Apartman - Ansiklopedik Bilgi

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı D®agon

  • Ezberletmez Öğretir
  • *******
  • Join Date: Mar 2008
  • Yer: Ankara
  • 11656
  • +524/-0
  • Cinsiyet: Bay
    • Arif Hocam
Apartman - Ansiklopedik Bilgi
« : 17 Mart 2014, 12:04:52 »
Alm. Wohnhaus (n), Apartment, Fr. Appartement, İng. Flat.

Çok katlı, birden fazla aileyi barındıran bina.

 Dilimize Fransızca " l' Appartement"tan geçen bu kelime, bu dilde ve İngilizcede bir evin birkaç odadan müteşekkil, meskene müsait kısmı anlamındadır. Ancak bu manada Türkçede, apartman dairesi olarak isimlendirilirken, apartman, çok katlı ve birden fazla aileyi barındıran binaya verilen isimdir. Çok katlı apartman tipi binaların ortaya çıkması, şehirleşmenin yoğunlaşması ile başlar. Ülkemizde ve Avrupa’da yer darlığı ve arsa fiatlarının yüksek olduğu şehir merkezlerinde, apartman önceden beri görülmekteydi. Ancak, bugün bir mesken topluluğu ortaya getirmesi yönünden olduğu gibi, inşaat malzemesi ve ısı tasarrufu sağlaması sebebiyle şehrin dış bölgelerinde de rastlanmaktadır.

Memleketimizde apartman tipi binaların hemen hemen hepsi betonarme olarak yapılmaktadır. Tercih sebebi ucuz olmasıdır. Belediyeler; sınırları dahilinde yapılacak apartmanları proje safhasından itibaren denetledikleri gibi, sığınak, araba parkı, ısı tecridi ve asansör gibi konularda uyulması mecburi olan şartları da koyabilmektedir.

Bir apartman; apartman daireleri yanında, kapıcı ve kalorifer dairesi ile sığınak ve garajdan ibarettir. Bazı apartmanlarda sakinlerin beraber kullandıkları mescit, çamaşırhane ve teras gibi kısımlar da bulunabilir.

Apartman dairesinde, yaşamada en çok zorluk çeken çocuklar olmaktadır. Bunlar dört duvar arasına sıkışıp kalmaktadırlar. Bunu önlemek için bazı apartmanlarda çocukların ortak oynayabilecekleri çocuk odası da planlanmaktadır.

    Toplu yapı yönetim ve KMK ya göre apartmanda uyulması gereken kuralları madde madde şu şekilde.

Apartmanlarda yasal olarak korunan dinlenme saatleri akşam 23:00 – ile sabah 08:00 arası ve genel olarak Pazar günleri ve Resmi Tatil günleri’ olarak belirlenmiştir.

    Öncelikle Apartman kapısının güvenlik açısından kapalı tutulması.

    Çöp toplama saatlerinin haricinde daire kapılarının önlerine çöp bırakılmaması.

    Apartmanda Daire kapılarının önlerine ayakkabı,ayakkabılık, terlik gibi özel eşyaların bırakılmaması.

    Önemli hususlardan biriside yüksek sesle müzik ve televizyon çalınmaması ve komşuları rahatsız edecek derecede gürültü yapılmaması.
(Türk ceza kanunu madde 546)

    Blok çevresine, asansörlere, merdiven sahanlıklarına ve diğer ortak alanlara çöp atılmaması.
(Türk ceza kanunu madde 558 )

    Balkon ve pencerelerden temizlik günü harici silkeleme işlemi yapılmaması.
( Türk medeni kanunu madde 737 )

    Apartman kapsamında kullanılan ortak alanlara özel eşya bırakılmaması.
( Türk medeni kanunu madde 737 )

    -Çocuklarımızın çevreye zarar verecek davranışları noktasında uyarılması ve apartman içinde ve apartman önünde oynamasına müsaade edilmemesi.

    -Daire içindeki tadilatların çok erken ve çok geç saatlerde, hafta sonu tatillerinde ve resmi tatillerde yapılmaması.
( türk medeni kanunu 737 )

    -Daire içinde binanın yapısını riske edecek derecede taşıyıcı duvarın kırılmaması.
( kat mülkiyeti kanunu madde 19/2 )

    - Bina dışına çamaşırlık ve buna benzer aparatların asılmaması
(Türk Ceza kanunu madde 559 )

    -Daİre balkonlarının orijinal rengin haricinde bina bütünlüğünü bozacak renge boyanmaması.
( kat mülkiyeti kanunu madde 19/2)

    - Otoparklarda araçların başka araçların giriş ve çıkışını engelleyecek şekilde park edilmemesi.

    -Bina içinde özellikle erken ve geç saatlerde yüksek sesle konuşulmaması ve daire kapılarının diğer daireleri rahatsız edecek derecede sesli kapatılmaması.

    -Asansör ve apartman içine çöp atılmaması.

    - Yangın tehlikesi sebebiyle pencere ve balkonlardan yanan izmarit atılmaması. ( tüm binanın can güvenliği içim önem arz etmektedir. )

    Toplu yaşam alanında rahat ve huzurun sağlanması için yukarıda Belirtilen insani ve kanuni kurallara uymaya özen gösterelim.

Apartman yöneticisinin yetki ve sorumlulukları nelerdir?

Apartman yöneticisi, bir binada sekiz ya da daha fazla bağımsız bölüm olduğu takdirde zorunlu olarak seçiliyor. Konu ile ilgili hususa Kat Mülkiyeti Kanununda yer veriliyor. Peki apartman yöneticisinin yetki ve sorumlulukları nelerdir sorusunun yanıtı..

Apartman yöneticisinin yetki ve sorumlulukları nelerdir?

Apartman yöneticisinin yetki ve sorumlulukları, Kat Mülkiyeti Kanununun 35. maddesinde ayrıntılı olarak ele alınmıştır;

Madde 35 – Yöneticinin görevleri, yönetim planında belirtilir; yönetim planında aksine hüküm olmadıkça, yönetici aşağıdaki işleri görür:

a) Kat malikleri kurulunca verilen kararların yerine getirilmesi;

b) Anagayrimenkulün gayesine uygun olarak kullanılması, korunması, bakımı ve onarımı için gereken tedbirlerin alınması;

c) Anagayrimenkulün sigorta ettirilmesi;

d) Anagayrimenkulün genel yönetim işleriyle korunma, onarım, temizlik gibi bakım işleri ve asansör ve kalorifer, sıcak ve soğuk hava işletmesi ve sigorta için yönetim planında gösterilen zamanda, eğer böyle bir zaman gösterilmemişse, her takvim yılının ilk ayı içinde, kat maliklerinden avans olarak münasip miktarda paranın toplanması ve bu avansın harcanıp bitmesi halinde, geri kalan işler için tekrar avans toplanması;

e) Anagayrimenkulün yönetimiyle ilgili diğer bütün ödemelerin kabulü, yönetim dolayısiyle doğan borçların ödenmesi ve kat malikleri tarafından ayrıca yetkili kılınmışsa, bağımsız bölümlere ait kiraların toplanması;

f) Anagayrimenkulün tümünü ilgilendiren tebligatın kabulü;

g) Anagayrimenkulü ilgilendiren bir sürenin geçmesinden veya bir hakkın kaybına meydan vermeyecek gerekli tedbirlerin alınması;

h) Anagayrimenkulün korunması ve bakımı için kat maliklerinin yararına olan hususlarda gerekli tedbirlerin, onlar adına alınması;

i) Kat mülkiyetine ilişkin borç ve yükümlerini yerine getirmeyen kat maliklerine karşı dava ve icra takibi yapılması ve kanuni ipotek hakkının kat mülkiyeti kütüğüne tescil ettirilmesi;

j) Topladığı paraları ve avansları yatırmak ve gerektiğinde almak üzere muteber bir bankada kendi adına ve fakat anagayrimenkulün yönetici sıfatı gösterilmek suretiyle, hesap açtırılması;

k) Kat malikleri kurulunun toplantıya çağırılması.