CEVAP: 5
Fransız mutfağı Fransa'da geliştirilmiş, zenginliği ve çeşitliliğiyle ünlü, yemek pişirmenin sanatsal yönünü ön plana çıkaran bir ulusal mutfaktır
Fransız mutfağında kullanılan tüm soslar esas olarak 5 ana sosa dayanırlar. Bunlardan dördü büyük usta Antonin Carême’in eserleridir: Beşamel sos, beyaz sos(sos velouté), kahverengi sos(İspanyol sos) ve kırmızı sos(domates sos). 19. Yüzyılda Auguste Escoffier bu gruba sarı sosu (Hollanda sosu) da eklemiştir. Farklı malzemelerle farklı varyasyonlarda hazırlanmalarına rağmen, aslında tüm sosların temeli bu 5 ana sosa dayanır.
Beşamel sos (sos)
Yağ ve unun kavrulmasıyla hazırlanan bir sostur. İçine süt ekleyerek yoğunlaştırılır. Baharatlandırarak lezzetli bir sos haline gelir. İçine peynir de ekleyerek Mornay sosu elde etmiş olursunuz. Beşamel sosu haşlanmış sebzelerde, makarnalarda, kızarmış tavukta ya da pizzada domates sosu yerine kullanabilirsiniz.
Beyaz sos (sos velouté)
Beşamel sosa çok benzer. Tek farkı süt yerine et ya da tavuk suyu kullanılmasıdır. Sosu koyulaştırmak için krema kullanılır.
Kırmızı sos (domates sos)
5 ana sosun en popüler olanıdır. Domatese çeşitli baharatlar ve lezzetlendirici sular ve ek malzemeler katarak hazırlanır. İçerdiği malzemeler, kullanılacağı yemek türlerine göre farklılıklar gösterir.
Kahverengi sos (İspanyol-espagnole sos)
Kahverengi olan bu sos geleneksel olarak et suyu ve bazen domates ezmesi ile hazırlanır. Un ve yağ kavrulduktan sonra et suyu eklenir. Beşamel ya da velouté sostan farkı, kısık ateşte çok daha uzun süre pişirilmesidir. Bu süre içinde sos kahverengi olur.
Sarı sos (Hollanda-Hollandaise sos)
Tereyağı ve yumurta sarısından hazırlanır. Bir tavada un ve yağ kavrulduktan sonra süt eklenir ve tava ateşten alınıp 3-5 dakika soğuması için bekletilir. Daha sonra içine yumurta sarısı ve hardal eklenerek iyice karıştırılır. Tuz ve biraz da limon suyu katılarak servise sunulur. Sebze et ve balıklarda kullanılır.