Soru 1: Eşeysiz üreme nedir?
Cevap
Üreme hücreleri kullanılmadan yeni canlılar meydana getirilmesidir.
Soru 2: Eşeysiz üreme çeşitleri nelerdir?
Cevap
Tomurcuklanarak üreme
Bölünerek üreme
Vejetatif üreme
Rejenerasyonla üreme
Soru 3: Bölünerek üreme nedir? Nasıl gerçekleşir?
Cevap
Tek hücreli canlılarda ortadan ikiye ayrılma şeklinde gerçekleşir. En basit üreme şeklidir. Amip, öglena, paramesyum, bakteri bölünerek ürer.
Soru 4: Serçe kuşunun aşağıdaki özelliklerinden hangisi doğrudur?
Yavru bakımı yapma
Yumurtayla çoğalma
Yavrusunu sütle besleme
Dış döllenme
İç gelişim
İç döllenme
Omurgalı olma
Kuluçkaya yatma
Cevap
Kuşlarda yavru bakımı vardır.
Yumurta ile çoğalır
Yavrularını sütle beslemez
İç döllenme görülür, dış döllenme olmaz
İç gelişim olmaz, dış gelişim olur.
Serçe omurgalıdır.
Yumurtada yavrularının gelişimi için kuluçkaya yatarlar
Soru 5: Somon balıklarının üremesiyle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
Yumurtayla çoğalır
Yavru bakımı yoktur
Dış döllenme görülür.
Kuluçkaya yatar.
Yavru gelişimi yumurta da olur
Cevap
Balıklar yumurta ile çoğalır
Yavru bakımı yoktur
Dış döllenme görülür
Kuluçkaya yatmazlar
Gelişimini yumurta içinde tamamlar
Soru 6: Aşağıdaki bitkilerden hangisi tohumla çoğalır?
Kara yosunu
Şapkalı mantar
Çam ağacı
Mısır
Elma
Su yosunu
Menekşe
Eğrelti otu
Cevap
Kara yosunu çiçeksiz bitkidir, tohum oluşturmaz.
Şapkalı mantar bitki değildir, tohum oluşturmaz.
Çam ağacı tohumla çoğalır.
Mısır tohumla çoğalır.
Elma tohumla çoğalır.
Su yosunu çiçeksiz bitkidir, tohumla çoğalmaz.
Menekşe tohumla çoğalır.
Eğrelti otu çiçeksiz bitkidir, tohumla çoğalmaz.
Soru 7: Eşeyli üreme nedir? Özellikleri nelerdir?
Cevap
Üreme hücreleri kullanılır.
Üreme hücreleri olan sperm ve yumurtanın birleşmesi ile meydana gelen üremedir.
Çok hücreli gelişmiş canlılarda görülür.
Yavrular ata canlılara tamamen benzemez. (Kalıtsal çeşitlilik vardır)
Çevre şartlarına en iyi uyum sağlanır.
Soru 8: Aşağıdaki canlılardan hangisi yumurtayla, hangisi doğurarak çoğalır?
Arı
Kedi
Serçe
Balina
Alabalık
Fok
Karınca
Kaplumbağa
Yarasa
Köpek
Kanguru
Leylek
Kelebek
Kertenkele
Hamam böceği
Örümcek
Yunus
Tavuk
Panda
İnek
Fil
Zebra
Kurt
Maymun
At
Eşek
Deve
Geyik
Ayı
Sincap
Timsah
Tavşan
Kunduz
Ornitorenk
Cevap
Doğurarak çoğalanlar
Kedi, balina, fok, yarasa, köpek, kanguru, yunus, panda, inek, fil, zebra, kurt, maymun, at, eşek, deve,geyik, ayı, kunduz, doğurarak çoğalır.
Yumurta ile çoğalanlar
Arı, serçe, alabalık, karınca, kaplumbağa, leylek, kelebek, kertenkele, hamam böceği, örümcek, tavuk, timsah, ornitorenk yumurta ile çoğalır.
Soru 9: Döllenme nedir? Çeşitleri nelerdir?
Cevap
Yumurta ve sperm hücrelerinin çekirdeklerinin birleşmesine döllenme denir.
İki çeşittir
1. Dış döllenme: Suda yaşayan canlıların büyük bir kısmı dış döllenme yapar. Balıklar dış döllenme yapar.
2. İç döllenme: Karada yaşayan canlılarda döllenme ana canlının vücudunda gerçekleşir. Buna iç döllenme denir.
Soru 10: Çiçeğin tozlaşmasını sağlayan etmenler nelerdir?
Cevap
Çiçekli bitkilerde, bitkinin üreme organı çiçektir.
Çiçek bitkinin üremesini sağlar.
Soru 11: Başkalaşım (Metamorfoz) nedir?
Cevap
Yumurtadan çıkan larvanın değişikliğe uğrayarak ana canlıya benzemesine başkalaşım denir. Başkalaşım yeterli besin olmaması nedeni yumurta içinde gelişimini tamamlayamaz, yumurta dışında gelişimi tamamlar ve ana canlıya benzer. Kurbağa, böcekler başkalaşım geçiren canlılardır.
Soru 12: Aşağıdaki canlılardan hangisi başkalaşım geçirir?
Yılan
Sivri sinek
Solucan
İpek böceği
Karınca
Arı
Kurbağa
Hamsi balığı
Hamam böceği
Akrep
Timsah
Atmaca
Sincap
Cevap
Yılan başkalaşım geçirmez
Sivri sinek başkalaşım geçirir
Solucan başkalaşım geçirmez
İpek böceği başkalaşım geçirir
Karınca başkalaşım geçirir
Arı başkalaşım geçirir
Kurbağa başkalaşım geçirir
Hamsi balığı başkalaşım geçirmez
Hamam böceği başkalaşım geçirir
Akrep başkalaşım geçirir
Timsah başkalaşım geçirmez
Atmaca başkalaşım geçirmez
Sincap başkalaşım geçirmez
Soru 13: Çiçeğin tozlaşmasını sağlayan etmenler nelerdir?
Cevap
Çiçeğin tozlaşmasını rüzgar, su (Yağmur), böcekler (arı, kelebek) insanlar sağlar.
İnsanların çiçeği koklaması sırasında tozlaşmayı sağlar.