Alm. Boa (f), Abgottschlange (f), Fr. Boa (m.), İng. Boa.
Pullu sürüngenler takımının, Boagiller familyasından bir sürüngen çeşidi.
Boagiller (Latince: Boidae) boa yılanları, pitonların çok yakın akrabasıdır ve boyları 50 cm ile 4 m arasında değişir. Dişiler erkeklerden büyük olurlar ve daha ağır olurlar. Bazı türler tropik bazıları çok verimsiz alanlarda yaşar. Türkiye'de yaşayan tek boa cinsi mahmuzlu yılan (kum yılanı) en fazla 1 m 22 cm olur ve fazla saldırgan değildir.
Familyası: Boagiller (Boidae), Yaşadığı yerler: Güney ve Orta Amerika'da bol rastlanır.
Özellikleri: 4-6 metre boyunda, sarı-kırmızı pullu ve zehirsiz olup avını sıkarak yutar. Ömrü: 30-40 yıl. Çeşitleri: Boa yılanı, anakonda iyi bilinenleridir.
Boa yılanlarının pitonlarla yakın benzerlikleri varsa da, ince anotamik yapıları farklıdır. Boa yılanları ovovivipardır, yani yumurtalar yumurtlanmadan ana karnında açılarak yavru doğar. Pitonlar ise yumurtlar ve ana piton 2-3 ay yumurtalar üzerine kuluçkaya yatar. Boa yılanlarının irileri ağaçlarda, daha küçükleri toprak inlerde yuva yapar. 5-6 tanesi bir arada bulunur. Gece avlanmaya çıkar. Diğer yılanlar gibi her kuş ve memelileri avlayarak geçinir. Boa yılanı avını sıkarak öldürür. Avının göğsünün etrafında 3 düğüm halinde dolanarak sıkmaya başlar. Birkaç sıkışta avının nefesini keserek yutar. Boa yılanlarının çoğu, gece faaldir. Karanlıkta iyi görürler; çoğunun dudaklarının çevresindeki pulların üstünde (çıngıraklı yılanların yüzlerinde olduğu gibi) hassas duyu çukurları bulunur. Bunların sayesinde, karanlıkta avının vücut sıcaklığını hissederek, gözle görülmeyecek şekilde gizlenen sıcakkanlı hayvanları bularak avlar. Dudaklarındaki bu çukurlar, ağaç boa yılanlarında daha hassastır. Deliklerde yaşayanlarda ise duyarlılığı azdır. Buna karşılık bunlarda, topraktaki titreşimleri hissederek avlarının yerini tesbit eden iç kulaklar, daha duyarlıdır.
Tropik Güney Amerika'da yaşayan anakondadan, yerliler çok çekinir. Şöhreti, romanlara konu olmuştur. O da diğer boa yılanları gibi yavrularını doğurur.
Boalar genelde tavşan, Arap tavşanı, ve küçük kemiricilerle beslenirler. büyükleri bazen geyikle beslenir.