Alm. Farad (n), Fr. Farad (m), İng. Farad.
Kondansatör veya kapasitör denilen elektriksel elemanların ölçü birimi.
Farad, SI birim sisteminde ve MKS birim sisteminde sembolü F olan sığalık (kapasitans) birimidir.
Adı Michael Faraday'ın adından kaynaklanan farad, 1 coulombluk elektrik yüklendiğinde kutupları arasında 1 voltluk bir potansiyel farkı oluşan bir sığacın (kondansatörün) sığasıdır. Dolayısıyla 1 farad, 1 coulomb/volt'a eşittir. Farad nispeten yüksek bir sığa birimidir ve elektronikte kullanılan kondansatörlerin sığaları mikrofarad'la ölçülür.
İngiliz bilgini Faraday’ın isminden alınmıştır. Uçları arasına bir voltluk potansiyel farkı (gerilim) uygulandığında, bir coulombluk elektrik yükü ile dolabilen kondansatörün kapasitesi bir Faraddır.
Kondansatörün elektrotları arasına V geriliminde bir kaynak bağlandığında plakalarda biriken yükün meydana getirdiği elektrik alanı uygulanan gerilime eşit ve zıt yönde bir potansiyel farkı doğurur. Biriken yük V gerilimi ile orantılıdır.İşte bu formüldeki C sâbiti iki plakanın kapasitesini temsil eder. V volt ve Q coulomb olarak verildiğinde C farad olarak çıkar:
Q
C = -----
V
formülü elde edilir.
Pratikteki elektrik devrelerinde kullanılan kapasiteler çok küçüktür. Bunun için daha çok faradın askatları olan mikrofarad (mF), nanofarad (nF) ve pikofarad (pF) kullanılır. Bu alt birimlerin farad cinsinden değerleri ise:
1mF = 10-6F
1nF=10-9F
1pF=10-12 F olarak verilir.