Böbrek yetmezliği (Oligüri) - Ansiklopedik Bilgi

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı D®agon

  • Ezberletmez Öğretir
  • *******
  • Join Date: Mar 2008
  • Yer: Ankara
  • 11656
  • +524/-0
  • Cinsiyet: Bay
    • Arif Hocam
Böbrek yetmezliği (Oligüri) - Ansiklopedik Bilgi
« : 18 Ağustos 2014, 19:26:25 »
Bir günde vücuttan atılan sidik miktarının azalması.

Organizmanın gerektirdiği kadar sulu besinler alan bir kimse, günde 1,5 litre kadar sidik atar. Fizyolojik ve hastalık kökenli olmaküzere iki tur oliguri vardır.

Fizyolojik kökenli oliguriye yeteri kadar sulu besin alınmaması (örneğin zayıflama kürleri);çok sıcak ortamda veya bu tür hava şartları oları bir bölgede bulunmak; aşırı sıcak su banyosu yapmak; yoğun ya da uzun süreli fiziksel yorgunluklar (terle atılan su sidik miktarını azaltır,çünkü organizmanın belirli bir düzeyden sonra su kaybına tahammülü yoktur) yol açar.

Hastalık kökenli oliguri ise böbreklerdeki (ivegen nefrit, böbrek yetersizliği, böbrek taşları) ya da böbreklerin dışındaki bir hastalık sonucu oluşur. Böbrek dışı hastalıklarıçeşitli olup bunlara yol açan başlıca nedenler şunlardır. Kan dolaşımındaki yavaşlama nedeniyle (kalp hastalıkları) temizlenecek kanlı sıvının böbreklere yeteri kadar gelmemesi; dokularda fazla oranda sıvı birikmesi (çeşitliödemler); organizmanın boşluklarına sıvı birikmesi sonucu kanın temizlenecek bölümünün azalması; başka nedenlerden aşırı sıvı kaybı (kusma, ishal, kanama vb.)

Fizyolojik kökenli oliguri hiç bir tedaviyi gerektirmez. Hastalık kökenli oliguri tedavi gerektirir. Tedavi oliguriye yol açan hastalığın nedenlerini ortadan kaldırmaya dayanır. Nedeni ne olursa olsun sidik yetersizliği, sidik arttırıcı ilaçlarla giderilebilir.

Akut böbrek yetmezliği, kronik böbrek yetmezliği ile beraber de meydana gelebilir. Buna kronik üzerine akut böbrek yetmezliği (KüABY) denir. Bunun akut kısmı ters inebilir ve tedavinin amacı hastanın böbrek işlevini olağan düzeyine geri getirmektir. Böbrek işlevi serum kreatinin düzeyi ile ölçülür. Eğer hasta bir doktor tarafından izlenmemişse ve geçmiş kan sonuçları yoksa KüABY, KBY ve ABY'nin birbirlerinden ayıredilmeleri mümkün olmayabilir.

Modern tıbbın gelişmesinden evvel böbrek yetmezliğine üremik zehirlenme, kana idrar karışması için ise üremi terimi kullanılırdı. Yaklaşık 1847'den itibaren bu terim düşük idrar üretimi için kullanılmaya başlanmış, bugünse oligüri olarak kullanılmaktadır.

Böbrek hastalarında nefes kokusuna rastlanabilmektedir. Çünkü böbrek hastalığı ağız kuruluğuna, ağız kuruluğu da nefes kokusuna neden olduğu düşünülmektedir.