Kurban alırken bunlara dikkat edin
Kurban Bayramı için hayvan satın alacaklar şunlara dikkat etmeli:
Tüketici Hakları Merkezi (TÜ-MER) Gıda Komitesi Başkanı Veteriner Hekim Muhammet Efe, Kurban Bayramı öncesinde kurbanlık hayvan satın almak isteyen tüketicileri dikkatli ve titiz olmaları konusunda uyardı.
Efe, yaptığı yazılı açıklamada, Kurban Bayramı öncesinde dini vecibelerini yerine getirmek isteyen tüketicilerin kurbanlık hayvan satın almadan önce ve kesim sonrasında birçok ayrıntıya dikkat etmesi gerektiğini söyledi.
İnsan sağlığı açısından da son derece önemli olan bu tavsiyelere tüketicilerin maksimum önem göstermesinin kendi yararlarına olacağını vurgulayan Efe, şu tavsiyelerde bulundu:
''Kurbanlık olarak satın alacağınız hayvanların; iki ya da bir gözü kör olmamalı. Kulaksız ve kuyruksuz olmamalı, hatta kulak ve kuyruklarının üçte birinden fazlası kesik durumda bulunmamalı. Dişleri dökük, memelerinin uçları kesik veya kuru, meme uçlarının süt akan yerleri tıkanmış olmamalı. Burnu kesik olmamalı. Kurban edileceği yere yürüyemeyecek kadar topal ve halsiz olmamalı. Aşırı derecede hasta veya zayıf, dişi ise gebe olmamalı.''
Efe, satın alınacak kurbanlık hayvanın menşe şehadetnamesi ve veteriner sağlık raporunun mutlaka istenmesi gerektiğini ifade ederek, büyük baş hayvanın raporlarındaki numarayla kulaklarındaki küpe numaralarının birbirini tutmasına da dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Deri, tüy yapısı ve görünümünün, dışarıdan bakıldığında bir hayvanın sağlıklı olup olmadığını gösteren en önemli kriterlerden biri olduğuna işaret eden Efe, sağlıklı bir hayvanın derisinin parlak, tüylerinin düzgün ve dökülmemiş, gözlerinin canlı ve dikkatli, vücudunun aktif ve hareketli olduğunu kaydetti
-KESİM ÖNCESİ VE SONRASI DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER-
Efe, kurbanlık hayvanların en az 8 saat dinlendirildikten sonra kesime alınması gerektiğini vurgulayarak, hayvanların uzun süre aç ve susuz bırakılmaması, kesim yerine götürülürken eziyet edilmemesi gerektiğini belirtti.
Kesimde kullanılacak bıçakların çok temiz ve keskin olması gerektiğine işaret eden Efe, hayvanın, kanın boşalmasını sağlamak için meyilli bir yere alınmasının önemli olduğunu bildirdi. Efe, derinin zedelenmemesi için ucu küt bıçakların kullanılması, deri üzerinde et ve yağ parçalarının kalmamasına özen gösterilmesi gerektiğini de ifade ederek, deriyi tuzlamadan önce, soğuması, kan ve suların süzülmesi için 1-2 saat bekletilmesinin şart olduğunu kaydetti.
Efe, derilerin bekletilmeden hibe edilmesi, bekletilecekse de soğuk bir ortamda tutulması gerektiğini söyledi.