LAHANA: Lapasi gögüse uygulandiginda öksürüge,alt karna uygulandiginda ise sistite iyi gelir. Bagisiklik sistemini güçlendirerek enfeksiyonlari önler.Çığ olarak yenildiğinde sindirim sistemini rahatlatır.Bağırsak kurtlarına iyi gelir. Idrar söktürücü, toksin atici ve antiseptiktir.
LAVANTA Çiçeği çayı: Idrar söktürücü ve agri kesicidir. Safrakesesi rahatsizliklarinda etkilidir. Kalp atislarini düzenler, kan basincini düsürür. Kuvvetli bir bitki olmasindan dolayi kesinlikle fazla kullanilmamalidir.
LIMON: Turunçgiller ailesinin en önemli üyelerinden birisidir. Iyi bir mineral deposu olan limonda A, B1, B2, B3 ve özellikle C vitamini bulunuyor. Limon, damar sertligi ve enfeksiyonlarina karsi yararlidir. kan dolasimini da düzenler. Sabahlari aç karina yarim bardak suyla karistirilarak içilen limon suyu,asiri asitlerin tahris ettigi mide mukozasini yatistirir. Grip ve soguk alginliginda bir limonun suyu bir tatli kasigi ve bir su bardagi ilik su ile karistirilarak içildiginde rahatlatici etki yapar. Tuzlu su ile karistirilip içilirse karacigeri,sindirimi ve kalp atislarini olumlu etkiler.
color=red]MAKARNA:[/color]Çok ağır soslarla yenilmediği sürece enerji veren ve mutlu eden besinler arasında yer alıyor. Hazmı kolaydır. Özellikle sadece salata ile birlikte yenirse şişmanlatmaz.
EKMEK: Buğday ekmeği de sıkıntıları unutturuyor.
MANTAR: Diyet yapanlar tarafindan özellikle tercih edilen bir besin türü. Bunun nedeni ise kalorisinin son derece düsük olmasi. Bununla birlikte kolesterol ve karbonhidrat hiç yoktur. Ayrica yaslilar için gerekli olan potasyum ve fosfor degerleri çok yüksektir. B3 vitamini ve folik asit yönünden de çok zengindir.
MARUL:Kemik erimesine karşı etkili. Sütten bile daha fazla kalsiyum içeren bu sebze, kemikleri güçlendirmesi açısından bir numara. 100 gramında, küçük bir bardak sütün içinde bulunan kalsiyumdan daha fazlasına sahip. Bu miktar günlük kalsiyum ihtiyacının dörtte birine tekabül ediyor.
MAYDANOZ: Yapraklari, sapi, tohumu ve kökü kullanilir. Tatlilar hariç salata, çorba dahil her tür yemege, zevke göre istenilen miktarda konabilir. Karacigeri ve dalagi olumlu yönde etkiledigi söyleniyor. Istah açar, hazmi kolaylastirir. Içinde bol miktarda C vitamini bulunur.
MELISA (ogulotu): Kendine has uçucu yaglari ruhsal bunalimlara, sinirsel rahatsizliklara iyi geliyor. Stresten kaynaklanan bas agrilarina karsi etkilidir. Melisa çay ve bitkisel su olarak içilebilir.Bağırsak ağrılarına iyi gelir.
MENEKSE: Terletici dolayisiyla ates düsürücüdür. Içindeki saponin sayesinde gögüs yumusatici ve idrar söktürücüdür. Ayrica sakinlestirici etkisi de vardir.
MERSIN YAPRAGI: Yaprak ve meyvelerindeki tanen, kabiz yapici ve mikrop öldürücüdür. Idrar yolu iltihaplarinda kullanilir. Ayrica sakinlestirici özelligi vardir.
MISIR: Protein, yag ve çesitli sekerler içerir. Otuz alti biçimde kullanilir. Meksikalilar ondan alkollü içki bile yaparlar. Misir püsküllerinin yatistirici ve idrar söktürücü özelligi vardir. Mide, bagirsak için tahris edici olmadigindan sakinca görmeden kullanilmaktadir. Ama ne durumda olduklarini bilmeden misir püsküllerini gelisi güzel kullanmayin.
MUSKAT: (Küçük Hindistancevizi)Bu bitkini ana yurdu Moluk Adalaridir. Küçük hindistancevizi etlere, böreklere ve keklere çok yakisir,hatta sicak saraba katilir. Sindirimi kolaylastirmasi için bebek mamalarinda kullanilir. Küçük hindistancevizi bütün olarak alinmali ve gerektigi kadar rendelenmeli. Uzmanlar uyku probleminiz varsa bir bardak sütün içerisine bir biçak ucunun dörtte biri kadar h.cevizi tozu ilave etmeyi tavsiye ediyorlar. Fazlasi zararlidir.
MUZ:Kokusuyla bile mutluluk aşılayan muz, tam bir endorphin deposudur. Kendinizi güçsüz ve ve sinirli mi hissediyorsunuz, hemen bir muz yiyin. Kalsiyum ve magnezyum içeren bu meyve strese karşı bire bir. Sinir hastalığı olanlar için her gün yemek arası saatlerde tüketilmesi gereken bir besindir.
NANE: Nane çay olarak içildiginde mide ve bagirsak gazlarini, ishal , mide bulantisi ve kalp çarpintilarini önleyici etkisi vardir. Mide ülseri olan kisilerin bu çayi dikkatli kullanmasi gerekir. Taze ya da kuru olarak yemeklerde, soslarda ve salatalarda tatlandirici olarak kullanilir.
NOHUT:Bağırsağı yumuşatır.
PAPATYA:Her derde deva bir bitki. Tahriş olmuş, temizliğe ve ferahlamaya ihtiyacı olan ciltler için ideal. Kurutulmuş papatyalardan hazırlanmış bir losyonla gözlerinize yapacağınız kompres şişkinliğini alıyor.
PATATES: Çig olarak cilt ülserlerine ve kesiklere iyi gelir. Bas agrisina karsi rendelenmis ya da halka halka dogranmis patatesi sakaklariniza koyun. Kaynatilmis kabuklari tansiyonu düsürür. Mide ülseri, kabizlik ve hazimsizlik sorunlarinda da suyundan faydalanilir.
PIRASA: Pirasada B vitamini, demir, kalsiyum, fosfor, magnezyum, potasyum gibi mineraller bulunur. En büyük özelligi tok tutmasidir. Özellikle diyet yapanlara önerilir. Kansizlik, romatizma, gut ve damar hastaliklarina karsi dogal ilaçtir. Cildi güzellestirir, kani temizler ve toksinlerden arindirir, bagirsaklari yumusatir.
PORTAKAL:C ve B Vitamini açısından zengin olan portakal, insana dinamizm veriyor. Portakal içindeki C vitamini ince ve kalın damarların yumuşak kalmasını sağlar. Bacaklardaki varisi, vücuttaki direnci arttırır. Grip ve nezleyi de portakal geçirir. Suyu şeker, şarap karıştırılır üzerine sıcak su katılır ve içilir. Kanın durulmasına ve temizlenmesine yardımcı olur. Hazmı kolaylaştırır. Portakal reçeli ise karaciğeri çalıştırır.
REZENE: Genellikle sakinlestirici, gaz ve sanci giderici özelliktedir. Süt veren annelerde sütü arttirir. Idrar söktürür yapraklari yaralarin iyilesmesini kolaylastirir.
ROKA: Yapraklari kani temizler ve kan dolasimini düzenler. Vitamin ve mineral bakimindan çok zengin oldugundan vücudun direncini arttirir. Yapraklari ve tohumu öksürügü keser, istah açar.
SAFRAN: Sinir sistemini uyararak vücuda kuvvet verir. Kabiz etkisi vardir, adet söktürücüdür.
SALATALIK:Salatalığı zaten birçok kadın cilt bakımı için kullanıyor. Hassas ciltlerde meydana gelen kaşıntıyı, pullanmayı ve gerginliği ortadan kaldırıyor. Cilde yoğun bir şekilde nem vererek, günlük nem ihtiyacını karşılıyor. Salatalığın kendisi ya da suyu cildimizi bir tonik kadar temizler,kabızlığı önler, böbrek ve kalp hastalıklarında vücutta biriken suyun atılmasına yardımcıdır. Kalp hastalıkları ve enfeksiyonlara karşı etkili. Kükürt içeriyor ve bu madde vücudun enfeksiyonlara karşı dayanıklılığını artırdığı gibi, kolestrolü de düşürüyor.
SARIMSAK: Halk arasinda dogal ilaç olarak bilinir. Çiçek köklü sebzelerden biri olan sarimsak, hücrelerin yasamasi için gerekli olan özler içerir. Sarimsak dogadaki en güçlü panzehirlerden biridir. Günümüzde bagirsak parazitleri tedavisinde kullaniliyor. Ayni zamanda hipertansiyona karsi da etkili koruma sagliyor. Uzmanlara göre çok sarimsak yemek tehlikeli olabilir. Asiri doz anemi, astim gibi hastaliklara yol açabilir. Dogrusu ise günde bir iki distir.
SEBZE ve MEYVE: Yüzde doksani su olan sebzeler yüzde 23 oraninda da lif içerirler. Ögünlerinizde bir tabak sebze yediginizde hem saglikli beslenmis olursunuz hem de midenizin çalismasini hizlandirirsiniz. Meyveler ise C vitamini yönünden zengin olduklarindan vücudun mikroplara karsi direncini arttirirlar. Içerdikleri vitamin ve minerallerden dolayi sofralarinizdan eksik etmeyin.
SIRKE: Sirke atesi düsürür. Sistit ve gut enfeksiyonlarini tedavi etmekte yararli olabilir. Tuzla karistirilarak içildigi zaman sistemi zehirden arindirir. Bal ile birlikte alindiginda yüksek tansiyona,mide ülserine,bagirsak enfeksiyonlarina ve uykusuzluga iyi gelir.
SOGAN: Antiseptik, toksin atici, idrar söktürücü, kan dolasimini düzenleyici, nefes açici, kolesterol, seker ve tansiyon düsürücü özellikler sahiptir. Sogan, mide siskinliklerini rahatlatir ve kabizligi önler. Ari ve böcek sokmalarinda bir dilim sogan aciyi alir. Sogan suyu yaniklara, kesiklere, hayvan isiriklarina faydali olur. Suyunun günde iki kere sürülmesi sigillerin kaybolmasina yardimci olabilir.
SU: Her ne kadar bazilarimiz “su bile içsem yariyor”dese de, su vücuttaki biyokimyasal maddeleri dengeledigi için toksinlerin vücuttan atilmasini saglar. Böylece vücut zararli maddelerden temizlenir. Uzmanlara göre beynimizin %80'i sudur. Su eksikligi beynimizdeki mineral yogunlugunu ve kullanimini da sinirlar. Günde en az bir buçuk litre su içmek gerekiyor.
SUSAM: Dar gelirlerinin baştacı olan simit, mutluluğa giden yolda önemli bir yere sahiptir. Yağ ve Protein içerir. Susamdan elde edilen tahin bal ile karıştırılıp yenirse boğaz ağrısı ve bronşite iyi gelir. Kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirmek için bolca tüketmeliyiz.Demir bakımından zengindir.
TARÇIN: Istah açar,bulantiyi giderir, ishali keser. Vücudu kuvvetlendirici özelligi vardir. Bagirsak gazlarina iyi gelir. Mikrop öldürücü etkisinden dolayi besin zehirlenmelerine karsi koruyucu rol oynar.Tarçın ağacı yapraklarından ve kabuklarından elde edilen tarçın yağı, bağırsakları düzenler, hazmi kolaylaştırır,ağrıları dindirir,mide kramplarını alır.
TURP:Böbreklerdeki mikropları öldürür. Kum ve taşların dökülmesine yardımcı olur. Karaciğer şişliğini indirir. Sarılıkta faydalıdır. Safra taşlarının düşürülmesine yardımcıdır. Romatizma, siyatik astım ve bronşite faydalıdır.
TUZ: Vücudumuzdaki tuz orani dogrudan dogruya hayati fonksiyonlarimiza yansir. Tuz oraninin düsük olmasi bedensel ve zihinsel verimi düsürecegi gibi fazla olmasi da kan dolasimini, özellikle beyindeki kan dolasimini bozar. Tuzu dikkatli kullanin.
ÜZÜM:Kırmızı ve beyaz üzüm yiyen herkes gülücükler saçar. Üzümde %20 oranında direk olarak kana karışan şeker vardır. Bedenen ve zihnen çalışanlar için iyi bir gıdadır. Gıda şekli anne sütüne benzer Üzümdeki bol demir kan yapar. Yüz ve boyuna taze üzüm suyu sürülüp 10 dk sonra yıkanırsa cilde dirilik verir.
YERALMASI:Şeker hastaları için faydalıdır. Besleyicidir. Vücudun direncini arttırır. Kabızlığı giderir.
YOGURT: A,B,E vitaminleri,mineral tuzlar,kalsiyum,fosfor,magnezyum içerir. Her gün 125 gr yogurt tüketmek hazimsizlik, mide ve bagirsak hastaliklarini önler. Cildi pürüzsüzlestirir, saçlara parlaklik verir. Süt sekerini laktik asite dönüstürdügünden kalorisi düsüktür. Bundan dolayi beslenme uzmanlari diyet yapan kisilere yogurdu öneriyorlar.
ZENCEFIL: Hindistan'dan yeryüzüne dagilmistir.Thai,Çin,Hint yemeklerine o büyülü tadi veren zencefildir. Parfüm sanayinde de zencefil kokusundan faydalaniliyor. Körpe kök ve saplari pisirilerek yendigi gibi yatistirici ve gaz söktürücü ilaç olarak da kullanilir. Istah açicidir. Solunum yollari rahatsizliklarinda tavsiye edilir.
ZEYTİN:Zeytinyağı, safrayı artırır. Karaciğeri çalıştırır. Karaciğer ağrılarını keser. Sarılıkta faydalıdır. Yaprak ve kabukları yüksek tansiyonu düşürür. Kandaki şeker miktarını düşürür. Bağırsak solucanlarının düşürülmesine yardımcı olur.
ZEYTINYAGI: Basta E olmak üzere A,D,K vitaminleri içerir. Zeytinyaginin bagirsak, idrar yollari, safra kesesi rahatsizliklarinda ve gastritin giderilmesinde etkisi vardır. Çocuklarin beyin gelisimini ve kemiklerinin güçlenmesini hızlandırır. Bu vitaminler sayesinde hücrelerin yenilenmesinde doku ve organlarin yaslanmasini geciktirmede etkilidir. Cildi besler,saçlari korur. Içerdigi linolenik asit sayesinde yagsiz inek sütüne katildiginda (bir kaç damla)anne sütünden kesilmis bebekler(dört buçuk aydan sonra) için ideal dogal besin oldugu söylenir. Zeytinyaginin en önemli özelliklerinden biri de kalp, damar hastaliklari üzerindeki olumlu etkisidir. Kalp krizi riskini azalttigi gözlenmistir. [/b] [/b]