Hangisi ülkemizde mensubu bulunan hukuk ekollerindendir?

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Uyanan Gençlik

  • ******
  • Join Date: Kas 2010
  • Yer: HATAY
  • 7462
  • +547/-0
  • Cinsiyet: Bay
A) Leys
B) B) Evzâî
C) Caferi
D) İsmailî
E) Zeydî




[b]CEVAP: [/b]Caferi

Ülkemizdeki Müslüman halkın büyük çoğunluğu yaşayan [color=red][b]Sünni[/b][/color] hukuk ekolleri içerisinde yer alan [color=red][b]Hanefi [/b][/color]ekolüne mensuptur.

Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu bölgelerimizde yine yaşayan [color=red][b]Sünni[/b][/color] hukuk ekolleri içerisinde yer alan [color=red][b]Şâfii[/b][/color] ekolüne mensup vatandaşlarımız vardır.

İstanbul gibi büyük şehirlerde ve bazı doğu illerimizde de [color=blue][b]Şii[/b][/color] çevrede gelişmiş olan [color=blue][b]Caferi[/b][/color] ekolüne mensup vatandaşlarımız bulunmaktadır.

[color=blue][b]Caferî Ekolü[/b][/color]

Şiilerin en kalabalık grubunu teşkil eden Caferiler, hilafetin Hz. Ali ve Hz. Fatıma’nın soyundan gelen on iki imama has olduğu görüşünü savunmaktadırlar.

Bu grup [b]“imamiyye”[/b] ve [b]“isnâaşeriyye”[/b] adıyla da anılmaktadır. Ekol, altıncı imam Cafer es-Sadık’a nispet edilmektedir.

Caferilerin hukuki konularda başvuru kaynakları Kitâb, Sünnet, icmâ ve akıldır.

Caferiler, kıyası bir başvuru kaynağı olarak görmemektedirler.

Caferilerin en eski kaynakları; İmam Musa Kazım’ın el-Halal ve’l-Haram’ı ile oğlu Ali Rıza’nın Fıkhu’r-Rıdâ’sıdır.

İran’ın resmi mezhebi olan Caferiliğin Irak, Suriye, Lübnan, Azerbaycan, Afganistan, Pakistan, Hindistan, Mısır ve bazı Kuzey Afrika ülkelerinde de mensupları bulunmaktadır.

Ülkemizde, özellikle bazı doğu illerinde bu mezhebe bağlı olanlar vardır.