SORU: Türkiye'de Şekerpancarının yetişmediği coğrafi bölge ve bölümlerimiz aşağıdakilerden hangisidir?
I. Doğu Anadolu - Erzurum - Kars
II. Karadeniz - Doğu Karadeniz
III. İç Anadolu - Orta Kızılırmak
IV. Güneydoğu Anadolu - Dicle
V. Ege - İç Batı Anadolu
A) II ve IV
B) II ve V
C) IV ve V
D) II, IV ve V
E) Yalnız IV
CEVAP: II ve IV
Şekerpancarı, Yetişme döneminde bol nem, olgunlaşma döneminde fazla yağış istemez. (Bu nedenle Doğu Karadeniz kıyılarında fazla yetişmez)
Şekerpancarı daha çok iç bölgelerimizde üretilir. İç Anadolu Üretimin yarıya yakınını karşılar. 2.Karadeniz, 3. Sırada Marmara Bölgesi yer alır.
- Sulama yetersizliğinden dolayı Güneydoğu Anadolu’da ekim alanı yaygın değildir.
- Kıyı bölgelerimizdeki ovalar ekonomik değeri yüksek tarım ürünlerine ayrıldığı için Şekerpancarı tarımı yapılmaz.
- Şekerpancarı hasattan sonra hemen işlenmesi gerektiği ve uzun mesafeler taşıma giderini artırdığı için ekim alanları şeker fabrikalarına yakındır. Bu nedenle şekerpancarının coğrafi dağılışı şeker fabrikalarının coğrafi dağılışına paralellik gösterir.
- Küspesi hayvan yemi olarak kullanıldığı için besi ve ahır hayvancılığı şeker fabrikaları çevresinde yoğunlaşmıştır.