Meyvelere uygulanan mum miktarı ve Mumlama işlemi

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Arif Arslaner

  • *****
  • Join Date: Eyl 2008
  • Yer: A'raf şehri
  • 4502
  • +1462/-0
  • Cinsiyet: Bay
  • Sen, Seni Sevdiğinle Bil Ey Can! "O" Seninledir.
    • Uyanan Gençlik
Meyvelere uygulanan mum miktarı ve Mumlama işlemi
« : 09 Haziran 2013, 12:37:47 »


Meyve büyüdüğü zaman, doğal mum miktarı öyle bir şekilde artar ki meyve yüzeyinin bir birim alanında mevcut miktar ya çok az değişiklik gösterir yada artar. Elma üzerinde örneğin, her birim alanındaki mum miktarı meyve olgunluğa doğru büyüdükçe düzenli olarak artar, halbuki armutlarda mum miktarındaki artış meyve yüzeyinin genişlemesine uyum sağlar. Hasattan sonra doğal mumların kalite ve kantitesi değişebilir. Böyle değişimler meyve depolama süreci sırasında gözlenmiştir. Bitkiler tarafından mum üretiminin çevre faktörleri tarafından büyük çapta etkilendiği bilnmektedir. Bundan dolayı hasat sonrası yağ miktarnın ve kompozisyonunun değişmesi pek şaşırtıcı değildir. Böyle değişmelerde çeşide dayalı değişmeler olduğu belirtilmesi gerekir.Bazı çeşitler mumun miktar ve kompozisyonunda daha az değişiklikler gösterirken diğerleri meyve görünümünde önemli değişikliklerle sonuçlanan değişiklikler gösterir.

Meyveler mum formulasyonlarının uygulanması her ne kadar depolama kalitesinde bazı iyileştirmeler olduğu not edilse bile cazibeliliği artırmak amacıyla kullanıldığı görülmektedir. Washington da kullanılan mum formülasyonu carnauba mumu yada shellac veya ikisinin bir karışımına dayalı olduğu görülmektedir. Carnauba mumu Brezilyadan ithal edilmiştir, carnauba palmiyesinin yapraklarından elde edilmiştir. Bu yapraklar öyle bol bol bir şekilde mum üretirler ki flai yapmak yada çok az bir suda ısıtmakla her yapraktan 5-10 gram mum verim alınabilir. Öbür taraftan Shellac bir böcek mumudur. Bu doğal mumların her ikiside yağlı mataryellerin komplex bir karışımıdırlar ve bazıları elma nın kendi mumunda bulunan bazı bileşikleri ihtiva edebilirler.

Doğal mum ile mum formulasyonları arasındaki belli başlı fark, elma mumunun belli başlı kompenantı olan, cylic bileşik olan ursalik asit carnauba mumunda veya shellac ta mevcut değildir. Kimyasal kompozisyonunda daha az dramatik diğer farklar vardır ve bu farkların bazıları meyvelere arzu edilen görünümü temin etmede oldukça ilgili olabilir.

Meyvelere uygulanan mum miktarı meyve üzerindeki doğal mumlarla mukayese edildiği zaman önemsiz olduğu gözükmektedir. Washington daki meğyve ambalajlama odalarındaki ticari mumlarla mumlama işleminde kullanılan mumların ilave edilen miktarının dikkatli bir şekilde çalışılmasında işlem süresince ilave edilen mum miktarı öyle azdı ki doğal olarak mevcuk-t olan mumdan fazla olduğu pek önemsiz gözüküyordu.

Doğal olarak elmada mevcut olan mum ile mumlama süresince ilave edilen mum arasındaki farkı göstermek için güvenilir analitik metodlar kullanıldığı zaman mumlanmış elmalarda mum ilave edildiğinin mevcudiyetini saptamak zordu.

İLERİ ARAŞTIRMA

Mumlama işleminin yararlı etkilerinin sadece uygulanan mumdan gelmediği aynı zamanda mumlama işlemiyle ortaya çıkarılan doğal meyve mumlarında gelebileceği mümkündür. Meyveye uygulanan mevcut kompleks karışımların hangisinin yararlı olduğu pek biliniyor gözükmemektedir. Görünüşteki arzu edilmeyen, bazen de pazarlama kanallarında mumlama yapımlaş meyvelerde görülen kötü görünümler, fiziki ve kimyasal bakış açıları tarafından pek çalışılmamıştır. Meyve mumlama konusunda devam eden bir çok yanlış kavramlar vardır, geçmişte bu yanlış kavramlar tüketiciler ve tüketicileri koruma gibi düzenleyici kurumlar arasında bir çok karışıklıklara sebep olmuştur.
Bundan dolayı mumlama problemleri konusunda sistematik bir çalışma mevcut mumlama tekniklerine katkı yapacak faydalı sonuçlar verecek ve aynı zamanda tüketicilerin yanlış kavramlarını hafifletmeye yardımcı olacaktır.

Çevrimdışı busegül

  • *******
  • Join Date: Mar 2008
  • Yer: Adana
  • 20005
  • +360/-0
  • Cinsiyet: Bayan
  • Allah birdir ve Muhammed (s.a.v.) onun elçisidir.
    • Uyanan Gençlik
Ynt: Meyvelere uygulanan mum miktarı ve Mumlama işlemi
« Yanıtla #1 : 09 Haziran 2013, 12:45:32 »
Vay be...  ksss

bilgi için  tşkk