Anizet (Pimpinella anisetum) - Ansiklopedik Bilgi

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı D®agon

  • Ezberletmez Öğretir
  • *******
  • Join Date: Mar 2008
  • Yer: Ankara
  • 11651
  • +524/-0
  • Cinsiyet: Bay
    • Arif Hocam
Anizet (Pimpinella anisetum) - Ansiklopedik Bilgi
« : 04 Mart 2014, 12:04:58 »
Alm. Anisett, Fr. Anisette, İng. Anise.

Dağlık bölgelerde sonbaharda ekilen iki yıllık bir bitki.

Familyası: Maydanozgiller (Umbelliferae).
Türkiye’de yetiştiği yerler: Doğu Anadolu bölgesi (Erzincan, Sivas) Tokat ve Kayseri.



Umumiyetle 50 cm yüksekliğindedir. Şemsiye görünümünde olup, dipten başlayarak dallanır. Çiçekler bileşik şemsiyelerde toplanmışlardır. Soğuğa, mantar hastalıklarına, rüzgara ve kuraklığa dayanıklıdır. Meyvelerindeki uçucu yağ miktarı % 8.3-8.5 arasındadır. Anizet, kötü tabiat şartlarına dayanıklı olması, yüksek mahsül verimi, meyvalarındaki uçucu yağ zenginliği dolayısıyla değerli bir bitkidir.

Kullanıldığı yerler:
Meyvelerinden su buharı distilasyonu ile elde edilen uçucu yağı, hemen hemen renksiz ve karakteristik kokuludur. Mide-bağırsak gazlarının teşekkülünü önleyici, hazmı kolaylaştırıcı ve göğüs yumuşatıcı olarak kullanılır. Çocuklara uyku vermede ve gazlarını gidermede çok faydalıdır.