İş ve Özel Yaşamda Başarının Sırrı : Duyarlılık

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Aşık-ı sadık

• Yer: İzmir
  • 840
  • +230/-0
  • Âşîk-ı sâdık
İş ve Özel Yaşamda Başarının Sırrı : Duyarlılık

İlhan Gülertan
Eğitim Danışmanı
Şirket Genel Müdür Yardımcısı
Vision Europe

İş ve özel yaşamda duyarlı yaklaşımlar, daha iyi ilişkilere ve başarıya yol açıyor. Kendi davranış ve tepkilerimiz konusunda düşünmeye başlamaksa işin ilk adımı.

1900�lü yılların son çeyreğinde, yani 1975 ve daha sonrasında insan ve davranışı üzerinde araştırma yapan psikolog, sosyolog, sosyal psikologlar şunun farkına vardılar: 20. yüzyıla damgasını vuran olayları neden-sonuç ilişkisi içinde inceleme yaklaşımı, insan davranışları söz konusu olduğunda gerekli açıklamayı yapamıyor.

Pozitif bilimler dediğimiz fizik, kimya, matematik gibi bilim dallarında neden-sonuç ilişkisi, tüm örgüyü anlamak ve açıklamak için yeterli olsa da, konu insan olduğunda neden-sonuç ilişkileri maalesef bir yerden sonra gerekli açıklamayı üretemiyor.

Klasik neden-sonuç ilişkisi nelere cevap bulamıyor?

Klasik neden-sonuç ilişkisi ile açıklama, örneğin şu sorulara cevap bulamıyor;

1.
Nasıl oluyor da, bir iş takımı içinde tüm insanlar aynı eğitim seviyesine sahip olmalarına rağmen bazıları daha ön plana çıkıyor ve daha başarı oluyor?
2.
Nasıl oluyor da, belli bir süre performansı düşük olan bir grup insan, yöneticileri değiştiğinde ya da gruba yeni bir üye katıldığında üstün performanslı bir takım halini alıyor?
3.
Ya da nasıl oluyor da, bir süre öncesine kadar (dış dünya koşulları değişmediği halde) kendimizi işe karşı isteksiz hissederken, bugün içimiz işleri bir an önce bitirmek ve düzenleme isteği ile doluyor?

İşte klasik neden-sonuç ilişkisi içinde tam cevap bulunamayan bu ifadeler, işin içine insan duyguları girdiğinde kendi cevaplarını buluyorlar.

Bilişsel tepki duygusal tepki üretiyor

Beyin üzerine yapılan araştırmalar şunu söylüyor ki; beyin bilişsel süreçlere paralel olarak duygusal süreçleri de işliyor ve her bilişsel tepki ile birlikte bir duygusal tepki de üretiyor.

İşte bu nedenle iş ve özel yaşamda başarılı olabilmek için bilişsel süreçlere odaklandığımız kadar, aynı zamanda kendimizin ve çevremizin duygusal süreçlerine de odaklanmalıyız. Yani, sadece yapılan işler, rakamlar ve sonuçlarla ilgilenmek sistemi bir yere kadar çalıştırsa da üstün performans elde etmek için bunların ilerisine geçmek, kendi iç yaşantılarımızla birlikte kişiler arası ilişkilerde karşımızdakini iç yaşantılarını anlamaya çalışmalıyız.

Duyarlılık etkili sonuçlar doğuruyor

Biliyorum, şu anda söylediklerim size biraz yabancı geliyor ancak şöyle bir geriye doğru gittiğinizde;

1.
İş arkadaşınızla acı tatlı olayları paylaştığınızda aranızdaki ilişkinin daha iyiye gittiğini,
2.
Zor bir gününüzde iş arkadaşlarınızı yanınızda hissettiğinizde günün daha kolay geçtiğini,
3.
İş arkadaşlarınızın size samimi ilgi ve desteğini hissettiğiniz iş yerlerinde daha uzun süre çalıştığınızı,
4.
Birlikte çalıştığınız ve işe yeni başlayan arkadaşlarınızın sizin samimi desteğinizi hissettiklerinde daha güler yüzlü ve motive olduklarını hatırlayacağınızı düşünüyorum.

Ve biraz daha kendinizi zorladığınızda, insanın kendisinin ve çevresindekilerin duygu ve düşüncelerine gösterdiği hassasiyet ve ilgi olarak tanımlayabileceğimiz �duyarlılığın� ne kadar etkili sonuçlar doğurduğuna dair kanıtları arttırabileceğinize inanıyorum.

Duyarlı yaklaşımı geliştirmek için ne yapmalı?

Peki iş ve özel yaşamdaki katkısı için örnekleri çoğaltabileceğimiz �duyarlı� yaklaşımı geliştirmek için ne yapmalıyız?

1.
Öncelikle kendi davranış ve tepkilerimiz konusunda düşünmeye başlamak sağlıklı bir ilk adım olacaktır.
2.
Kendimizi rahat ve motive olmuş hissettiğimiz süreçler ile bunun tam tersi süreçlerde �Neden böyle?� sorusunu sormak, bize yeni ufuklar açacak cevaplar üretmekte yararlı olacaktır.
3.
Çevremizdekilerle samimi ilişkiler kurmak için açık ve net girişimlerde bulunmak sağlıklı geri bildirimler almak için önemli bir diğer adımdır.
4.
Eleştirilere açık olmak, bu eleştirilerde gerçek paylarını araştırmak kendimize yönelik bakış geliştirmemizde önemli bir aşama olacaktır.
5.
Son olarak da çevremizdeki insanlarla samimi olarak ilgilenmek ve en önemlisi onları dinlemek, kendimizi onların yerine nasıl bir bakış açısı ile hareket ettiklerini anlamaya çalışmak duyarlılık geliştirme sürecimizde bize yardımcı olacaktır.

Yaşam kalitesini arttırdığına gönülden inandığım ve her gün çaba sarf ederek kendi değişimimizi yönettiğimize inandığım �Duyarlılık Geliştirme� sürecinde sizlere başarılar diliyorum.