Alm. Gallium (n), Fr. Gallium (m), İng. Gallium.
Sembolü Ga olan mavimsi, kırılgan ve alüminyuma benzeyen bir metal.
Oda sıcaklığının üstünde 3 katı halde bulunur. Boksit ve çinkonun saflaştırılması sırasında alüminyumla beraber elde edilir. Galyum bir yan üründür. En çok kullanılan bileşikleri galyum nitrit ve galyum arsenik tir. Yarı iletkenlerin yapımında ve kızılötesi alıcılarında kullanılır. Galyum elinize aldığınızda eriyen bir metaldir.
Özellikleri: Atom numarası 31, atom ağırlığı 69,7 olan 3A grubu elementidir. Erime noktası 29,8°C olduğundan, sıvı metal olarak bilinir. Kaynama noktası 2070°C’dir. Bileşikleri +2 ve +3 değerlikli olup, (+3) değerliği kararlı olanıdır. Özgül ağırlığı 5,91 gr/cm3tür.
Kütle numarası 69 ve 71 olan iki izotopu vardır.
Bulunuşu: Tabiatta bulunan elementlerin çokluk sırasında 32. sırayı alır. Önemli miktarda Galyum ihtivâ eden bir mineral bilinmemektedir. Tabiatta çok dağılmış olarak ve alüminyum bileşiklerinin yanında bulunur. Değişik konsantrasyonda çinko blendlerinin (ZnS) çoğunda, çinko sülfürle izomorf olan galyum fosfür (GaP) ve Galyum arsenür (GaAs) hâlinde bulunur.
Elde edilmesi: Çinko ve alüminyum endüstrisinde yan ürün olarak elde edilir. Bâzı kömür külleri ve baca tozları (% 1,5) galyum ihtivâ eder ve bunlardan da elde edilir. Germonit mineralinden ise laboratuvar ölçüsünde elde edilir.
Galyum elektroliz metodu ile saflaştırılır. Çok bilinen ve kullanılan bileşikleri; Galyum sülfür (Ga2S3), galyum sülfat (Ga2(SO4)3) ve galyum oksiddir (Ga2O3)
Kullanılışı: Galyum 30°C’nin üstünde sıvı olduğu için, yüksek sıcaklıkları ölçmeye yarayan termometre yapımında kullanılır. Bâzı spektrografik analizlerin hassaslığını arttırmada, manyetik madde ve ısı iletken ortamı olarak süper iletken bileşeni olarak, yüksek sıcaklığa dayanıklı yağlayıcı olarak ve alçak sıcaklıkta sertleşen madde olarak kullanılır. Galyum arsenitten yarı iletken yapılmasında da faydalanılır.