçbir şey meydana gelmez. Sen vadinde sadıksın, Sen sözünde durursun, verdiğin sözden geri dönmesin, bana Dua edin icabet edeyim buyurdun. Lütuf ve kereminden (burada neyin olmasını istiyorsak ekleyeceğiz) işimde bana yardımcı ol. Rabbani Lütfunu bana yardımcı kıl, Sübhani hidayetini bana rehber et” demeli benzer kelimelerle zayıflığımız ve ona ne kadar çok muhtaç olduğumuz belirtilmeli, daha sonra Duaya başlanmalıdır. Büyü bozma bölümünde 6 nolu bölümde anlattığımız duaya benzer dualar da olabilir.

11. Okumaya başlamadan önce üç gün veya en azından bir gün oruç tutulmalı bir miktar zeytin ya da hurmayla oruç açılmalıdır. Karın tıka basa dolu bir şekilde okumaya başlanmamalıdır. Okurken midede haram ve şüpheli bir şey olmamalı, soğan, sarımsak gibi kötü kokulu gıdalar yenmemelidir. Okuma zamanında hayvansal gıdalardan perhiz edilmelidir. Bu şartlar yerine getirildikten sonra kıbleye doğru yönelerek rahat edecek bir şekilde hatta mümkünse iki dizinin üzerine oturmalı ve eller dizin üzerinde huşu ile okumaya başlanmalıdır.

12. Duaya başlamadan önce tütsüye kesinlikle ihtiyaç vardır. Hayırlı işler için günlük, öd ağacı, amber kabuğu gibi güzel kokular, kötü işler için şeytan tersi, katır tırnağı, kırmızı sarımsak, keçi kılı gibi kötü kokulu tütsüler kullanılır. Eğer yapacağınız işlerin özel tütsüleri varsa o tütsüler kullanılır.

13. Okumaya başlamadan önce tütsü hazırlanır, niyetle beraber yavaş yavaş yakılmaya başlanır ve okuma devam ettiği sürece tütsü söndürülmez. Şayet okunacak Dua uzun saatlerce sürecek ve iki dizinizin üzerinde devamlı oturamayacak durumda iseniz istediğiniz gibi oturabilirsiniz ama duayı yine iki dizinizin üzerinde bitirmelisiniz.

14. Duaları uygun zamanlarda okumalısınız, en uygun zaman gece yarısından sonra herkesin uykuya daldığı zamandır. Şayet okunacak duanın kendine has bir saati varsa, o da kendi zamanında okunur.

15. Dua ile bir şeyi elde etmek isteyen kimse çok gayret göstermeli ve çok çalışmalıdır, Allah(CC) bazen gerekli şartları yerine getirmeyi unutan bir kullunun isteğini, çok çalışıp emek sarf etmesinden dolayı verir. Herkes azmine ve çalışmasına göre amacına ulaşır. Yüce Kuran-ı Kerimde Allah(CC) “İnsana ancak çalışmasının karşılığı vardır” der.

16. Bir işe başlarken bunu insanlardan gizlemeli, yapacağı şeyi hiç kimseye anlatmamalı hatta kendine bile söylememelidir. Duanın, esmanın ya da işin karşılığını gördüğü zaman, bunu nasıl elde ettiğini ve ne yaptığını kimseye söylememelidir. İşin sırrının açıklanması Ruhanilere hoş görünmez.

17. Dua okuyan kimse güzel kokular sürmeli ve bu kokuları yanında bulundurmalıdır. Ruhaniler hoş kokulara yakın olmayı severler.

18. Dua ve Esma okuyan kimsenin hali isteğine uygun olmalıdır. Durumuyla uygun olmayan istekler istenmemelidir. Tüm şartları yerine getirmiş olsa da Ruhaniler bunun aklı yoktur, cahildir der ve ona yardımcı olmazlar.

19. Ben şimdiye kadar çok günah işledim, ben günahkarım Allah(CC) benim Duamı kabul etmez diye düşünmemeli ne kadar aciz olduğunu belirterek dua etmeyi bırakmamalıdır.

20. Bir kimse dilek dilese, dua etse ve yerine gelmez ise bunun suçunu duaya yüklememeli kendine bakmalıdır, ya şartlara riayet etmemiş, gereğini yerine getirmemiş ya da bir eksiği vardır çünkü, Allah(CC) sözünden dönmez.

21. İşini yapmaya başlamadan ya da yaptıktan sonra şeytan işle ilgili sana vesvese verecek (falan yerde şunu eksik yaptın, sen kimsin ki Allah(CC) senin duanı kabul edecek, sen falan zamanda falan günahları işledin bu ve buna benzer vesveseler senin aklına gelecek) bundan kurtulmak için işe başlamadan ve bitirdikten sonra boş kaldığın her an ve saniye devamlı bu duayı oku

AllahUMME A'MİR KALBİ MİN VESAVİSİ ZİKRİKİ VATRUD ANNİ VESAVİSİŞ ŞEYTAN
anlamı “Allah'ım kalbimden şeytanın vesveselerini at ve zikrini yerleştir”
demektir. İster Türkçe ister Arapçasını oku ikisi de birdir.