Balık Yağı - Ansiklopedik Bilgi

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı D®agon

  • Ezberletmez Öğretir
  • *******
  • Join Date: Mar 2008
  • Yer: Ankara
  • 11656
  • +524/-0
  • Cinsiyet: Bay
    • Arif Hocam
Balık Yağı - Ansiklopedik Bilgi
« : 05 Temmuz 2014, 08:36:41 »
Alm. Fisch-tran, Fr. Huile de foie de morue, İng. Cod live oil. 
Morina balıklarından  ve çoğunlukla mezgit ailesinden olan diğer bazı balıkların ciğerlerinden elde edilen besleyici bir yağ.

Balık Yağı Hapı

Balık yağı, omega-3 yağ asidi açısından zengin bir besindir.

Artrit, yüksek kolesterol ve kalp hastalıklarına iyi gelir. Derin deniz balıklarında diğerlerine oranla daha çok bulunur. Suşi gibi balığın çiğ tüketilmesi, balıktaki yağ asidi kaybını en aza indirger. Yağlı balık yiyerek veya eczanelerden tablet şeklinde alarak tüketilebilir.

Hayvani yağ olan balık yağı, 19. asırda morina hastalığı ile mücadele için kullanılan bir halk ilacıydı. 1914-1922 yılları arasında tıbbi değeri klinik olarak tesbit edildi. Bu değer kendisinde A ve bilhassa D vitamininin varlığına bağlandı. Bu vitaminler yağın çok az bir kısmını teşkil ederler. Vitaminler burada ünite olarak ifade edilir. Bir yağ, gr başına ortalama 1400 İnternasyonal Ünite (İ.Ü.) A vitamini ve 100 İnternasyonal Ünite (İ.Ü.) D vitamini ihtiva eder. Yağın sabunlaşmayan kısımlarında bulunan bu vitaminlerin kaynağı 300 planktonlardır. Bunların yenmesiyle küçük balıklara ve sonra da büyük balıklara geçen vitaminler, balıkların karaciğerinde depolanmaktadır.

Balık yağı, yağ ihtiva eden taze karaciğeri parçaladıktan sonra bekletmek, sıkmak veya suyla, asitle, alkali ile kaynatmak suretiyle elde edilir. Morina balıklarının taze karaciğerinden, morina balıkyağı elde edilir. Bu balıklar İsveç, İngiltere, Kanada, İzlanda, Norveç ve İrlanda kıyılarında veya açık denizlerde yaşamaktadır. Balıklar yakalandıktan sonra karaciğerleri alınır, küçük parçalara bölünür ve tahta fıçılarda bekletilir. Ayrılan yağ aktarılarak alınır. Yine bir süre bekletilerek kolay billurlaşan kısımlarından ayrılır. Böylece soluk sarı renkli, balık kokusunda, berrak bir yağ elde edilir. Yağın % 70’ini oleik ve % 20-23 kadarını palmitik gliseritleri teşkil eder. Diğer yağ asitlerinin miktarı azdır. Fakat bu yağ asitleri balık yağına ayrı bir önem kazandırmaktadır.

Vitamin kaynağı olarak diğer balık yağları da mevcuttur. Halibut (Kalkana benzeyen) balığı, kaya balığı, köpek balığı ve mustelus balıklarının karaciğerlerinin yağları A vitamininin esaslı kaynaklarıdır. Halibut yağı morinanınkine nazaran 10 misli daha etkilidir. Pacomorph balıklarının (Turna, uskumru, kılıç balığı), yağları ise morina balığına nazaran 100 misli daha çok A ve D vitamini ihtiva eder. Balık yağı ihtiva ettiği vitaminlerin bozulmaması için karanlıkta, serin bir yerde ve iyice kapalı kaplarda saklanmalıdır. Vitaminlerinden dolayı kemik hastalıklarında ve genel zafiyet hallerinde kullanılmaktadır.

BALIK YAĞININ BAZI KULLANIM ALANLARI

ZİHİN SAĞLIĞINDA!
    Omega 3 yağ asitlerinin, beyin gelişimi ve sinir hücrelerinin yenilenmesinde rol oynadığı sonucuna ulaşılmıştır.
    Omega 3 kullanımı, öğrenmeyi kolaylaştırır.
    Omega 3 yağ asitleri, insanların hafızasını ve konsantrasyonu nu geliştirebilir.
    Omega 3 yağ asitleri, depresyon tedavisine destek verebilmektedir.
    Omega 3 tüketimi tüketiminin artması, Alzheimer hastalığı riskini azaltmaktadır.
    Omega 3 yag asitlerinin, saldırganlık üzerine sakinleştirici etkisi olduğu belirlenmiştir.
    Omega 3 takviyesi, şizofreni hastalarında görülen birtakım belirtilerin azalmasını destekler.

BEBEK&COCUK GELİŞİMİNDE!
    Omega 3 yağ asitlerinin, beyin gelişimi ve sinir hücrelerinin yenilenmesinde rol oynadığı sonucuna ulaşılmıştır.
    Yapılan araştırmalar, düzenli Omega 3 kullanımının IQ seviyesini 4 puan artırdığını ve problem çözme yeteneğini geliştirdiğini göstermektedir.
    Öğrenme bozukluğu, sakarlık ve zayıf koordinasyon problemlerinde düzelmeler gözlemlenmiştir.
    Omega 3 alımı, bebeğin görme duyusunu daha çabuk geliştirir.
    Alerjik hastalıklarla-astımdan korunmada ve tedavisinde önemli rol oynar.
    Bebeğin uykusunu düzenler ve daha iyi uyumasını sağlar.

KADIN SAĞLIĞINDA!
    Omega 3 yağ asitleri, hipertansiyon, menopoz problemleri, menopoz sonrası osteoporoz ve göğüs kanserine karşı korunmaya yardımcı olabilmektedir.
    Gebelik ve emzirme döneminde Omega 3 alınması, bebeğin beyin gelişimini destekler.
    Gebelik sırasında Omega 3 takviyesi, prematüre doğum riskini azaltır.
    Gebelik döneminde Omega 3 alımı, bebeğin doğum ağırlığını artırabilmektedir.
    Doğum sonrası depresyondan korunmak için Omega 3 takviyesi önerilmektedir.
    Gebe kalamama problemi yasayan kadınların, Omega 3 alımına bağlı hamileliğin oluşması kolaylaşabilmektedir.

KALP&DAMAR SAGLIĞINDA!
    Omega 3 yağ asitleri, koroner kalp hastalığı riskini azaltabilir.
    Omega 3 yağ asitleri, kalple ilgili ani ölüme yol açabilen ritim bozukluğu riskini azaltır.
    Omega 3 yağ asitleri, ani olum riskini %40-50 oranında azaltmaktadır.
    EPA+DHA, trigliserid ve total kolesterol düzeylerini düşürebilir.
    İyi kolesterol olarak bilinen HDL düzeylerini yükseltebilir.
    Amerikan Kalp Derneği, sağlıklı bireylerin günlük yaklaşık 300mg Omega 3 almasını, koroner kalp hastalarının ise yaklaşık 1 gr (EPA+DHA) almasını önermektedir.

EKLEM SAĞLIĞINDA!
    Omega-3, ağrı, eklemlerde sislik, fonksiyon kaybı gibi belirtilere neden olan şiddetli enflamasyonu engellemektedir.
    Günde 3g Omega 3 alımı, 12 hafta sonra eklemde sislik ve eklem hassasiyetini azaltabilmektedir.
    Günde 3g Omega 3 kullanımı, romatoit artrit olan hastaların sabah katılığında anlamlı azalmalar sağlamaktadır.
    Omega 3, kıkırdağı yıkıma uğratan enzimlerin aktivitesini inhibe eder, enflamasyona neden olan vücut içi maddelerin üretimini artıran bazı enzimleri ve enflamasyonu çoğaltan bazı faktörleri engeller.

Balık Yağının Bazı Yan Etkileri
    Fazla miktarda alındığında (yani 1 kutu 60 adet) ishale yol açar ama bunun aynı zamanda avantajı da vardır. Mide ve bağırsakları sindirim sistemini temizler ayna gibi pırıl pırıl yapar.:)
    Gereken dozdan bir miktar fazla tüketiminde ağızda balık yağı kokusu hissedilebilir ama burada bahsedilen balık yağında kesinlikle balık kokusunu hissetmezsiniz.
    Yine fazla miktar alımında mutluluk hormonlarının ani yükselmesine neden olur ve o an sinirli iseniz hemen uçuşa :) geçersiniz Kızgınlığınız ve öfkeniz hemen söner.