İlk Yardım - İlk yardımın Amacı Nedir?

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı sevgi

  • ****
  • Join Date: Nis 2008
  • Yer: konya
  • 407
  • +42/-0
  • Cinsiyet: Bayan
İlk Yardım - İlk yardımın Amacı Nedir?
« : 08 Nisan 2008, 09:27:20 »
İlkyardım bir kaza yada ani bir rahatsızlık sonucu yardıma gereksinim duyan bir kişiye profesyonel tıbbi yardım gelene dek yapılan yardımdır.

İlkyardımın amaçları:

1)Hayat kurtarmak.
2)Durumun daha kötüleşmesini önlemek.
3)İyileşmeyi hızlandırmaktır.

İlkyardımı Yapan Kişinin Sorumlulukları:

Çok sık Karşılaştığımız ciddi kazalar düşünülecek olursa ilkyardım yapan kişinin önemi daha iyi anlaşılır. İlkyardım yapan kişinin en çok dikkat edeceği durumlar:

1)Durumu kendi hayatınızı tehlikeye atmadan değerlendirin.

2)Mağdurun hangi nedenden dolayı ilkyardıma gereksinim duyduğunu hızlı bir şekilde anlamaya çalışın.Örneğin yüksekten düşme mi,yüksekten düşmüşse kaç metreden düşmüş,vücudunda hangi bölge en fazla travmaya maruz kalmış gibi ayrıntılar hızla değerlendirilir.Bu değerlendirme hem ilkyardım hem de daha sonra gelen tıbbi personel için gereklidir.

3)En hızlı,en uygun,en yeterli yardımı yapmaya çalışın.
Birden fazla ilkyardım yapılması gereken kişi varsa en acil yardımın hangisine yapılması gerektiğine karar verin.Genellikle en az sesi çıkan en çok yardıma ihtiyaç duyandır.
Çevrenizdeki kişileri en uygun şekilde organize etmeye çalışın.
İlkyardım yapılacak sadece bir kişi varsa birden fazla sorunu olabilir.Anlamaya çalışın.

4)Kendiniz veya çevrenizdeki kişiler hemen profesyonel tıbbi yardım çağırmaya yönelmelidirler.

5)Profesyonel tıbbi personel geldiğinde sizin rolünüz sona erer.Sizden yardım istenirse yardım edin.Onun dışında olayın dışında kalın.
Kazazedeyi hızla inceleyin.İnceleme baştan ayağa doğru olsun.Morarmalar,bereler,şişlikler,yaralar,kırıkla r gözden geçirilir.

Kazazedeyi mümkün olduğunca hareket ettirmeyiniz.
Bakınız,görünüz,işitiniz,hissediniz ve koku alınız.Tüm duyularınızı kullanarak hızla değerlendirme yapınız.Değerlendirme sırasında solunumla ilgili bir sorun hissederseniz hastayı kurtarma pozisyonuna getiriniz.
Eğer kazazede bilinçli ise ne olduğunu ve neresinin ağrıdığını sorun.çevrede birileri varsa onların dediklerini de dikkate alabilirsiniz.Örneğin bir çocuk "Ben düştüm" derken çevreden biri "Çocuk düştü ve başını kötü çarptı" diyebilir. Bu bilgileri sağlık personeline de aktarın.

Nefes alıp verebilen bir kazazedeyi sırt üstü yatırın.İncelemeye ağızdan başlayın.Ağız içindeki yabancı cisimleri çıkarın.Dili öne çekin.Dil geriye gidiyorsa bilinçsiz kişide iki parmağınızla dili aşağı doğru bastırarak hava yolunu açık tutmaya çalışın.

Gözleri birbiriyle kıyaslayın.
Burunda kan,berrak sıvı var mı kontrol edin.
Yüzün rengine bakın.Solgun,kırımızı hatta
Mavimtrak olabilir. Yüzün ısısını da anlamaya çalışın.
Kulaklarda yabancı cisim,kan,berrak sıvı var mı kontrol edin.Kulağına bir şeyler söyleyip duyup duymadığın kontrol edin.
Kafatasını kanama,şişme veya kırık açısından kontrol ediniz
Boyun çevresindeki giysileri sıyırın.Elinizi kafatasından başlayarak aşağı doğru omurga üzerinde gezdirerek farklı bir durum olup olmadığını kontrol ediniz.Karotis arteri kontrol ediniz.

Omurgayı hastayı hareket ettirmeden ve giysileri soymadan aşağı doğru kontrol etmeye devam ediniz.
Göğüs kafesini kontrol ediniz.Farklı hareket eden bir kaburga veya hava yutan yaralar varsa bu biraz sonra solunum problemi yaşayacağınıza bir işaret olabilir.

Kazazede yada hastanın bilinç durumunun değerlendirilmesi çok önemlidir.Başında durduğunuz süre boyunca her 10 dakikada bir hastanın bilinç durumunu değerlendirin. Her 10 dakikada bir solunum,dolaşım ve ısı durumunu da kontrol altında tutun.

Bilinç durumunu değerlendirirken:
1)Kulağına doğru seslenin.
2)Omuzlarından hafifçe sarsın.
3)Çimdik atarak tepkisini değerlendirin.

Kazazede yada hastaya sorularak anlaşıla bilinecek durumlar:
Ağrı/Normal hareketin kaybı/His kaybı/sağlık/Sıcak/Susama/Mide bulantısı/Zayıflık/Baş dönmesi/Bayılma/Bilincin geçici kaybı/hafıza kaybı/ Kırık hissi

İlkyardım yapanın kendi kendine anlayabileceği durumlar:

1) Görüntü ile: Solunum/Kanama/Yaralar/Yabancı cisimler/Yüz rengi/Şişme/Deformite/Bereler/Refleksler/ Ses ve dokunmaya tepki/İdrar veya Geita kaçırma/ Kusma
2) Ses ile: Solunum/inleme
3) Dokunma ile: Islaklık(kanama-idrar kaçırma)/Isı /nabız/Şişme/Deformite/hassasiyet
4) Koku: Solunum/Yanma /Gaz