Karın Ağrısına iyi Gelen Yiyecekler

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı D®agon

  • Ezberletmez Öğretir
  • *******
  • Join Date: Mar 2008
  • Yer: Ankara
  • 11656
  • +524/-0
  • Cinsiyet: Bay
    • Arif Hocam
Karın Ağrısına iyi Gelen Yiyecekler
« : 15 Ocak 2014, 12:25:28 »

Dayanılması güç ağrılardan biri de karın ağrısıdır. Nitekim büyüklerimiz bu konuda “karın ağrısı kabir azabının yarısıdır” sözünü söylemişlerdir. Karın ağrısı, ayakları üşütme, gaz sıkışması ve besin zehirlenmesi başta olmak üzere pek çok nedenden dolayı kendini gösterebilir. Dolayısıyla hemen müdahale edilmesi gerekir. Aksi halde dayanılmaz ve tehlikeli bir hâl alabilir.

Karın ağrısı bir semptom olabildiği gibi, bireylerin kendilerini üşütmesi sonucu, yedikleri yiyeceklere veya organ hasarlarına bağlı olarak ortaya çıkan bir problem de olabilir. Dolayısıyla sık sık şiddetli ağrılara maruz kalan kişilerin hiçbir müdahalede bulunmadan doktora gitmeleri gerekir.

Gaz sıkışması, hazımsızlık gibi yiyeceklere dayalı nedenlerden dolayı oluşan ağrılara 15-20 dakika boyunca yüksek tempoda koşmak, evde ya da dışarıda yine yüksek tempoda egzersiz yapmak iyi gelir.

Ayak üşütmesine karşı ayakları ve karın bölgesini sıcak tutmak ve mümkünse uyumak ağrıyı keser. Hafif karın ağrılarına ise kaynar suda nane ve limon kabuğunu kaynatıp içmek iyi gelir.

Sıkça karşılaşılan karın ağrısı nedenlerinden biri de besin zehirlenmesidir.
Kullanım uygunluğu olmayan gıdaların tüketilmesi karın ağrısına neden olur. Bu gibi durumlarda tıbbi müdahale şarttır. Ayrıca kadınların regl dönemlerindeki karın ağrılarına bol sıvı tüketmek, karın bölgesini sıcak tutmak ve doktorların önerdiği ilaçları kullanmak iyi gelir.

Karın Ağrısı İçin Kullanabileceğimiz bitkiler ve yiyecekler:

Papatya:
Papatya mide iltihabı, mide gazları ve mide ağrılarını bastıran sedatif özellikli bir bitkidir. Aynı zamanda iyi bir ishal iyileştirici bikri olan papatya yan etkileri hemen hemen hiç olmayan bir bitkidir. Papatya bitkisini kaynatarak çay gibi içebilirsiniz. Tadının acımtırak olduğunu ve birçoğunuzu (özellikle çocukları) kullanmaktan caydıracağını bilerek sizlere bal öneriyoruz. Eğer papatya çayının içerisine bal katarak kullanırsanız daha kolay içebildiğinizi göreceksiniz.

Rezene:
Çinliler tarafından bolca kullanılan rezene bitkisi sadece karın ağrısında değil daha birçok hastalıkta da destekleyici olarak kullanılmaktadır. Gerçekten etkili olan bu bitki, yapısında bulunan lifler, vitaminler ve uçucu yağlar nedeniyle sindirime çok yardımcıdır. En etkili kısmının tohumu olduğunu bildiğimiz rezene bitkisi çay (rezene çayı) yapılarak içilen bir şifalı bitkidir. Özellikle yeni doğan ve yeni doğan sonrası döneminde bebekler için bir tür rahatlatıcı olarak Ana doluda da bolca kullanılmaktadır. Rezenenin kullanımı: Bir iki çay kaşığı yarım cezve suya atılır ve bir iki taşım kaynatılır. İçerisine hiçbir madde eklenmeden 1 gün aralıklarla içilir. Ya da yemekten sonra ağza alınana rezene tohumları sakız gibi çiğnenir.

Zencefil: 
Sitemizde bolca makalesi yayınlanan zencefil dünyada en çok bilinen şifalı bitkilerden birisidir. Zencefil bu ününü gerçekten çok etkili bir yardımcı iyileştirici olmasına borçludur.  Zencefil şifalı bitkisi iltihaplanmalara, mide bulantılarına, mide ağrılarına gibi birçok rahatsızlığa iyi gelir. Yapısında bulundurduğu uçucu yağlar nedeniyle oldukça keskin bir aromaya sahip olan bu bitki iyi kullanıldığında yaşam kalitesini artıran bir mucizedir.  Kullanımı, Kök ya da gövdeden kesilen ince dilimler 15 dakika boyunca kaynatılır. 20 dk boyunca dinlendirildikten sonra tadını baskılamak amacıyla içerisine 1-2 çay kaşığı bal katılır ve böylece tüketilir. Zencefil karın ağrısı geçeçinceye kadar alınması gereken bir şifalı bitkidir. Bundan dolayı yeteri kadar çay (zencefil çayı)yapılması önemlidir.

NOT: Zencefil 2 yaşından küçük çocuklara verilmez. Ayrıca hamilelerin zencefil kullanmaları doktor kontrolünde olmalıdır. Eğer hamilelik bulantısı nedeniyle zencefil kullanılacaksa dozun iyi ayarlanması gerekir. Hamilelikte zencefil az miktarda kullanılmalıdır. (günde 1-2 gr)

Defne:
Her yemekten sonra çiğnenerek vücuda alınır. İsterseniz sütle birlikte de alabilirsiniz.

Limon:
Sindirime çok faydalı olan limon suyu ılık suyun içerisine eklenir ve öylece içilir. Limonlu suyun içerisine ekleyeceğiniz bir miktar tuz asitliği azaltacak ve limon suyunu daha rahat içmenize yardımcı olacaktır.

Bir tutam kuru veya yaş nane, Bir adet bütün limon, parçalara ayrılıp kaynatılarak suyu içilir.

Yoğurt: 
İçerisinde bulunan bakteriler nedeniyle düzenleyici olan yoğurt, her yemekten sonra küçük bir kse şeklinde alınabilir.

Karın ağrısına iyi geldiği bilinen lahana, tost ekmeği (ya da kepekli ekmek) muzlu süt, bal, meyan kökü, anason gibi şifalı bitkilerde karakterlerine uygun bir şekilde tüketilmelidir.

Biberiye yağı, kekik yağı, küçük çocukların göbeğine veya ayak altına sürülür.

NOT: Günümüzde kabızlık, karın ağrısı, bağırsak gazları vb. rahatsızlıkların bir çoğu ani beslenme rejimi değişikliklerine bağlı olarak gelişmektedir. Çeşitli nedenlerle uygulamaya alınan diyet programları çoğu zaman hayatımıza ve beslenme alışkanlıklarımıza vahşice müdahale etmektedir. Bu ise sindirim sistemimizde köklü değişikliklere neden olmaktadır. Eğer vücudumuz bu değişiklikleri tolore edebilirse sorun kalmamaktadır. Ancak vücudumuz bu değişiklikleri tolore edemiyorsa rahatsızlıklar ortaya çıkmaktadır.

Sık sık şiddetli ağrılara maruz kalan kişilerin hiçbir müdahalede bulunmadan doktora gitmeleri gerektiğini unutmayalım.  bow3