1. Salavat aşağıdakilerden hangisidir?
A) Bismillahi Allahu ekber
B) Allahümme salli ala muhammed
C) RadıyAllahu anh
D) Bismillâhirrahmânirrahîm.
2. Salavat ne zaman getirilir?
A) Peygamberimizin ismi anılınca
B) Allah’ın adı anılınca
C) Meleklerin ismi anılınca
D) Büyük zatların ismi anılınca
3. Aşağıdakilerden hangisi Hz. Peygamber ( sav )’ i temsil eder?
A) Karanfil
B) Gül
C) Lale
D) Menekşe
4. Peygamberimizi hayatındayken görüp müslüman olanlara ne denir?
A) Sahabe
B) Dindar
C) Halife
D) İslam
5. Aşağıda verilen ayetlerde Peygamber Efendimizin sırasıyla hangi özellikleri ifade edilmiştir? -“İşlerinde onlarla istişare et.” -“Ancak (sıkıntılara) dayanıp yararlı işler işleyenlere, işte bunlara bağışlanma ve büyük sevap vardır.” - “ Sana buyrulduğu gibi dosdoğru ol.”
A) Güvenilirdi – Merhametliydi – Doğru sözlüydü
B) Danışarak iş yapardı – Doğru sözlüydü– Zamanını iyi değerlendirirdi
C) Cesaretliydi – Sabırlıydı – Hakkı gözetirdi
D) Danışarak iş yapardı – Sabırlıydı –Doğru sözlüydü
6. Hz.Muhammed (s.a.v),arkadaşlarıyla beraber yapılması gereken işlerde bizzat aktif olarak çalışırdı. Onlarla aynı sofrada oturur ve birlikte yerdi. Ev işlerinde eşine yardım eder; kimseye şahsi işlerini gördürmezdi. Çocuklarla selamlaşır, bazen de onlarla şakalaşırdı. Bir gün kendisi ile görüşmeye gelen ve heyecanlanan birisine;’Kardeşim, korkma, ben de senin gibi güneşte et kurutup yiyen bir annenin evladıyım.’ demişti. Yukarıdaki paragrafta Peygamberimiz (s.a.v)’in hangi erdemli ve ahlaki davranışına işaret edilmektedir?
A) Görgülü olmak
B) Hataları bağışlamak
C) Hoşgörülü olmak
D) Alçakgönüllülük
7. Hz. Muhammed (sav) sözünde, davranışında ve düşüncesinde, doğru ve güvenilir bir insandı. Herkese karşı sevgi ve merhametle doluydu. İnsanlarla selamlaşır, tokalaşır ve halini hatırını sorardı. Yukarıdaki paragrafta Hz. Muhammed (sav)’in aşağıda verilen hangi özelliğinden bahsedilmemiştir?
A) Güvenilir bir insan olmasından
B) İnsanlara karşı merhametli olmasından
C) Çalışkan ve zeki bir insan olmasından
D) İnsanlara değer vermesinden
8. Ebu Mahsure adındaki çocuk ezanla dalga geçiyordu. Bunu gören Allah Resulü yanına gelir. Başını okşayarak "ne güzel okuyorsun tekrar okur musun" der. Bu da yetmiyormuş gibi onu Kâbe’nin müezzini tayin eder. Ve gün gelir çocukluk yılları geride kalır. Ebu Mahsure artık yaşlanmıştır. Sarığını çıkardığında kâkülü dağılıyor saçları yerlere kadar seriliyordu. "Nedir bu saç" diyenlere bir aslan gibi kükrüyor "ne diyorsunuz bu saçlara Rasulullah'ın eli değdi. bu baş O'nun yoluna fedadır ama bu saçlara dokunmam" diyordu. Yukarıdaki olayda Peygamberimiz (sav) hangi tavrıyla bize örnek olmuştur?
A) Tevazulu olması
B) Bilgiye önem vermesi
C) Dürüst ve güvenilir olması
D) Güzel sözlü ve hoşgörülü olması
9. Peygamberimizin insanlara karşı tutumuyla ilgili olarak aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?
A) Sadece inanan insanlara değer verirdi
B) Tüm insanların eşit olduğunu söylerdi
C) Herkese aynı ölçüde değer verirdi
D) Zengin- fakir ayırımı yapmaz
10. Hz. Muhammed (s.a.v.) hastaları ziyaret eder, cenazelere katılır, insanlar arasında ayrım yapmazdı. Kimseyi küçük görmemiş, kendisine hediye getiren kimselerin hediyesini kabul etmiş ve onlara en güzeli ile karşılık vermiştir. Bu O'nun hangi özelliği ile yakından ilgilidir?
A) İnsanlara değer vermesi
B) Sabrı
C) Cesareti
D) Sözünde durması
11. Peygamberimiz kendisine bir şey soranı can kulağıyla dinlerdi. Kendisini ziyarete gelenlere ikramda bulunurdu. Kimsenin sözünü kesmezdi. Namaz kılarken birisi gelip oturursa, namazı uzatmaz, kısa keserdi. Peygamberimizin yukarıda sayılan davranışları onun hangi özelliğini gösterir?
A) Cesareti
B) İnsanlara değer vermesi
C) Sözünde durması
D) Sabrı
12. Peygamberimiz (s.a.v),arkadaşları ile otururken önlerinden bir cenaze geçer. Efendimiz hemen ayağa kalkar. Yanındakiler, geçen cenazenin Müslüman olmadığını, bir Yahudi’ye ait olduğunu söylerler. Buna karşılık Hz. Muhammed (s.a.v) ‘Bu da bir insan değil mi?’ diye buyurmuştur. Yukarıdaki paragrafta Peygamberimiz (s.a.v)’ in yaşamında uyguladığı örnek davranışlardan hangisine işaret edilmektedir
A) Peygamberimiz (s.a.v) Yahudi geleneklerine saygı duyardı
B) Peygamberimiz (s.a.v) insanlara değer verirdi
C) Peygamberimiz (s.a.v) güvenilir bir insandı
D) Peygamberimiz (s.a.v) Yahudileri çok severdi
13. Peygamberimizin Mescidini temizleyen fakir, zenci bir kadın vardır. Bir gün Resulullah onu göremeyince nerede olduğunu sorar. Öldüğünü söylerler. Onun ölümüne kimse önem vermemiştir. Resulullah, "Bana haber vermeniz gerekmez miydi?" der ve mezarına gider, iki rekât namaz kılar. Sonra şöyle dua eder: "Allah'ım, bu mezarın içini nurla doldur, benim kıldığım namaz sebebiyle nurlandır." Bu olay peygamberimizin en çok hangi yönünü gösterir?
A) Cesaretini
B) Güvenilirliğini
C) İnsanlara verdiği değeri
D) Yardım severliliğini
14. I. Hz. Muhammed (sav) insanlarla selamlaşır ve tokalaşırdı II. Biriyle konuşurken sözünü kesmez ilgiyle dinlerdi lll- Alacağı kararlarda her zaman adaletli davranırdı lV- Zorluklara karşı kararlı ve cesur davranırdı Yukarıdaki ifadelerden hangileri Hz. Muhammed (sav)’in insanlara verdiği değeri açıkça gösterir?
A) I-IV
B) I-II
C) II-III
D) III-IV
15. Hz. Muhammed ( SAV )’ e " Emin " lakabının verilmesinin sebebi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Her zaman doğru ve dürüst olması
B) Mahzun ve takva sahibi olması
C) Güler yüzlü,tatlı dilli olması
D) Misafirlerine ve komşularına iyi davranması
16. Hz. Muhammed'e Ebu cehil: "Biz seni asla yalancılıkla suçlamıyoruz. Fakat getirdiğin şeyleri yalanlıyoruz." diyordu. Bu sözler O'nun hangi özelliğini gösterir?
A) Yardım severliliğini
B) Güvenilirliğini
C) İnsan sevgisini
D) Cesaretini
17. Gizli davet sona erip, İslam’ı açıktan yayması emredildiğinde Hz. Peygamber (sav) Safa tepesine çıkar ve “ Ey Kureyşliler” diye seslenir. Onun sesini duyanlar dinlemek için etrafına toplanırlar. Peygamberimiz (sav) “ Size şu tepenin arkasından bir düşman ordusunun geldiğini söylesem bana inanır mısınız?” diye sorar. Oradakilerin hepsi “ Evet, inanırız. Çünkü senin yalan söylediğini hiç duymadık.” derler. “ O halde sizi Allah’tan başka İlah olmadığına inanmaya çağırıyorum” der. Yukarıda verilen olay peygamberimizin hangi yönünü gösterir?
A) Zamanı iyi değerlendirmesini
B) İnsan sevgisini
C) Danışarak iş yapmasını
D) Güvenilirliğini
18. Mekke’den Medine’ye hicret etmeden önce Hz. Ali’yi yatağına yatırmış ve kendisinde bulunan emanetleri sahiplerine vermesini tembih etmişti. Oysaki Mekkeliler evini kuşatmış ve kendisini öldürme planları yapıyorlardı. Can güvenliğinin tehlikede olduğu böyle bir anda dahi, emanetleri düşünmüş ve onları sahiplerine ulaştırmak için çalışmıştır. Yukarıda verilen olay peygamberimizin hangi yönünü gösterir?
A) Cesaretini
B) Zamanı iyi değerlendirmesini
C) Sabrını
D) Güvenilirliğini
19. Mekkeli müşriklerin, peygamberimizin peygamberliğine karşı çıkma sebepleri arasında aşağıdakilerden hangisi yer almaz?
A) Peygamberimize güvenmemeleri
B) Maddi kayıplarının olacaklarını düşünmeleri
C) İslam’ın emrettiklerinin kendilerine zor gelmesi
D) İslam’ı kabul ettikleri takdirde kendi otoritelerini kaybedecek olmaları
20. Hudeybiye Antlaşması'ndaki şartlardan biri Mekkelilerden Medine'ye gelip Müslüman olan olursa, onun Mekkelilere geri verilmesiydi. Antlaşma yapıldıktan sonra Mekkeli Ebu Cendel kaçarak Medine'ye gelir. Antlaşmaya göre geri verilmesi gerekmektedir. Herkes çok üzgündür. Hz. Muhammed Ebu Cendel'i çağırıp şöyle der: "Ey Ebu Cendel! Sabret. Biz onlarla bir antlaşma imzaladık. Ona uyacağımıza söz verdik. Verdiğimiz sözden dönmek bize yakış¬maz. Allah sana yakında bir yol açacaktır." Bunun üzerine Ebu Cendel Mekke'ye geri gönderilir. Bu durum peygamberimizin en çok hangi yönünü gösterir?
A) Sözünde durduğunu
B) İnsanlara değer verdiğini
C) Adaletli olduğunu
D) Danışarak iş yaptığını
Cevap Anahtarı
1.B 2.A 3.B 4.A 5.D 6.D 7.D 8.D 9.A 10.A
11.B 12.B 13.C 14.B 15.A 16.B 17.D 18.D 19.A 20.A