KUMLU TOPRAK:
İçerisinde % 80 oranında kum içeren topraktır. Tanecikler arasındaki boşlukları fazla olduğundan suyu kolayca içine çekebilirler. Açık renkli topraklardır ve pamuk, karpuz gibi bazı bitkiler yetiştirilebilir.
KİLLİ TOPRAK:
Yarısından fazlası kil olan toz gibi çok ince yapılı topraklardır. Suyu tutma özelliğine sahiptirler. Çamurumsu bir yapıya sahip olduğundan bitkilerin yetişmesi için elverişli değildir. Kurak zamanlarda katı bir hal alır. Daha çok çömlek yapımında kullanılır
KİREÇLİ TOPRAK:
Kil, kum, humus ve kireç içeren topraklardır. Suyu geçirmezler. Kireç oranı fazla olan bu toprak tarım için elverişli değildir. Kum, gübre ve kükürt ilavesiyle bazı bitkilerin yetişmesi için uygun hale gelebilir.
HUMUSLU TOPRAK:
Çürümüş bitki ve hayvan atıklarından oluşan siyahımsı renkte olan topraktır.Suyu çok iyi tutan bir topraktır. Bu yüzden tarım için oldukça elverişlidir. Topraktaki humus miktarı artıkça toprağın verimi de artar.
Toprak bitkilerin gelişebilmesi için gerekli olan su ve mineralleri içerir. İnsanlar ve hayvanlar toprakta yetişen bitkileri yiyerek enerji gereksinimlerini karşılarlar. Toprak aynı zamanda köstebek solucan gibi birçok hayvanın yaşayabilmesi için gerekli ortamı sağlar.