Balözü (Nektar) - Ansiklopedik Bilgi

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı D®agon

  • Ezberletmez Öğretir
  • *******
  • Join Date: Mar 2008
  • Yer: Ankara
  • 11656
  • +524/-0
  • Cinsiyet: Bay
    • Arif Hocam
Balözü (Nektar) - Ansiklopedik Bilgi
« : 07 Temmuz 2014, 09:54:44 »
Alm. Honigsaft, Fr. Nectar, İng. Nectar.
Bazı çiçeklerin içinde bulunan salgı dokuları tarafından salgılanan, böcekler tarafından emilen tatlı sıvı.


Nektar, çiçeklerin ürettiği, şekerce zengin, böcek ve kuş benzeri tozlaşmaya yardımcı hayvanları kendine çeken salgıdır. Nektar ayrıca balın şeker kaynağıdır. Bunun yanı sıra sinek kuşu gibi hayvanların beslenmesinde de önemli rol oynar. Bitkilerin çiçeklerinin dip tarafında bulunan bezler tarafından salgılanan tatlı sıvıya nektar veya bal özü adı verilir.


Nektar emen bir bal arısı

Böcekler aracılığıyla tozlaşma yapan birçok bitkiler balözü (nektar) adında şekerli bir sıvı salarak böcekleri çekerler. Balözü, nektaryum (balözü salgı bezi) denen salgı bezleri tarafından meydana getirilir. Nektaryumlar genellikle çiçekte veya çiçek dışında olabilir. Çiçekte bulunduğunda, ya özel yapılar teşkil eder veya çiçeğin herhangi bir kısmı nektar salma özelliği kazanır.

Çiçek dışı nektaryumlar çiçeğin haricindeki gövde, yaprak gibi organlar üzerinde bulunurlar. Mesela, bakla yaprak kulakçıklarının alt yüzeyinde koyu renkli noktacıklar vardır. Bu noktacıklar incelenecek olursa, birkaç hücreden yapılmış salgı tüylerinden ibaret nektaryumlar görülür. Bu nektaryumlarda tozlaşma söz konusu olmadığından, ödevleri, bitkiden su atılmasını sağlamaktır.