Giysilerin ömrünü uzatacak (püf noktası)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı dolun@y

  • ***
  • Join Date: Ara 2008
  • Yer: Adana
  • 121
  • +9/-0
  • Cinsiyet: Bayan
Giysilerin ömrünü uzatacak (püf noktası)
« : 04 Mart 2009, 00:02:15 »
   
Giysilerin ömrünü uzatacak öneriler

Bu önerilere dikkat edin, kıyafetlerinizin ömrü uzasın. İşte sizlere Kyıfetlerinizin ömrünü uzatacak pratik öneriler.

Bazı insanlar için "malını temiz kullanır, yıllarca giyer de eskimez" denir. Onların bu başarısının gerisinde yatan, giysilerini özenli kullanıyor olmalarıdır. Aslında siz de çok basit hususlara dikkat ederek kıyafetlerinizi uzun yıllar eskitmeden kullanabilirsiniz.

Bunun için kıyafetin kumaşının özelliklerini bilmek ve ona göre muamele etmek yeterli. Bütün tekstil ürünlerin hammaddesi ve en küçük yapı birimi elyaftır. Elyaf da ikiye ayrılır; doğal elyaf, yapay (sentetik) elyaf.

Doğal elyaflar da bitkisel elyaf ve hayvansal elyaf olarak ikiye ayrılır.

Doğal elyaf; tohumdan elde edilen (pamuk elyaf), gövdeden elde edilen (keten, kenevir, jüt, rami), yapraktan elde edilen (sisal kendiri, Manila keneviri) ve meyveden elde edilen (koko elyaf) olarak dörde ayrılır. Hayvansal elyaf, kıl kökenli (yün, moher, kaşmir, angora, deve tüyü, kıl keçisi) ve salgı kökenli (doğal ipek) olarak ikiye ayrılır. Bu elyaflardan elde edilen kumaşların özellikleri ise şöyle:

İpek kumaşlar: Gerçek ipek dut yaprağı yiyen ipek böceğinden elde ediliyor. Suni ipek ise kavak, köknar, söğüt gibi selülozca zengin olan ağaçlardan kimyasal yollarla elde edilen liflere denir. İpek çok sağlamdır. Elastiktir, çekmez, kolay buruşmaz ve çok çabuk kurur. Isı ve ışığa duyarlıdır. Kuru temizleme yöntemi ile temizlenmeli, hafif ısıda ütülenmelidir.

Yünlü kumaşlar: Yünün en önemli özelliği keçeleşmesidir. Bundan yararlanarak kumaş yüzeyi tüylendirilip keçeleştirilerek kaşe üretilebilir. Yünlü kumaşlar özel bakım gerektirir. Kesinlikle yıkanmamalı, kuru temizleme yapılmalıdır. Yüksek oranda nem çekme kapasitesine sahiptir. Ütü bezleri kullanılarak ütülenmeli. Rutubetsiz ortamlarda saklanmalıdır.

Pamuklu kumaşlar: Çok dayanıklıdır ama kolay kırışır. Hafifliği ve yumuşaklılığı nedeniyle yazlık giysilerde, iç çamaşırlarda, havlu ve spor giyimde tercih edilir. Esnektir. Elde yıkanabilir. Ancak nemli bırakılmaması yani yıkandıktan sonra hemen kurutulması gerekir. Sağlıklıdır ve serin tutar.

Keten kumaşlar: Ketenin mukavemeti pamuktan daha iyidir. Pamuktan parlak, nem çekme özelliği yüksek, esnekliği azdır. Çabuk buruşur. İri gözenekli oluşu hem cildin nefes almasını, hem de buharlaşmasını kolaylaştırdığı için serin tutar. Bu özelliği dolayısı ile sıcak havalarda kullanılır. Takım elbise, pantolon, gömlek ve etek için tercih edilir. Pürüzsüz ve tüysüz oluşu; keten kumaşın çabuk kirlenmesini önler. Kuru temizleme yöntemi ile temizlenmelidir.

Kaşmir kumaşlar: Kaşmir keçisinin yününden elde edilir. Lifleri uzun ve çok ince olduğu için parlak görünüme sahiptir. Yumuşak ve hassas bir kumaştır. Kuru temizleme yöntemi ile temizlenmelidir.

Tertemiz giysiler için bunları bilmelisiniz

Yünlü giysilerin temizliği

Yünlü giysileri çıkardıktan sonra ceplerini boşaltın ve serin bir yere asın.

Yünlü takım elbiselerdeki kırışıklıklar, kısa süre banyo buharında tutulduktan sonra gece boyunca asılı bırakılırsa düzelir. Veya nemli bir bez üzerinden ılık ütü ile ütülenebilir.

Yünlü giysilerin daha uzun ömürlü olması için 2 gün üst üste giydikten sonra bir gün dinlendirilmesi gerekir.

Belli periyotlarla ince ve sert kıllı bir fırça ile fırçalanmalı.

Pamuklaşmaması için çitilemeden yıkayın. Çamaşır makinesinde yıkamayın ve kesinlikle sıkmayın.

Yün için uygun deterjanları tercih edin veya saf beyaz sabunu rendeleyerek toz haline getirip kullanın.

Asmadan kurutun. Bunun için file tipi çantaları kullanabilirsiniz. Yine kurutma makinesinde, güneşte veya soba yakınında kurutmayın. Mümkünse kuru temizlemeyi tercih edin.

Saf yün giysiler yıkandığında çok çeker. Bunu aklınızdan çıkarmayın.

Trikoların temizliğinde de bunlara dikkat edin.

Polyester giysilerin temizliği

Polyester sentetik bir kumaş olduğu için yüksek ısıya dayanıklı değildir. Yıkarken ve ütülerken buna dikkat edin.

Kadife giysilerin temizliği

Kirlenmiş koyu renk kadife kıyafetler tuzla temizlenebilir. Temiz bir fırçayı, temiz ve kuru bir tuza batırarak giysiye kuvvetle sürün. Lekeler gidecek, kullanılmaktan doğan parlaklık kaybolacaktır.

Ayrıca eskiyen pantolonlardaki parlaklığı gidermek için ütü bezini sirkeli suyla ıslatın, sonra çok sıcak su ile ütüleyin. Parlaklık kaybolacak.

Haber Aktüel

Çevrimdışı D®agon

  • Ezberletmez Öğretir
  • *******
  • Join Date: Mar 2008
  • Yer: Ankara
  • 11656
  • +524/-0
  • Cinsiyet: Bay
    • Arif Hocam
Giysilerin ömrünü uzatacak (püf noktası)
« Yanıtla #1 : 04 Mart 2009, 00:48:19 »
kardesim   aro1 bilgiler için işimize yarayacakmı bakalım