SORU: Tarafların rızalarını gösteren îcâb ve kabûlün birbirine, araya herhangi bir işin veya îcabdan dönme anlamına gelebilecek bir davranışın girmediği aynı toplantıda bağlanması gerektiğini anlatan inikad şartı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Ehliyet
B) İcâb ve Kabûlün Birbirine Uygun Olması
C) Meclis birliği
D) Evliliğin Ta‘lîkî Bir Şarta Bağlanmaması
E) Süreklilik
CEVAP: Meclis birliği
Tarafların rızalarını gösteren îcâb ve kabûlün birbirine, araya herhangi bir işin veya îcabdan dönme anlamına gelebilecek bir davranışın girmediği aynı toplantıda bağlanması gerekir. Buna meclis birliği (ittihâdü’l-meclis) denir.
Ehliyet şartına göre akdin taraflarının, edâ ehliyetine sahip olması gerekir. Buna göre mümeyyiz olmayan küçüklerin ve akıl hastalarının yaptıkları evlilikler bâtıldır.
Hanefîlere göre kız olsun erkek olsun akıllı ve bülûğa ermiş herkes evlilik konusunda tam ehliyetli olup bizzat evlilik akdi yapabilir.
İcâb ve kabûlün birbirine Uygun olması şartına göre akdin kurulabilmesi için îcâb ve kabûlün her yönden birbirine uygun olması gerekir.
Ta‘likî şart, akdi, bir durumun gerçekleşmesine bağlayan geciktirici şarttır. Bu şartı içeren irade beyanıyla akit kurulmuş olmaz.
Süreklilik şartına göre evlilik akdinin, süre belli olsun veya olmasın, geçici bir süre için yapılmaması şarttır.