Toggle navigation
Ana Sayfa
Yardım
Giriş Yap
Kayıt Ol
Giriş Yap
Kayıt Ol
×
Close
Giriş Yap
Remember me
Sorular ve Cevaplar
Bilgi Bankası
Sağlık
(Moderatör:
drfm
)
Konu:
Bilgisayar oyun hastaları, Durum Ciddi(OKUYUN LÜTFEN!)
« önceki
sonraki »
+
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Aşağı git
Bilgisayar oyun hastaları, Durum Ciddi(OKUYUN LÜTFEN!)
1 Yanıt
3994 Gösterim
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
sultane
Her sözüm...Her kelamım yüreğimden alıntıdır!
Join Date: Ağu 2008
Yer: pc başından ...
514
+43/-0
Cinsiyet:
Bilgisayar oyun hastaları, Durum Ciddi(OKUYUN LÜTFEN!)
«
:
15 Nisan 2009, 10:20:40 »
Ben oyundan başka hiçbir şeyi sevmiyorum ve ihtiyaç da duymuyorum" diyor Ümit Pulun. 14 yaşında ilk kız arkadaşından ayrıldıktan sonra oyuna başlamış. Arkadaşı yeniden barışmak için teklif getirdiğinde ise ona ayıracak vakti kalmamış. Oysa bugün 18'indeki Ümit'in yaşıtları, sokaklarda kız arkadaşları ile geziyor, eğleniyor ve "gerçek" bir yaşama sahipler.
Anne babası daha küçükken ayrılan Ümit, oyundaki adı ile "Sakson", Mersin'deki annesinin yanına buradan götürdüğü paralarla gidiyor. İnternet cafeye gidecek kadar parası kalmadığında ise geri dönüyor. Günde yaklaşık 20 saat oyun oynuyor ve henüz literatüre geçmemiş olsa da oyun bağımlılığı kriterlerinin tamamına uyuyor. Yoksunluk çekiyor ve varolan zamanının tümünü oyuna harcıyor.
Sadece zamanını değil, belki de çok parlak bir geleceği ve yaşamını da oyun uğruna feda etmiş. İlköğretimden sonra "oyuna zaman kalmıyor" diye okulu bırakan Ümit, bir gün oyuna verecek parayı ailesinden almak yerine kendi kazanması gerektiği fikrinden hiç hoşlanmıyor. Bu soruya, "O zaman gelirse düşünürüz" yanıtını veriyor.
BURAK GÖZ KAPAKLARINI KONTROL EDEMİYOR
Arkadaşlarıyla pek uyum sorunu yaşamıyor çünkü arkadaşları da aynı oyunun üyesi. Onlardan biri de 17 yaşındaki Burak Balcı. Yaklaşık altı senedir çeşitli oyunların yanı sıra Knight Online oynuyor. Günde ortalama altı - yedi saati bilgisayar başında geçiyor. Önümüzdeki yıl üniversiteye hazırlanıyor olması gerekirken o hâlâ ilköğretim 7. sınıfta okuyor. Ailesi, Burak'ın oyun bağımlılığı nedeniyle ciddi bir biçimde birçok defa tepkisini ortaya koymuş.
Ancak onun yanıtı her defasında aynı olmuş: "Bu benim hayatım." Oyunu içinde eğlence olduğu için ve başka hiçbir şeyle bu kadar eğlenemeyeceğini düşündüğü için seviyor. Aynı oyun için bugüne kadar yaklaşık 30 bin YTL para harcamış. Herkes onu oyundaki takma ismi "Speak13" ile çağırıyor. Burak, aynı zamanda oyun bağımlılığının ve bilgisayar başında fazla zaman geçirmenin fiziki zararlarını görenlerden biri. Önceleri uykusuzluk hissi, yorgunluk, göz ağrıları ile başlayan şikâyetleri, göz kapağı sinirlerini kontrol edememeye kadar varmış. Şu anda tedavisi sürse de doktorun uyarılarını pek dikkate almadığını belirtiyor. Verdiği damlaları düzenli kullanıyor fakat bilgisayar başındaki zamanından kısmıyor. Yine de bu durumdan şikâyetini anlatırken: "Durup dururken gözlerim kapanıyor ve ben bunu kontrol edemiyorum" cümleleriyle ifade ediyor.
OYUNLA BAĞ KOPUNCA GERÇEK HAYAT BAŞLIYOR
Oyun sayesinde yeniden doğma fikri çok cazip geliyor. Cinsiyetinizi, boyunuzu, kilonuzu, gözünüzün rengini tamamen siz belirleyebiliyorsunuz. Son olarak adınızı da kendiniz koyarak oyuna yani sıfırdan bir hayata başlıyorsunuz. Üstelik oyun hayat gibi değil, hataları affediyor ve size bir, iki hatta üç şans daha veriyor. Rüya gibi yani. Ama elektrikler kesilip de karanlıkta kalınca, ya da başka bir şekilde oyunla bütün bağ kopunca gerçek hayat yeniden başlıyor. Yine de hem maddi hem fiziki zararları ile oyun bağımlılığı kendine yeni müritler bulmakta zorlanmayan bir tarikat gibi. Bağımlıların sözünü ettiği ve vazgeçemediklerini söyledikleri "eğlence", hem sağlıklarından, hem aile ilişkilerinden, hem de maddi olanaklarından bu denli fedâkarlık etmeye değiyor mu, sorusunun cevabını ancak bağımlılar verebilir.
Gençlerde durum ciddi
Oyun bağımlılığı İstanbul'daki Balıklı Rum Hastanesi'nde tedavi ediliyor. Bağımlılık Bölümü Şefi Dr. Yasin Genç, oyun bağımlılığının özellikle 15-25 yaş arası gençlerde tehlikeli olduğunu söylüyor. Gençler bu yaşlarda akademik ve mesleki açıdan iyi yerlere ulaşma kapasitesine sahipken, yapamıyor.
* Oyun bağımlısı kime denir? Haftada 40-80 saat arasında bilgisayar ya da konsol başında oyun oynayan kişi bağımlı kategorisine girer. Ama duruma göre de değişebilir. Çok önemli bir sınavı olmasına rağmen, kendini oyunu açmaktan alıkoyamayan kişi iki saat bile oynasa bağımlı olduğu anlamına gelir.
* Bağımlılığın belirtileri nelerdir? Kişi giderek artan sürelerde oyunla vaktini geçiriyor, günlük işlerini, iş, okul, ev hayatını oyun için aksatıyorsa kuşkulanmak gerek. Oynayamadığında mutsuz hissediyor ve yoksunluk duyuyorsa bu da ciddi bir sorun.
* Peki size bugüne kadar kaç kişi bu tip şikâyetlerle geldi ve yaş aralıkları neydi? Bizim kliniğimize son bir yıl içinde iki yüze yakın vaka internet ve oyun bağımlılığı şikâyetleri ile geldi veya aileleri tarafından getirildi. Bu konuda, 12-65 gibi geniş bir aralıkta farklı yaşlarda gördüğümüz vakalar oldu. Dünyadaki örneklerine bakınca da hemen her yaşta görülebilir. Çocuk ve ergenlerde oyunda görülen bu bağımlılık türü, yetişkinlerde kimi zaman kumar, kimi zaman sanal seks, kadınlarda da yoğunlukla alışveriş bağımlılığı olarak öne çıkıyor.
* Sonuçları açısından hangi yaşlarda daha etkili oluyor? Hayatta belli noktalara ulaştıktan sonra yıkım daha az gerçekleşebilir. Fakat ergenlik ve sonrasında, karakterin ve kimliğin geliştiği dönemlerde, özellikle 15-25 yaş arasında tehlikeli. Genç kişi, gelmesi noktalara gelemiyor, akademik ve mesleki açıdan iyi yerlere ulaşma kapasitesine sahipken, yapamıyor.
* Oyun bağımlılığının sonuçları nelerdir? Oyun bağımlılığı sadece oyun oynarken anlık zararlar vermez. Uzun vadede hem fizyolojik hem de psikolojik bazı sorunlara neden olabilir. Henüz literatüre yeni giren bir tür olduğu için, ileride daha farklı sorunlar yaşanacaktır ama bunu da zamanla göreceğiz. Yaklaşık beş ile on yıl arasında göz kapaklarını kontrol etmekte zorlananlar, kas ve eklem ağrıları ile işlev bozuklukları çekenler, omurga ve kilo sorunları yaşayanlar hatta epilepsiye varan şikâyetler görülebilir.
(evet arkadaşlar,sonuç olarak,Sanal dünya gerçeğinden daha kolay ve adil. Yenilseniz bile sıfırdan yeni bir hayata başlanıyor. Kaybedene bir kaç şans daha veriliyor. Ve bağımlılık da böyle baş gösteriyor; oyun yüzünden eğitimlerini yarıda bırakıyorlar.siz eğer oyun bağımlıysanız bu hatalara düşmeyin derim)
Alıntı
Kayıtlı
busegül
Join Date: Mar 2008
Yer: Adana
20005
+360/-0
Cinsiyet:
Allah birdir ve Muhammed (s.a.v.) onun elçisidir.
Bilgisayar oyun hastaları, Durum Ciddi(OKUYUN LÜTFEN!)
«
Yanıtla #1 :
15 Nisan 2009, 12:30:50 »
Oyun oynamıyorum çok şükür
Kayıtlı
+
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Yukarı git
« önceki
sonraki »
Sorular ve Cevaplar
Bilgi Bankası
Sağlık
(Moderatör:
drfm
)
Konu:
Bilgisayar oyun hastaları, Durum Ciddi(OKUYUN LÜTFEN!)
Yukarı git
Aşağı git