Ahmet Hulusi Efendi - Kitap Özeti

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı D®agon

  • Ezberletmez Öğretir
  • *******
  • Join Date: Mar 2008
  • Yer: Ankara
  • 11656
  • +524/-0
  • Cinsiyet: Bay
    • Arif Hocam
Ahmet Hulusi Efendi - Kitap Özeti
« : 13 Nisan 2018, 11:08:37 »
Ahmet Hulusi Efendi Konusu ve Özeti

Yazar: İsmail Bilgin
Yayınevi: Timaş Çocuk
Sayfa: 92 sayfa

Konusu: Kurtuluş Savaşı yıllarında Denizli'deki direniş hareketinin önderi olan Müftü Ahmet Hulusi Efendi ve arkadaşlarının yürüttüğü kahramanlık destanını konu alıyor.

Özeti:
Ahmet Hulusi Efendi, Ağabeyi Mehmet Tahir Efendi'nin ölümü üzerine 1918'de yönetici, ulema, halk ve esnaf temsilcilerinin yaptığı seçim sonucu Denizli müftüsü olarak tayin edilir.

Aynı yıl başlayan Denizli Milli Mücadele Hareketi'nde önemli rol alır.
15 Mayıs 1919 günü tellallar ile halkı topladığı müftülük binasının önünde toplatmıştır.
Kalabalığa Müftü Ahmet Hulusi Efendi hitap etmiştir.

Müftü Ahmet Hulusi Efendi hitabında, 
"Bu tecavüze karşı hareketsiz kalmak, din ve devlete ihanettir,"diyerek Yunanlıların İzmir’i işgalini şiddetle protesto etmiş ve Denizli halkını yaklaşan bu tehlike karşısında mücadeleye davet etmiştir. İşgale karşı kayıtsız kalmanın düşünülemeyeceğini ve vatanın hiçbir zaman savunmasız bırakılamayacağını vurgulayarak, aynı zamanda Millî Mücadele’nin ilk “kutsal savaş (cihat)” fetvasını da ilân etmiştir.

Ahmet Hulusi Efendi konuşmasında, Türkleri “silah ve cephane azlığına bakmadan, yurt savunmasına çağıran” bu fetvasıyla Denizli halkını her türlü şartlarda Milli Mücadele’ye katılmaya davet etmiştir.

"Müftünüz olarak Cihad-i Mukaddes Fetuasını ilan ve tebliğ ediyorum.
Elinizde hiçbir silahınız olmasa dahi üçer taş alarak düşman üzerine atmak suretiyle mutlaka fiili mukabelede bulununuz"
sözleriyle halkı ayaklandırmıştır.

Müftü Ahmet Hulusi Efendi ve diğer üyelerin öncülüğünde düzenlenen bu mitingde Ahmet Hulusi Efendi'nin vermiş olduğu Milli Mücadele fetvası ve bu kararı takip eden fiili teşkilat, Milli Mücadele tarihimizin ilk varlığıdır.

Denizli Müftüsü Ahmet Hulusi Efendi'nin çabası millî teşkilâtlanmayı başlatmaktı. Bu çaba İstanbul Hükümetini tedirgin etti. Bu nedenle İstanbul'ca Denizli'deki bu millî hareketi engelleme girişiminde bulunuldu. Hulusi Efendi İstanbul hükümetin 1919`da Denizli Millî Heyetinin kaldırılması ve dağıtılması emrine karşı çıkmıştır.