Bahar mevsimi yorgunluğuyla birlikte geldi. Uzmanlar, vatandaşları yaşam kalitesini düşüren ve iş hayatını da olumsuz etkileyen bahar yorgunluğuna karşı uyardı.
Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Özge Akar, bahar yorgunluğunun nedeninin havaların ısınmasıyla artan elektrik yükü ve vücut metabolizmasında gerçekleşen değişimler olduğunu belirterek, “Uygun olmayan diyet listeleri kullanmak, kaybedilen vitamin ve minerallerin yerine konmaması, hareketsiz yaşam biçimi, aşırı kafein, sigara, alkol ve madde kullanımı gibi etkenler bahar yorgunluğunu artırabiliyor” dedi.
En önemli öğün kahvaltı Fazla karbonhidrat ağırlıklı beslenmenin vücutta uyku ve yorgunluk haline sebep olabildiğini kaydeden Akar, beyaz, rafine edilmiş tahıllar yerine, tam buğdaylı, çavdarlı, yulaflı ve kepekli, rafine edilmemiş tahılların tercih edilmesi gerektiğini vurguladı. Sindirim sisteminin aktive olabilmesi için de sabah yapılacak dengeli bir kahvaltının, metabolizmanın çalışmasını sağlayarak sabah yorgunluğunu atmaya destek olacağını belirten Akar, “Kahvaltıda besleyici ancak hafif yiyecekler tercih etmeli, taze meyve suyu veya taze meyveyi kahvaltıdan eksik etmemeliyiz. Diğer öğünlerde de çok ağır yemekler yerine, sebze, zeytinyağlı ağırlıklı beslenmeliyiz” diye konuştu.
D vitamini eksiliğine dikkat A, B ve C vitaminlerince zengin sebze ve meyvelerin tercin edilmesi gerektiğine dikkat çeken Akar, şunları söyledi:
“Bağışıklık sistemimizin güçlenmesi için C vitaminlerince zengin yeşil yapraklı besinler, kırmızı renkli sebze meyveler çok faydalıdır. Yeterli potasyum almak, içinde domates, patates ve kayısıyı bol tüketmekte fayda var. Bahar yorgunluğuna etkisi olabilecek bir başka neden ise D vitamini eksikliğidir. D vitamini eksikliğinde halsizlik, yorgunluğun yanında sırt ve eklem ağrıları görülebileceği unutulmamalıdır.”
Bol su tüketin Spor olarak açık havada yapılan hızlı tempolu bir yürüyüş ve sabahları yapılacak 15 dakikalık egzersizlerin güne zinde başlamayı sağlayacağını belirten Akar, “Oluşan sıcaklık farkı nedeniyle ciltte kuruma oluşabilir. Yeterli sıvı alınmazsa halsizlik, kas krampları, barsak tembelliği ile kendini gösteren bahar yorgunluğu ile karşılaşabiliriz. Bu nedenle her gün 2-2,5 litre su tüketilmelidir” dedi.
Kaynak: (İHA)