Alm. Anisett, Fr. Anisette, İng. Anise.
Dağlık bölgelerde sonbaharda ekilen iki yıllık bir bitki.
Familyası: Maydanozgiller (Umbelliferae).
Türkiye’de yetiştiği yerler: Doğu Anadolu bölgesi (Erzincan, Sivas) Tokat ve Kayseri.
![](http://www.uyanangenclik.com/gallery/1_04_03_14_12_04_26.jpeg)
Umumiyetle 50 cm yüksekliğindedir. Şemsiye görünümünde olup, dipten başlayarak dallanır. Çiçekler bileşik şemsiyelerde toplanmışlardır. Soğuğa, mantar hastalıklarına, rüzgara ve kuraklığa dayanıklıdır. Meyvelerindeki uçucu yağ miktarı % 8.3-8.5 arasındadır. Anizet, kötü tabiat şartlarına dayanıklı olması, yüksek mahsül verimi, meyvalarındaki uçucu yağ zenginliği dolayısıyla değerli bir bitkidir.
Kullanıldığı yerler:
Meyvelerinden su buharı distilasyonu ile elde edilen uçucu yağı, hemen hemen renksiz ve karakteristik kokuludur. Mide-bağırsak gazlarının teşekkülünü önleyici, hazmı kolaylaştırıcı ve göğüs yumuşatıcı olarak kullanılır. Çocuklara uyku vermede ve gazlarını gidermede çok faydalıdır.