Konya ilimizin Ilgın ilçesinin 3 km kuzeybatısında yer alır.
Sultan Dağlarının doğusunda küçük tektonik bir çukura yerleşmiş göl.
Ilgın Gölü (veya Çavuşçu Gölü), 27km² alana sahip, etrafı sazlık ve bataklıklarla kaplı tektonik bir tatlı su gölüdür.
Doğanhisar çayı, Çiğil deresi ve Bulcuk çayı ile beslenir. Deniz seviyesinden yüksekliği 1019 m, derinliği ise 2–10 m'dir. Batısında Açık Ilıca adı verilen sıcak su kaynağı vardır. Doğusunda kalan Yorazlar çeşmesi, halk tarafından şifâlı su olarak bilinir. Kışın kar ve yağmur suları ile dolan göl alanı, yaz mevsiminde Atlantı ve Ilgın ovalarını suladığından çekilir. Göl sularının çekildiği arazi, vatandaşlarca ekilir. Gölün güneyindeki Şarampol tepe, göl seviyesinden 25 m yüksekliktedir.
Batı kenarında, Sultan Dağlarından inen Ilgın Çayının göle kavuştuğu yerde meydana getirdiği delta çıkıntısı dikkati çeker; gölün bu kenarında bir de sıcak su kaynağı vardır.Göl sığ olup, bâzı seneler yaz aylarında sular iyice çekilmektedir. Gölün dışarıya akıntısı yoktur. Yalnız tabandaki arazi yapısı itibariyle su kaybettiği tahmin edilmektedir. Göl suyunun tatlı olması bu tahmini kuvvetlendirmektedir. Fazla yağışlı olan senelerde su seviyesi yükselmekte ve güneydeki kanal vasıtası ile boşaldığı da olmaktadır. Göl kıyısı sazlıktır. Bunlardan halk sepet yapımında, yakacak ve yapı işlerinde istifade etmektedir.
1960 ve 1977 yıllarında kısmen ağaçlandırılmış ise de 2001 yılında ağaçlandırma çalışmaları ciddî bir biçimde ele alınmıştır. Şarampol tepe, ileride güzel bir piknik alanı olmaya adaydır.