Genel Pratik Bilgiler

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı dolun@y

  • ***
  • Join Date: Ara 2008
  • Yer: Adana
  • 121
  • +9/-0
  • Cinsiyet: Bayan
Genel Pratik Bilgiler
« : 03 Mart 2009, 23:35:02 »
Buzdolabınız bozuldu, ya da artık boş yer yok. Temiz bir kovayı musluk suyu ile doldurun. İçine bir çorba kaşığı sofra tuzu atın. Şişeleri daldırın. Yeterince soğuyacaktır.
   
Et suyunu dolaba kaldırmadan önce çabuk soğutmak için, kemik kazanını bir evyeye oturtun, kazanın çevresine soğuk su tutarak et suyunu soğutun.

Değersiz olarak gördüğünüz limon kabuklarını güneşli bir yere koyup kurutursanız, özellikle isli ve yağlı mutfak eşyalarınızı ovarken şaşırtıcı sonuçlar alabilirsiniz.

Çileklerinizi ıslak bir muslin kumaşa sarıp birkaç kere hızla sallarsanız, çileklere buluşan kum ve toprakların muslin kumaşa yapıştıklarını görürsünüz.

Gravyer peynirinin kurumaması için, daha evvel tuzlu suya batırılmış, nemli bir beze sararak muhafaza ediniz.

Ekmek içi ile hazırlanmış sandviçleri, üst üste koyarak, nemli ve iyice sıkılmış bir peçeteye sararsanız, uzun zaman taze olarak muhafaza edebilirsiniz.

Süte biraz karbonat atarsanız hem çabuk bozulmaz hem de kolay hazmedilir.

Kuş üzümlerini ayıklamak için, onları bir avuç unla ovuşturunuz ve kalın delikli bir süzgece atınız, un ile beraber çöpler de düşer.

Balığı seçerken son derece dikkatli olmalıyız. Gözleri pırıl pırıl parlak, solungaçları ise pembe yada kırmızı renkte olmalıdır.

Çevrimdışı dolun@y

  • ***
  • Join Date: Ara 2008
  • Yer: Adana
  • 121
  • +9/-0
  • Cinsiyet: Bayan
Genel püf noktaları
« Yanıtla #1 : 03 Mart 2009, 23:35:56 »
Satın aldığınız ayakkabılar ayağınızı sıkıyorsa onları bir kaç dakika buhara tutun.

Makasınızı bilemek istiyorsaniz zımpara kağıdı kesin.

Mobilyaların yerlerini değiştirdiğinizde halıların üzerinde iz birakır. Bu izleri kaybetmek için izlerin üzerine bir parça buz koyun ve erimesini bekleyin. Daha sonra üzerinde elektrik süpürgesini gezdirin. İzden eser kalmadığını göreceksiniz.

Satın aldığınız plastik ve cam eşyaların üzerine yapıştırılan etiketlerden kurtulmak için etiketin üzerine yemeklik margarin sürün ve 15 dakika bekletin. Bir bez ile ovalayıp yıkayın. Üzerinde hiç bir leke ve çizilme oluşmayacaktır.

Ütü yapmayı kolaylaştırmak ve süreyi azaltmak için ütü masasının kılıfının altına alüminyum folyo koyun. Sıcağı geri yansıtacağından ütü yapmak daha kolay olacaktir.

Bez pabuçların temizlenmesi sorun oluyor ise pabuçları bir yastık kılıfının içerisine koyun. Kılıfın ağzını kapayın ve çamaşır makinasında yıkayın. Yeni gibi olacaklardir.

Buz kalıplarınızı su ile doldurmadan önce bölmelere portakal limon ve dilediğiniz meyve parçacıkları yerleştirirseniz dekoratif buzlar elde etmiş olursunuz.

Eğer ayaklarınız çok ısınıp şişiyorsa onları saatlerce sıcak suda bekletmeyin aksine kolonya ile ovalayin. Bilekleriniz ve ayaklarınız şişmeyecektir.

Eğer ayaklarınız çok hassas ise sıcak havalarda şikayetleriniz artıyorsa her sabah bir kaç damla zeytinyağı ile ovalayın.

Pamuklu giysilerinizin çekmemesi için ilk yıkamada bir gece soğuk suyun içerisinde bekletin sonra yikayin çekmeyeceklerdir.

Dirsek ve topuklarınızın sertleşmesini istemiyorsaniz bir dilim limon ile ovun. Böylece yumuşacık olacaklardır.

Çevrimdışı dolun@y

  • ***
  • Join Date: Ara 2008
  • Yer: Adana
  • 121
  • +9/-0
  • Cinsiyet: Bayan
Genel püf noktaları
« Yanıtla #2 : 03 Mart 2009, 23:36:29 »
* Gömlek yakalarındaki kirleri gidermek için, gömleği makineye atmadan önce yaka kısmına sabun sürüp 15 dakika bekletin.

* Tutkal lekelerini çıkarmak için, sirke ile ıslatıp, bol su ile durulanmalıdır.

* Bakliyatı geceden ıslatmayı unuttuysanız; kullanacağınız kadar bakliyatı tencereye koyup bolca soğuk su ilave edin. Kısık ateşte kaynatın. Kaynadıktan sonra 5-10 dk. daha ocakta tutun. Sonra tencereyi ocaktan alıp, ağzı kapalı bir şekilde mümkün olduğunca uzun süre (en az 1 saat) bekletin. Bakliyatınız geceden ıslatılmış gibi pişmeye hazır olacaktır.

* Buzdolabındaki nemi almak için, dolaba içi tuz dolu bir kap konur.

* Buzdolabının içinde kötü bir koku oluşmuşsa; 1 bardak sütü dolaba ağzı açık olarak koyun. Süt kötü kokuyu emecektir.

* Kullandığınız salçaların bozulmamasını istiyorsanız üzerini düzleyerek biraz zeytin yağı ilave ederek uzun süre saklayabilirsiniz.

*Haşlayacağınız yumurtaların çatlamaması için kabın içine fincan tabağı koyun ya da kaynatma suyuna 1 çoba kaşığı sirke koyun, çatlamasını önlersiniz.

* Çaydanlığınızın içinde biriken kireç tortusunu temizlemek için, 15 dakika kadar içinde sirke kaynatın.

* Çikolata sosu hazırlanırken içine biraz kahve konursa, tadı çok daha yoğun olur.

* Soğanların üzerine biraz un serpilirse kavururken kararmaz.

* Soğan soymaya başlamadan önce parmaklarınızı sirkeye batırırsanız, soğan kokusunun elinize sinmediğini göreceksiniz.

* Etleri pişirirken birkaç damla limon suyu veya sirke katarsanız, hem çabuk pişer hem de lezzetli olur.

* Lavaboyu temizlerken tuzla bastırarak silin. Hem iyi temizler hem de kokuları giderir.

* Uzunca bir süre kullanılmayan eski çaydanlıkların kötü kokusunu gidermek için, içine bir parça kesme şeker koyun.

* Halı silerken halının rengini canlandırmak için en son suyuna sirke konur.

* Bulaşık suyunuza bir kaşık sirke katarsanız, bulaşıklarınızın daha kolay ve temiz yıkandığını göreceksiniz.

* Küçük yanıklar için: Temiz bir süngeri hafifçe ıslatın buzdolabınızın derin dondurucu bölümüne koyun. Yanmış yerin üzerine hafif hafif kompres yapın.

* Arı, sivri sinek sokmalarına karşı: Kesme şekeri hafif ıslatın sokulan kısmın üzerine hafifçe bastırın zehiri alır, kaşınmayı ve şişmeyi önler.

* Fermuarlar sıkışıp takılırsa; fermuar dişlerinin üzerini kurşun kalemle karalayın.

* Gözlük camlarını gliserin ile silerseniz buğulanmadığını göreceksiniz.

* Ayakkabılarınız ayağınızı sıkıyorsa: Bir bardak saf alkolü ayakkabınızın içine dökün. İyice derisine yedirin ve giyin. Derisi ayağınıza göre açılacaktır.

* Cam sil ile deri ayakkabılarınızı silmeyi hiç denediniz mi?

* Haşladığınız yumurtanın suyunu, soğuduktan sonra çiçeklerinize dökün. Yumurta kabuğundaki yoğun kalsiyum haşlama suyuna geçer.

* Sigara küllerini saksınıza koyarsanız yapraklardaki kurt böcek vs. yok edersiniz.

Çevrimdışı dolun@y

  • ***
  • Join Date: Ara 2008
  • Yer: Adana
  • 121
  • +9/-0
  • Cinsiyet: Bayan
Genel püf noktaları
« Yanıtla #3 : 03 Mart 2009, 23:46:37 »
Fırında patates yapmadan önce 10-15 dakika haşlayın ve çatal ile delin. Daha kolay pişecektir.

Büyük miktarda patatesiniz var ise torbanin içerisine bir adet elma koyun. 8 hafta boyunca filizlenmesini ve büzüsmesini önler.

Kullanılmış limon kabuklarını rendeleyip şeker ile karıştırın. Kavanozun içerisinde buzdolabında uzun bir süre saklayabilirsiniz. Böylece pasta yaparken elinizin altında hazır bulunur.

Kabarık bir omlet yapmak istiyorsaniz bir çorba kaşığı suyun içerisine bir çay kaşığı mısır unu karştırın. Hazırladığınız karışımı yumurtaya ilave edin. Böylece kabarık bir omlet yapmış olacaksiniz.

Sarımsaklarınızı her zaman elinizin altında hazır bulundurmak istiyorsanız kabuklarını soyduktan sonra bir kavanoza doldurup üzerine zeytinyağı koyarak muhafaza edebilirsiniz. Ayrıca bu yağ yemeklerinize salatalarınıza ayrı bir lezzet katacaktır.

Peyniri kolay rendelemek için 15 dakika buzlukta bekletin.

Çevrimdışı dolun@y

  • ***
  • Join Date: Ara 2008
  • Yer: Adana
  • 121
  • +9/-0
  • Cinsiyet: Bayan
Genel püf noktaları
« Yanıtla #4 : 03 Mart 2009, 23:47:17 »
Fazla miktarda patatesiniz var ise torbanın içerisine bir adet elma koyun. 8 hafta boyunca filizlenmesini ve büzüşmesini önler.

Kullanılmış limon ve portakal kabuklarını rendeleyip şeker ile karıştırın. Kavanozun içerisinde buzdolabında uzun bir süre saklayabilirsiniz. Böylece pasta yaparken elinizin altında hazır bulunur.

Kabarık bir omlet yapmak istiyorsanız, bir çorba kaşığı suyun içerisine bir çay kaşığı mısır unu karıştırın. Hazırladığınız karışımı yumurtaya ilave edin. Böylece kabarık bir omlet yapmış olacaksınız.

Bisküvileriniz veya kurabiyeleriniz yumuşamışsa onları birkaç dakika fırınlayın.

Balın saf olup olmadığını anlamak için, baldan bir kaşık alıp soğuk suda ezin. Su beyazlaşacak olursa, içinde un veya nişasta var demektir.

Elma Sirkesi
Soyulmuş elma kabuklarını atmayın. Bir kavanoza koyun. Üzerini kapatacak kadar, kaynatıp soğuttuğunuz suyu ilave edin. 2 tatlı kaşığı toz şeker koyun. Ağzını kapattıktan sonra ılık bir yerde bir süre bekletin. Sirkeniz olunca süzerek kullanın. Bu sirke midenize zarar vermez.

Buzdolabındaki yiyecekler zamanla hoş olmayan kokular oluşturabilirler. Bunu önlemek için, buzdolabınızın içine vanilyaya batırdığınız pamuk koyarsanız, hem kötü kokuyu önlemiş, hem de yiyeceklerinize zarar verebilecek kokuları yok etmiş olursunuz.


Makas ve bıçaklardaki pas lekesini çıkarmak için en iyi çare gazdır. Pas olan yeri birkaç defa gaza batırılmış bir bezle silin. Sonra da yünlü bir kumaş parçasıyla kurulayın.

Yeni aldığınız kazakların tüylenmemesi için bir naylon torbaya koyarak 24 saat buzdolabının buzluğunda bekletin. Tüylenmesi önlenir.

Ütü yaparken, ütüleyeceğiniz gömlek, etek gibi giysilerin altına çarşaf, perde, havlu gibi geniş satıhlı eşyalar koyarsanız ikisi birden aynı anda ütülenecektir.

Sararmaya başlayan beyaz giysilerinizi bir kaşık oksijenli su kattığınız 1 litre ılık suda 1 saat bekletin.

En iyi örgü-triko ütüleme metodu, giysini altına nemli bir bez yaymak ve üzerine hafif, kuru bir bez koymaktır. Kuru bezin üzerinden fazla bastırmadan ütüyü geçirin. Sıcak ütüyü asla yünün üzerine direkt olarak koymayın. Örgüyü hep tersten ütüleyin.

Eğer kazaklarınız eski bir görünüme bürünüp, üzerinde yer yer iplik kümecikleri oluştuysa üzülmeyin. İşte size yepyeni ve yumuşak bir kazak elde etmenin yolu: Önce elinizle iplik kümeciklerini ayıklayın. Sonra kıl bir fırça ile örme yönünün tersinde kazağınızı fırçalayın. Kazak ipliklendikcçe bu işlemi tekrarlayın. Kazağınızın yepyeni olduğunu göreceksiniz.