Antalya, yöresel yemekleri ile ünlü. Öyle ki değişik malzemelerle yapılan birçok özel yemeği bulunuyor. Taratorlu piyaz, laba, hibeş, sac kavurması, tandır kebabı, Arap kadayıfı...
Bu arada reçelleri de unutmamak gerekir.
Greyfurt, limon, portakal, bergamot, turunç ve benzeri narenciye ürünlerinin yanında,
patlıcan, karpuz ve incirden de yapılan pek çok reçel çeşidi bulunuyor.
Akdeniz’in bu güzel kentinde deniz ürünlerin ise tadı bir başka güzel...
Taze balıkların, ahtapotun, kalamarın ve midyenin lezzeti bile alıştığımızdan çok farklı...
Bir turizm başkenti olma yolunda hızla ilerleyen Antalya’da Fransız mutfağından,
Çin mutfağına kadar değişik mutfakların incelikli örneklerini bulmak mümkün.
Antalya geceleri de epey renkli geçiyor. Gece kulüpleri, yat limanı lokantaları, Konyaaltı’ndaki restoranlar ve lüks otellerin yanı sıra; Kaleiçi’ndeki yan yana sıralanan bar ve kafeler değişik eğlence alternatifleri sunuyor. Hareketli geçen bir günün yorgunluğunu atmak için yapabileceğiniz en iyi şey, akşam serinliğinde Kaleiçi kafelerinde oturup soğuk birşeyler içmek veya Konyaaltı yolu Antalya Müzesi yakınındaki çay bahçelerinde dinlenmek olabilir. Akdeniz’in leziz deniz ürünleri, şiş köfteler, şakşuka, acılı ezme, humus ve haydari gibi mezeleriyle ünlü Antalya’da, hemen her yerde ızgara alabalık, gözleme çeşitleri ve minik acılı turşu bulmak mümkün.
Antalya Mutfağı, bölge ürünlerinin şekillendirdiği bir yapıya sahip.
Turunçgiller, muz, susam, yer fıstığı, soya, domates, salatalık, biber, taze fasulye, kabak ve patlıcan en çok elde edilen ürünler.
Zeytinciliğin de yapıldığı sıcak iklimli Antalya’da, sebze-meyve ağırlıklı bir mutfak göze çarpıyor.
Seçilmiş Yemekleri ise:
Antalya usulü piyaz, arap kadayıfı, karpuz kabuğu reçeli, bergamut reçeli.
Antalya usulü piyaz Tarifi:MALZEMELER:
1.5 su bardağı akşamdan ıslatılmış ve haşlanmış piyazlık fasülye(ince ve uzun)haşlama suyundanda sosa biraz eklemek için ayırın.
2 tane yumurta(haşlanmış ve yarım ay şeklinde doğranmış)
2 tane orta boy domates(küp doğranmış)
1 tane kuru soğan (yarım ay şeklinde doğranmış)
yarım demet maydanoz(ince doğranmış)
SOSU İÇİN:
1 su bardağına yakın tahin(yalnız tek kavrulmuş tahinden olacak,çift kavrulmuş değil,yapabilirsiniz ama tadını biraz değiştiriyor.
2 tane limon suyu
3 yemek kaşığı sirke
3-4 diş sarımsak
tuz
çok az sıvıyağ
YAPILIŞI:
Haşlanmış fasülyelerin suyunu süzüp geniş bir tabağa alırız.sos için büyük bir çorba kasesi alıp içine tahini,limon suyunu,sirkeyi,ezilmiş sarımsakları,tuzu ve çok azda haşlama suyundan koyup (tahminen 3-4 yemek kaşığı) güzelce karıştırıyoruz.Hazırladığımız sosu fasülyelerin üzerine gezdirerek döküyoruz.İlk önce soğanlarımızı serpiştirip sonra domateslerimizi, yumurtalarımızı ve en üstede maydanozlarımızı koyuyoruz.çok az üzerine sıvı yağ gezdirip servise sunuyoruz.