Değerli Kardeşlerim,
hepimizin evinde Takvim var (365 yaprak olandan)...
Takvim yapraklarında neler var neler...
Bu bilgiler yaprakla beraber uçup gidiyor.
Gelin bu bilgileri burada paylaşalım.
İlk Ben başlıyorum
30 Nisan 20013 Salı - Türkiye TakvimiHicrî Kamerî :20 CEMÂZİL-ÂHIR 1434
Hicrî Şemsî : 1391 Rûmî : 17 Nisan 1429 Kasım : 174
Günün TarihiSultan Gazneli Mahmud'un vefâtı (1030) - Muş'un kurtuluşu - Alman diktatörü Hitler'in vefâtı (1945)
SAĞLIK - MISIR ŞURUBU ŞERBETİ ÇOK ZARARLIGıda üreticileri tarafından tatlandırıcı olarak kullanılan ve şeker pancarından elde edilen şekerden daha ucuz olduğu için tercih edilen mısır şurubu şerbeti, kalp-damar sağlığını tehdit ediyor.
Şişli Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez’e göre; mısır şurubu şerbetinin yanında; soya, suni tatlandırıcılar, Çin tuzları da kalp için çok zararlıdır. Çağın en büyük felaketi, mısır şurubundan elde edilen şekerdir.
Dışarıda yapılan hamur işi tatlıların büyük bir kısmı bu şeker türüyle üretilir. Bu şurubun ticari açıdan tercih edilmesinin en mühim sebebi; daha ağır kıvamlı olması ve daha fazla tatlandırıcı özelliği bulunmasıdır. Mısır şurubu için ABD’de kullanılan kota, %2,5-3’ken, Türkiye’de bu oran %30. Son 30 yılda şeker pancarından elde edilen şeker yerine mısır şurubu şerbeti kullanılması, obezite ve buna bağlı hastalıkların salgın şeklinde ortaya çıkmasına sebep oldu. Hastalık belirtileri şöyledir: Yüzde ve boyunda yanma, gerilme, karıncalanma, baş ağrısı, bulantı, çarpıntı, uyuklama, hâlsizlik gibi masum belirtiler yanında obezite, yüksek tansiyona yol açarak kalp sağlığını tehdit eder.
Hazır satın alınan; bisküvi, kolalı içecekler, şekerlemeler, çikolata, gofret, ucuz hamur işi tatlılar, hazır pasta ve keklerde şuursuzca mısır şurubu şerbeti kullanılır. Market raflarında bulunan birçok yiyecekte (diyet kola, meyve suları, hamur işi tatlılar, şekerlemeler, dondurma, reçel, jöle, marmelat, reçel, helva, sütlü tatlılar vb) var. Dünyada yaklaşık 6 bin hazır yiyeceğin içinde aspartam bulunur. Aspartam şekerden 200 kat daha fazla tat verir. Evde yapılan her türlü yiyecek, sokaktaki ürünlerden daha sağlıklı. Çünkü evdeki tatlılar pancar şekerinden yapılıyor.
GÜNÜN TARİHİ - GAZNELİ MAHMUDGazneli Mahmud “rahmetullahi aleyh”, Müslüman Türklerin yetiştirdiği en büyük simalardan biridir. Fevkalâde cesur, o kadar da ihtiyatlı idi. İlk Türk-İslâm devletlerinden olan Gazneliler devleti, bugünkü Hindistan, Pakistan, İran, Afganistan toprakları üzerinde Sultan Gazneli Mahmud tarafından kurulmuştur. Çok iyi bir asker ve siyaset adamıydı. Edebiyat ve ilme çok önem verirdi. Sık sık, İslâm âlimlerini meclisine davet eder, suâller sorardı. Çok iyi hadîs bilirdi. Âlimlere, din adamlarına, sanatkâr ve askerlere çok önem verir, onlara ihsanlarda bulunurdu. 45 senesi, harp meydanlarında geçti. 61 yaşında, 30 Nisan 1030’da vefât etti.