Cezerye, özellikle Mersin bölgesinde yapılan yaygın bir tatlı türüdür.
Havuç, toz şeker, ceviz ve hindistan cevizinden yapılır.
Adını, Arapça'da havuç anlamına gelen kelimesinden alır.
Malzemeler:3-4 adet havuç,
10-15 tane petibör bisküvi,
1 çay bardağı ceviz içi,
Yarım yemek kaşığı margarin,
1 su bardağı toz şeker,
üzeri için;Hindistan cevizi
Cezerye Yapılışı:Havuçlar rendelendikten sonra geniş bir tavanın içerisine alınır, şeker ve margarin ilave edilir.
10 dk kadar pişirilir. Havuçlar suyunu salıp, şeker tamamen yok oluncaya kadar yüksek ateşte karıştırarak kavurun.
Daha sonra havuçlar suyunu çekip iyice eriyene kadar orta ateşte kavurmaya devam edin.
Ocakta iken ceviz ilave edilir, 2 dakika daha karıştırılır.
Petibör bisküvi robottan geçirilir ve havuçlu karışım ile yoğurulur.
Ceviz büyüklüğünde toplar alınır, hindistan cevizine bulanılır ve servis tabağına alınır.
isteğe göre Üzerine kürdan batırılır.
Terciha bağlı olarak fındık yada antepfıstıklı yapılabilir.
Not: İsterseniz buzdolabında bekletip soğuk servis yapabilirsiniz veya ılık servis yapabilirsiniz, iki türlü de çok lezzetli oluyor.
Afiyet olsun...