Alm. Gewürze, Fr. Epices, İng. Spices.
Besin maddesinden ziyade, lezzet verici olarak yemeklere ve içeceklere ilave edilen bitkisel ürünler.
Baharat, bitkilerin çoğunlukla yaprak, tohum gibi kısımlarının kurutulması, toz haline getirilmesi, ufalanması veya benzeri kimi işlemlerden geçirilmesi ile elde edilen yemek tatlandırıcılarının genel adıdır.
Her kültürün mutfağında kullanılan baharatın, ortalamanın üzerinde yaygın olduğu mutfakların ortak özelliği taze ve bol çeşitli sebzenin yokluğu ya da pahalılığıdır denebilir.
Türkiye'de en çok kullanılan baharatlar nane, karabiber, kekik, kimyon, pul biber olarak sayılabilir.
Bu bitkiler, büyük bir kısmına çeşitli iklim bölge ve kuşaklarında rastlanmakla beraber, daha çok tropikal memleketlerde yetişirler. Arabistan, Hindistan, Malaya adaları gibi. Faydalanılan kısımlarına göre gruplara ayrılırlar:
1. Köklerinden faydalanılan baharat bitkileri: Kara turp, kırmızı turp gibi.
2. Gövdelerinden faydalanılan baharat bitkileri: Zencefil, tarçın gibi.
3. Yapraklarından faydalanılan baharat bitkileri: Nane, kekik, merzengüş, maydanoz, defne gibi.
4. Soğan yapısında olan baharat bitkileri: Mutfak soğanı, sarmısak gibi.
5. Çiçeklerinden faydalanılan baharat bitkileri: Karanfil gibi.
6. Meyvelerinden faydalanılan baharat bitkileri: Kimyon, anason, karabiber, kırmızı biber, vanilya gibi.
7. Tohumlarından faydalanılan baharat bitkileri: Hardal, küçük Hindistan cevizi gibi.