BCG Aşısı - Ansiklopedik Bilgi

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı D®agon

  • Ezberletmez Öğretir
  • *******
  • Join Date: Mar 2008
  • Yer: Ankara
  • 11656
  • +524/-0
  • Cinsiyet: Bay
    • Arif Hocam
BCG Aşısı - Ansiklopedik Bilgi
« : 25 Temmuz 2014, 14:58:10 »
Verem aşısı.
Bacillus Calmette-Guérin (ya da Bacille Calmette-Guérin, BCG)

Albert Calmette ve Camille Guérin isimli iki Fransız araştırmacı 1920’li yıllarda BCG aşısını, bovin (sığır) tipi tüberküloz basillerini, (Mycobacterium bovis) 13 senelik bir süre içerisinde safralı ve gliserinli patates üzerinde 230 defa kültürden kültüre aktararak ürettiler.

Yapılan çalışmalarda, bu şekilde üretilen basillerin insanlarda tüberküloz hastalığı yapmadığı fakat tüberküloz basiline karşı insanlarda bir bağışıklık oluşturduğu bulundu. Bu şekilde virulansı azaltılmış, canlı fakat hastalık yapmadan bağışıklık kazandıran basile, basilin ve bulan araştırmacıların soy isimlerinin baş harfleri alınarak kısaca BCG ismi verilmiştir.

Özellikleri
BCG aşısı, ısı ve ışığa çok dayanıksızdır. Deri içine (intradermal) uygulanır. Doğumdan itibaren uygulanabilir. Aşı, kanla ve lenfatik sistemle patojen basilin yayılmasını engeller. Bu sayede hayatı tehdit eden miliyer tüberküloz, tüberküloz menenjit gibi durumların ortaya çıkışını azaltır. Akciğer tüberkülozunu önlemede meta analizlerde %50 etkili bulunmuştur. BCG’nin koruyuculuğu, Türkiye'de erişkinlerde %72,7 iken 0-6 yaş grubunda %85 bulunmuştur.

Komplikasyonları
BCG aşısı, yan etkileri az olan bir aşıdır. Aşıdan sonra görülen komplikasyonlar daha çok aşının dozu, aşılama yeri ve derinliği, aşılanan kişinin yaşı ve bağışıklık sisteminin durumuyla ilgilidir. En sık görülen komplikasyonlar koltuk altı ve boyun lenfadenopatilerle, lokal apselerdir. Adenopatiler genellikle aşıdan 1-2 ay sonra meydana gelmektedir. Bir tedavi uygulamak gerekmez. Büyük lenfadenopatiler cerrahi ile blok olarak çıkarılabilir. Bağışıklığı baskılanmış hastalarda lenfadenopati olarak başlayıp, BCG’ye bağlı yaygın hastalık görülebileceğinden BCG’ye bağlı lenfadenopatisi olan hastaların izlenmesi önerilir. Fluktuasyon vermeyen (süpüre olmayan) adenopatiler için bir şey yapmak gerekmez. Genellikle kalsifiye olarak iyileşirler. Süpüre olanlar ise iğne ile aspire edilebilir veya drenaj sağlanabilir. Büyük olanlar total eksize edilebilir. İzoniyazid verilmesi tedavi süresini kısaltmaz ve verilmesi önerilmez. Aşı yerinde meydana gelen geniş ve deriden yüksek anormal skarların (keloid) genetik nedenlerle olduğu düşünülmektedir.

Erken aşı reaksiyonu
Aşıdan sonraki bir hafta içinde aşı yerinde akıntı,yara ve şişlik oluşur. Bu, çocuğun daha önce TB basili ile enfekte olduğunu gösterir. Bu nedenle üç aylıktan büyük çocuklara BCG aşısı yapmadan önce TCT (tüberküloz cilt testi) yapmak gereklidir.

Verem aşısı neden önemlidir?
Dünyada toplumun üçte birinin vücudunda verem mikrobu vardır. Her yıl dünyada yaklaşık 2 millyon kişi verem nedeniyle ölmektedir. Menenjit, akciğer veremi, kemik, böbrek veremi gibi çeşitli veremlere karşı aşının yapılması önemlidir

Aşı etkili mi?
Verem aşısı özellikle milier verem (Akciğerde yaygın ve ağır verem) ve verem menenjitine etikilidir. Akciğerdeki hafif vereme etkisi azdır. Etkinliği %10 ile %100 arasında değişmektedir.

Verem aşısı başka hangi hastalıklara etkilidir?
Lepra, mesane kanserine de etkilidir. Allerjik hastalıkları da azaltabilir.

Aşı ne zaman yapılmalıdır?
Türkiye’de sağlık ocaklarında 2 aylıkken yapılmaktadır. Tekrar edilmemektedir.

Aşı yapılırken nelere dikkat edilmelidir?
Aşı yapılacak yer alkollü pamukla silinmez. Cilt içine 1 yaşından küçüklere 0.05 ve daha büyüklere 0.1 cc uygulanır. Enjektöre hava çekilmemesine gayret edilir.

Verem aşısın yan etkileri nelerdir?
En sık yan etki lokal ülserasyon ve lokal lenfadenittir. Hatalı olarak intradermal yerine subkutan yapılması ile olur. İntra-dermal yapılan ve immünitesi normal olanlarda oluşma riski %1 dir. Süpürastif olmayan lenfadenit genellikle sol koltukaltı, servikal ve subklavikular bölgede gelişir. Kendiliğinden düzelir. Lenf bezi multipli gelişir, 2.5 cm’den büyük olursa tetkik edilir.

Aşıya bağlı osteit çok nadirdir.
Aşlıya bağlı yaygın enfeksiyon: genelde altta yatan immun yetmezlik hastalarında görülse de genelde çok nadir normal çocuklarda da görülebilir.

Ne zaman verem aşısı yapılmalıdır?
Türkiyede’ki sağlık ocaklarında 2. ayda aşı yapılır.
 
Bebeğim erken doğmuşsa ne zaman verem aşısı yapılır?
2 aylık olduğunda 2 kg’dan daha zayıfsa 2 kg oluncaya kadar beklenir.

Kimlere verem aşısı yapılamaz?
2 kg altında, aşılama bölgesinde deri enfeksiyonu, immun baskılayıcı ilaç kullanımı, immun yetmezlikte ve gebelikte uygulanmaz.

Verem aşısının tuttuğunu nasıl anlarız?
Aşılamadan 2-3 hafta sonra aşı yerinde bir kızarıklık gelişir, daha sonra aşı yerinde kabarıklık gelişir. 2. ayda kabuk oluşur ve 2.5 ayda iyileşip iz kalır.