Yalnızca yiyeceklerimizde gördüğümüz küfler değil, evimizin herhangi bir yerinde rastladığımız küf de bizi rahatsız eder. Hele bu küflenme mutfakta ise daha can sıkıcı olur. Küfü önlemenin pratik yolları var.
Evinizi temizlerken küfü önlemek ve yok etmek için sürekli uğraşırsınız.
Banyo, mutfak, tavan arası ve bodrumlarda bulunan nem, buraları mantar gelişimi için ideal yerler haline getiriyor. Kendiliğinden azalmayan küf duvarları, mobilyaları ve kumaşları yiyip bitirebiliyor, ayrıca aile üyelerinde alerjilere ve çeşitli hastalıklara yol açabiliyor.
Ehow.com sitesinde yayınlanan haberde, küfü önlemek ve küften kurtulmak için önemli tavsiyeler yer alıyor:
1. Rutin olarak küf oluşumunu kontrol edin. Özellikle yağmurlu geçen mevsimler boyunca, tüm odaları, tavan arasını ve bodrumları dolaşın ve herhangi bir sızıntı, nem oluşumu ya da küf belirtisi olup olmadığına bakın. Karanlıkta kalan köşeleri ve yarıkları kontrol etmek için güçlü bir fener kullanın.
2. Sızıntı ve nem oluşumunun nedenlerini belirleyin ve çaresini bulun. Çatlakları, su sızdıran çatıları ve pencereleri ve diğer nem ile su kaynaklarını kabaca tamir edin. Gerekirse ilave yalıtım yapın. Eğer havalandırma sistemi probleme yol açıyorsa, klima, kurutucu ve aspiratör kullanın.
3. Etkilenen yüzeydeki küfü elektrik süpürgesiyle çekin. Süpürgenizin fırça aparatını kullanın ya da bölgeyi sert bir fırça ile ovalayın.
4. Küflerin üzerine beyazlatma solüsyonu sıkın. 7,5 litre suya yarım bardak çamaşır suyu ekleyerek oluşturduğunuz solüsyonla küflü bölgeyi silin, süngerle ovalayın ya da spreyle sıkın. Daha sonra temiz suyla durulayın. Bölgeyi iyice kurutun.
5. Küf geçirmez boyayla etkilenen duvarları ve döşemeleri boyayın.
6. Etkilenen eşyaları, mobilyaları dışarı çıkarın ve mümkünse güneş ışığına bırakın.
7. Küften etkilenen kumaşları sıcak suyla yıkayın ve yıkama talimatlarına dikkat ederek, beyazlatıcı kullanın.
8. Küfü önlemenin en iyi yolunun evinizi kuru, temiz tutmak ve odaların iyi havalanmış olması gerektiğini unutmayın.