Antigua ve Barbuda; Karayip Denizi'nin doğusunda, Küçük Antiller ada grubundaki bağımsız bir ada ülkesi. Ülkeye adını veren iki büyük ada ve çeşitli adacıklardan meydana gelir. Başkenti, Antigua adasındaki St. John's'dur.
DEVLETİN ADI: Antigua ve Barbuda
BAŞŞEHRİ: Saint John’s
NÜFUSU: 86.000 (1990)
YÜZÖLÇÜMÜ: 442 km2
RESMİ DİLİ: İngilizce
DİNİ: Hıristiyanlık
PARA BİRİMİ: Doğu Antiller Doları
Trafik akışı: sol
Internet TLD: .ag
Telefon kodu: +1-268
Küçük Antil Adaları arasında yer alan üç adadan meydana gelmiş bir ülke. Antil Denizinin doğusundaki Antigua, Barbuda ve Redonda adalarında kurulan devletin yüzölçümü 442 kilometrekaredir. Redonda Adasında yerleşim yoktur.
Antigua Adasının bilinen tarihi 1493’te Kristof Kolomb’un adaya ayak basmasıyla başlar. 1632’de İngilizlerin eline geçen ada; yirminci asra kadar sömürge halinde kaldı. 1958’de Batı Hind Adaları Federasyonu’na katıldı. 1967’de Antigua, İngiltere karşısında bir tür dominyon statüsü kazandı. 1978’de ülkede bağımsızlık hareketleri başladı. Yapılan görüşmeler neticesinde 1981’de bağımsızlık ilan edilerek Antigua ve Barmuda Devleti kuruldu. Birleşmiş Milletlere ve Doğu Antiller Devletleri Örgütüne üye oldu.
TarihYerli halklar MÖ 2400 yıllarında buraya yerleşmişlerdi.[kaynak belirtilmeli] Kristof Kolomb, 1493'teki ikinci seyahatinde Antigua'ya çıkmış ve İspanya'daki Santa Maria de la Antigua kilisesine atfen adaya Antigua adını vermiştir. 1632 yılında İngiliz kolonisi hâline geldi. 1666'daki kısa süreli Fransız işgaline rağmen İngiliz idaresinde kaldı.[2] İlk İngiliz yerleşimciler bölgenin en eski sakinlerinden Karayip yerlilerinin saldırılarına da maruz kaldılar. Adada önceleri tütün yetiştirilirken 17. yüzyılda, daha kârlı olan şeker üretimine geçildi.
1678 yılında Barbuda da İngiliz kolonisi hâline getirildi. Monark, 1685 yılında adayı Codrington ailesine verdi. Ada bir köle yetiştirme merkezi olarak planlanmıştı ancak bu plan gerçekleşemedi; zira buraya yerleştirilen köleler kendi düzenlerini kurarak yaşamaya başladılar.
1834 yılında köleliğin kaldırılması şeker üretimini sıkıntıya soktu. 1843 depremi ve 1847 kasırgası adaların ekonomisinin iyice kötüleşmesine neden oldu. 19. yüzyılın sonunda Barbuda tekrar kraliyete devredildi zamanla tamamen Antigua'ya bağlandı. 1956 yılında Leeward Adaları kolonisi dağıldı ve 1958 yılında Antigua Batı Hint Federasyonuna katıldı. Bu federasyon 1962'de dağıldı ve 1967'de Birleşik Krallık hükümeti, Antigua'ya içişlerinde bağımsızlık veren 1967 Batı Hint Yasası'nı çıkardı. Dışişleri ve savunmadan ise Birleşik Krallık sorumluydu.
1970'lerde başbakan George Walter önderliğinde başlatılan tam bağımsızlık hareketi 1981'de Antigua ve Barbuda'nın bağımsızlık kazanması ile sonuçlandı. Vere Bird bağımsız devletin ilk başbakanı seçildi. Ülke Birleşmiş Milletler, İngiliz Milletler Cemiyeti ve Doğu Karayip Devletleri örgütüne katıldı. 1984 ve 1989 seçimlerini açık ara kazanan Bird ülke yönetiminde sıkı bir kontrol sağladı.
Devleti meydana getiren adaların en büyüğü olan Antigua’nın yüzölçümü 280 kilometrekaredir. Bu adada dağ ve akarsu yoktur. En yüksek yeri Bopgy doruğu olup, 405 metredir. Kıyıları girintili çıkıntılıdır. Barbuda adasının yüzölçümü 160 kilometrekaredir. Düz ve ağaçlı bir mercan adasıdır. Üçüncü adası olan Redonda ıssız ve kayalık bir ada olup, fosfat yatakları bulunur.
Adalarda tropikal iklim hakimdir. Senelik sıcaklık ortalaması 27°C, yağış ortalaması ise, 1118 milimetredir.
Antigua ve Barbuda’nın nüfusunun büyük kısmını Afrika’dan getirilen zenciler meydana getirir. Halkın büyük çoğunluğu Anglikan Kilisesine bağlıdır.
Antigua ve Barbuda, İngiliz Uluslar Topluluğunun bağımsız bir üyesidir. Yasama organı iki meclisten meydana gelir. Temsilciler Meclisi üyeleri beş yılda bir seçilir. 17 kişi olan senato üyeleri ise devlet başkanı olan genel vali tarafından atanır.
Antigua ve Barbuda’nın ekonomisi tarıma ve turizme bağlıdır. Sanayi henüz gelişmemiş olup, genelde tarım ürünlerinin işlenmesine dayalıdır. Sanayi ürünleri arasında gıda, giyim, boya, mercek, ahşap ve kağıt yer alır. Ülke dış ticaretinin büyük bir kısmını ABD ve İngiltere ile yapar.
Adalarda ulaşım büyük ölçüde motorlu araçlarla sağlanır. 380 kilometrelik kara yolu ağı mevcuttur. Coolidge havaalanı uluslararasıdır. Ülkenin en önemli limanı St. John’s’tır.
Antigua ve Barbuda anayasal bir monarşidir. Birleşik Krallık monarkı Antigua ve Barbuda'nın itibarî (nominal) hükümdarıdır ve ülkede bir genel vali tarafından temsil edilir. Yürütme yetkisi başbakan liderliğindeki bakanlar kurulundadır. Ülkede ilköğretim ve okul öncesi eğitim zorunludur.
Ülkede ana geçim kaynağı olan ziraatin yerini günümüzde turizm almıştır. Geçmişte Antigua'da bol miktarda üretilen şeker bugün yok denecek kadar az üretilir. Barbuda adasında ise hiçbir zaman şeker üretimi yapılmadı. Ada halkı balıkçılık ve kendine yetecek kadar tarım ile uğraşır. Adadaki geleneksel toprak sahipliği sistemi, turistik yapılaşmanın tehdidi altındadır.
Ülkede başta narenciye, mango ve patlıcan olmak üzere çeşitli meyve ve sebzeler yetiştirilir. Ekonomide üretim küçük bir rol oynar. Ziraat ürünlerinin işlenmesinin yanı sıra çeşitli tekstil ürünleri ve beton blok üretilir. St. John's şehrinde uluslararası bir havaalanı bulunur.