Ulusal düzeyde kamu ve özel kuruluşlarda üretilen belgelerin güvenliğini sağlama ve teknolojide
dışa bağımlılığı ortadan kaldırma bağlamında, yerli işletim sistemi geliştirme çalışması
2002 senesinde gündeme gelmiştir. Takip eden yılda, ulusal dağıtım vizyonu çerçevesinde,
TÜBİTAK’ ta başlayan hazırlık ve izleyen geliştirme süreçleri ile Linux temelli
ilk ulusal işletim sistemi olan Pardus projesi hayata geçirilmiştir.
Pardus Projesi’ nin hedefleri Türk Savunma Sanayinin resmi ağ sayfasında belirtildiği gibi
yaygın bir işletim sistemi dağıtımı oluşturmak, bu dağıtımı yaşatacak sürdürülebilir bir organizasyon
kurmak, bu dağıtım ve çevresinde oluşacak açık kaynak ekosistemi aracılığı ile özgün teknolojik
katkı yaratmaktır. 2005 yılı Aralık ayında yayınlanan ilk sürümünden bu yana Pardus’ un 5
ana sürümü ve 9 ara sürümü geliştirilmiştir. Bu sürümlerinin dışında Pardus’ un ulusal kurum
ve kuruluşların gereksinimlerini karşılamak amacıyla Kurumsal sürümü, yine kamu kurumlarının
sunucu olarak kullanabilecekleri Sunucu sürümü ve FATİH Projesi kapsamında kullanmak
özellikle akıllı tahta uygulamaları için geliştirilen Fatih sürümü de bulunmaktadır.
Pardus işletim sistemini doğrudan bilgisayarınıza kurabileceğiniz gibi isterseniz kurulum yapmadan
harici/taşınabilir bellek (USB, CD/DVD gibi) üzerinde de çalıştırabilirsiniz.
Pardus ulusal işletim sistemi; tam ve düzgün Türkçe desteği sağlaması, görev merkezli
ve insan-temelli modüler bir yapıya sahip olması ve gerek kurulum ve gerekse kullanım
kolaylığı sunması özellikleriyle ulusal bir girişimcilik hareketidir.