Ayırt Edici Özellik:
Maddeleri tanımayı ve diğerlerinden ayırmayı sağlayan özelliklere, ayırt edici özellikler adı verilir.
Ayırt edici özellikler her madde için farklı farklı değerler alır.
- Kaynama Noktası,
- Erime Noktası,
- Donma noktası ile
- yoğunluk maddenin ayırt edici özelliklerinden bazılarıdır
Maddenin ayırt edici özellikleri
Saf bir maddeyi diğer maddelerden ayıran özelliklere maddenin ayırt edici özellikleri denir.
Erime noktası, donma noktası, kaynama noktası, yoğunluk ayırt edici özelliktir.
Kütle ve hacim ayırt edici özellik değildir.
Erime noktası (Erime sıcaklığı)
Saf bir katı maddenin erimeye başladığı sıcaklığa erime noktası denir.
Erime başladığı anda katı maddenin tamamı eriyinceye kadar sıcaklık değişmez.
Katı maddenin fazla ya da az olması erime noktasını değiştirmez sadece erime süresini etkiler.
Bazı Maddelerin Erime-donma noktası (°C)
Su 0 °C
Etil alkol -117 °C
Alüminyum 660 °C
Demir 1535 °C
Çinko 420 °C
Tungsten 3442 °C
Bakır 1083 °C
Donma noktası (Donma sıcaklığı)
Saf bir sıvı madde soğutulduğunda donmaya başladığı sıcaklıktır.
Donma sırasında sıcaklık değişmez.
Bir maddenin erime ve donma noktaları eşittir.
Kaynama noktası (Kaynama sıcaklığı)
Saf sıvıların kaynamaya başladığı sıcaklığa, kaynama noktası denir.
Saf sıvıların kaynamaya başladığında sıcaklıkları değişmemektedir.